نقدینه از تمایل خارجی ها برای ورود به بازار سرمایه ایران گزارش می دهد
انتظار 360 خارجی برای باز شدن دروازه بورس ایران
نقدینه- خبر انتظاربرداشته شدن تحریم ها برای 360 خارجی مشتاق در سرمایه گذاری در بورس ایران بیانگر این نکته است که گویا به غیر از مردم ایران در خارج از کشور هم هستند، کسانی که در انتظار برداشته شدن تحریم ها به سر می برند.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، حسن قالیباف اصل، مدیر عامل بورس اوراق بهادار تهران در مصاحبه ای با بلومبرگ اعلام کرده که درخواستهای بسیار و بازدیدهای متعددی از خارج داشتهایم. حدود 50 سرمایه گذار بین المللی در 6 ماه اخیر برای فعالیت در بورس تهران مجوز دریافت کردهاند و اکنون منتظر پایان تحریمها هستند.
همچنین بنا بر اعلام سازمان بورس، از ابتدای سال جاری بیش از 130 سرمایه گذار خارجی از بورس تهران بازدید و در حال بررسی سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران بعد از رفع تحریم ها هستند.
بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر در زمان پسا تحریم کشور در جذب سرمایه گذار خارجی موفق عمل کند، باید در قانون نیز تکلیف بسیاری از موارد که به این حوزه مربوط می شود، مشخص شود تا با ایجاد شفافیت سرمایه گذار خارجی جذب آن شود.
مدیر عامل بورس تهران در جای دیگری اعلام کرده که برخی بورس های بین المللی هم اظهار تمایل به حضور و پذیرش شرکت های بورس تهران در بورس خود را ابراز داشته اند که یکی از فرصت های پسا تحریم است. همچنین امکان ورود نهاد های بین المللی در بازار سرمایه وجود دارد و سازمان بورس هم صدور مجوز های لازم را در برنامه کاری خود دارد.
به گفته قالیباف اصل باید شرایط برای حضور سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه را فراهم آورد و برای این امر باید نرم افزارهای معاملاتی به روز شده و بورس ایران به سمت استاندارد سازی حرکت کند.
جذب سرمایه گذاری خارجی در مرحله امکان سنجی
چندی پیش اطلاعیه ای مشترک از سوی مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار و مدیریت نظارت بر کارگزاران از تمامی نهادهای مالی برای اعلام امکاناتشان جهت فعالیت تخصصی در جذب سرمایه گذاری خارجی دعوت به عمل آمد.
بنابراین به منظور برنامه ریزی برای توسعه فعالیت های بین المللی بازار سرمایه کشور، مقرر شد نهادهای مالی گزارشی از امکانات نرم افزاری و سخت افزاری موجود، اقدامات انجام شده و برنامه های آتی از جمله انعقاد تفاهم نامه، ایجاد مشارکت، افتتاح دفتر یا شعبه، وب سایت های تخصصی، نیروی انسانی مسلط به رویه های بین المللی بازارهای سرمایه و آشنا به زبان خارجی و... را به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه کنند.
همچنین در این اطلاعیه آمده که هدف از این اقدام توسعه فعالیت های بین المللی نهادهای مالی و جذب سرمایه گذاران خارجی است. بنابراین آن دسته از نهادهای مالی که امکانات متناسب با اهداف مشخص شده ایجاد کرده و برنامه های مشخصی ارائه کنند، سازمان بورس و اوراق بهادار انجام فعالیت های بین المللی توسط آنان را تأیید می کند.
صف آرایی خارجی ها برای بررسی بورس ایران
در دوماه اخیرواز زمان جدی شدن موضوع رفع تحریم ها سرمایه گذاران مختلفی از کشورهای بزرگ و کوچک برای بررسی وضعیت بورس ایران و رایزنی در مورد چگونگی همکاری اقتصادی در زمینه بازار سرمایه میان ایران و این کشورها صورت گرفته است.
