رییس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس توضیح داد:
آزاد شدن فارکس کذب است و ممنوعیت ها همچنان پرجا
نقدینه-درحالی مقابله نهادناظر با فارکس از سال 90 شروع شده که رئیس مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس با تکذیب آزاد شدن فارکس اعلام کرد ممنوعیت قانونی این معاملات همچنان پابرجا است.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، حسین فهیمی با اشاره به خطر از بین رفتن سرمایه های مردم در جریان معاملات فارکس و فقدان وجاهت قانونی و شرعی اینگونه معاملات به سنا اعلام کرد:ممنوعیت قانونی اینگونه معاملات همچنان پابرجا بوده و مال باختگان در این فعالیت ها از حمایت قانونی لازم برخوردار نیستند.
وی با اشاره به سابقه کلاهبرداری های گسترده افزود: عده ای نیز با توسل به عبارات تخصصی مورد استفاده در این بازار از قبیل بازارگردانی در بورس های بین المللی، نمایندگی کارگزاری های معتبر یا معامله در طلا، نفت و سهام موجود در بورس های بزرگ در دیگر کشورها مردم را اغفال و سرمایه های آنها را تصاحب کرده و در پایان با اعلام دلایل واهی اعلام می کنند که این سرمایه ها در جریان معاملات از بین رفته است.
این مواضع فیهمی در حالی بیان می شود که به گزارش بورس پرس ، فروردین سال 90 و حدود 10 سال بعد از شروع فعالیت بدون مجوز معاملات فارکس در ایران بود که سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه با تصمیم کارگروه مقابله با فعالیت های غیرقانونی در بازار ارز خارجی فعالیت همه اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در این بازار را غیرقانونی اعلام کرد و به سرمایهگذاران و فعالان این حوزه هشدار داد از ادامه فعالیت در این بازار خودداری کنند.
این تصمیم سازمان بورس که با مخالفت فعالان این بازار و موافقت گروهی از متضررین همراه بود به دلیل فریب برخی مؤسسات و شرکت های غیر شفاف در خروج سرمایه ها به خارج کشور و زیان گاه میلیاردی برخی از سرمایه گذاران بود. چرا که هرچند آمارهای رسمی از گردش مالی این بازار وجود نداشت ، اما برخی از وجود 500 تا 800 میلیون دلار سرمایه و حتی بیشتر در آن سال ها سخن گفته بودند.
معاملات ارز یا همان فارکس در واقع تجارت ارزهای معتبر جهانی بوده و این بازار به دلیل نوسانات قابل توجه و حجم بالای معاملات، فرصتی برای افراد و موسساتی که مایلند در بورس بین المللی به تجارت و سرمایه گذاری بپردازند، فراهم کرده اما به دلیل عدم اتصال این بازار در کشور، نداشتن مجوزها ، نبود کارگزاران معتمد و غیره ، برخی شرکت ها با اخذ نمایندگی گاه صوری از کارگزاران خارج کشور اقدام به جذب سرمایه گذاران داخلی می کردند که گاه همراه با کلاهبرداری و و یا ضرر و زیان قابل توجهی بود.
این در حالی است که هرگونه فعالیت دربازارهای ارز به اخذ مجوزهای لازم و نظارت بانک مرکزی نیاز دارد ولی در ایران به دلیل خلأ قانونی و نداشتن متولی، برخی اقدام به فعالیت ارزی در بازارهای بین المللی می کردند و برخی هم در قالب شرکت های هرمی سرمایه گذاران ناآشنا و گاه طماع را فریب می دادند.
از سوی دیگر بازار فارکس در همه جای دنیا برای سرمایه گذاران عمده و حرفهای و با حداقل معامله 20 هزار دلاری است اما در ایران عمده فعالان با هزار دلار اقدام به معامله ارزها آن هم نه بهطور مستقیم و در غیاب کارگزاران معتمد بین المللی کرده و در اکثر موارد هم با ضرر و زیان و سوء استفاده مواجه می شدند.
به هر حال پس از اعلام ممنوعیت فعالیت فارکس در سال 90 ، سازمان بورس اعلام کرد به منظور احقاق حق از شرکت های کلاهبردار فارکس، مالباختگان از این افراد و شرکت ها شکایت کنند.حتی به منظور سهولت کار یک فرم مخصوص شکایت از کلاهبرداران فارکس نیز در سایت سازمان بورس قرار گرفت.
با این حال طی یکی دو سال اخیر برخی از افراد به طور آشکار اقدام به انجام معاملات و حتی تبلیغات کرده اند.