تاکنون سفرهای مکرر مقامات کشورهای مختلف از جمله آلمان، فرانسه، ایتالیا، انگلستان، سوئیس، اسپانیا، اتریش، ژاپن به ایران صورت پذیرفته و بنا بر اعلام محمد فطانت، رئیس سازمان بورس اوراق بهادار، سازمان بورس تمامی تلاش خود را به کار گرفته تا فرایند سفر هیئت های اعزامی از کشورهای دیگر را برای آمدن به ایران و مراوده با بخشهای مختلف اقتصادی تسهیل کند.
به اعتقاد فطانت، در کنار موقعیت جغرافیایی و سیاسی، ایران کشوری با منابع نفت و گاز و معادن طبیعی بسیاراست و این قضیه ازجمله دلایلی اشتیاق سرمایهگذاران خارجی برای ورود به بازارهای ایران است.
به گفته رییس سازمان بورس اوراق بهادار، از جمله فعالیت هایی که در راستای تسهیل جریان جذب سرمایه گذاری خارجی در بورس ایران انجام شده، تصویب قانون «تشویق و حمایت از سرمایهگذار خارجی» و «آییننامه سرمایهگذاری خارجی در بورس و بازارهای خارج از بورس» بوده و یکی دیگر از موارد اصلی تلاش سازمان بورس برای راه اندازی و بهکارگیری شرکت های رتبه بندی است که یکی از خواسته های اصلی سرمایه گذاران خارجی است.
آماری از حضور خارجی ها در بورس
براساس آماری که در مرداد ماه امسال منتشر شد، هم اکنون ۳۳۰ سهامدار حقیقی و ۳۰ سهامدار حقوقی در بازار سرمایه کشور فعال بوده که از میان ۳۳۰ سهامدار حقیقی خارجی ۵۰ ایرانی مقیم خارج از کشور در بورس تهران فعال هستند.
هرچند نخستین کد سهامدار خارجی بازار سرمایه ایران در آبان ماه سال ۱۳۷۳ توسط یک شرکت آلمانی دریافت شد اما هم اکنون سرمایه گذارانی از آمریکا، انگلیس، ایتالیا، جمهوری چک، فرانسه، مولداوی، روسیه، آلمان، سوییس، چین، هند، ترکیه، لبنان، آفریقای جنوبی، امارات، نروژ، یونان، اندونزی، مالدیو، هنگ کنگ، برمودا، عراق، پاکستان، سوریه، کویت، مالزی، عمان و افغانستان نیز در بازار سرمایه کشور حضور دارند.
همچنین بازار سرمایه دارای سهامداران حقیقی از کشورهای ایتالیا، روسیه، چین، جمهوری چک، فرانسه، مولداوی، آفریقای جنوبی، کویت، برمودا، عمان و افغانستان است.
اما نکته قابل توجه در بازار سرمایه کشور افزایش میزان تحرک برای دریافت کد سهامدار خارجی در بازار سرمایه کشور بعد از اعلام برجام است به نحوی تنها در ماه گذشته ۱۲ کد خارجی صادر شده است.
البته ناگفته نماند که درخواست ورود به بازار سرمایه ایران توسط خارجی ها از سال گذشته آغاز شده بود به نحوی که براساس آمار در سال گذشته ۱۲۱ کد برای سهامداران ۲۱ کشور (انگلیس، روسیه، آلمان، سوییس، چین، هند، ترکیه، لبنان، آفریقای جنوبی، امارات، نروژ، یونان، اندونزی، مالدیو، هنگ کنگ، عراق، پاکستان، سوریه، کویت، مالزی و افغانستان)صادر شد که در این فهرست نام ۲۵ ایرانی مقیم خارج از کشور نیز دیده می شود، صدور این میزان کد در طول عمر بازار سرمایه بی سابقه است.
گزارش از: الهام حدادی