2 فاکتور مثبت و منفی تاثیرگذار در بورس
نقدینه-یک مشاور بازار سرمایه با اعلام 2 فاکتور مثبت و منفی تاثیرگذار بر بورس، روند معاملاتی دو هفته اخیر را ارزیابی و روند هفته آینده بازار را پیش بینی کرد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، حسین خواجویی در گفت و گو با ملت بازار با اشاره به ثبات نسبی معاملات بورس طی دو هفته اخیر، گفت: به اعتقاد من بازار سرمایه علی رغم همه مشکلاتی که در اقتصاد کلان کشور وجود دارد، تنها به دلیل یک فاکتور مثبت به این نتیجه رسیده که افت بیشتر قیمت سهم ها توجیه ندارد.
حذف ریسک سیستماتیک سیاسی
وی تنها فاکتور مثبت تاثیرگذار بر بازار سهام را حذف ریسک سیستماتیک سیاسی اعلام کرد و گفت: قیمت های فعلی سهام شرکت های حاضر در بورس به کف رسیده اند و تصور پایین آمدن از این میزان برای بازار سهام و بازیگران آن به هیچ عنوان منطقی نیست.
این فعال بازار سرمایه شرایط بورس را طی چند روز گذشته مورد بررسی قرار داد و گفت: سهام بسیاری از شرکت ها زیر ارزش جایگزینی شان معامله می شود. هم اکنون بیش از آنکه خریدار به بازار وارد شده باشد، از تعداد فروشنده ها در بازار کاسته شده است.
پیش بینی تکنیکالی ها
خواجویی با اشاره به افت امروز شاخص به رقم 63 هزار و 467 واحد، گفت: بازگشایی نمادهای تاثیرگذار بر شاخص تاثیر بسزایی در افت شاخص داشت این درحالی است که پیش از این تحلیلگرهای تکنیکال هم افت شاخص تا کانال 63500 را پیش بینی می کردند.
وی به توافق هسته ای ایران با گروه 1+5 اشاره کرد و اظهار داشت: از آنجا حذف ریسک توافق هسته ای برای بازار سرمایه دارای اهمیت است که پیشتر بلاتکلیفی این موضوع مهم پیش بینی آینده بازار را غیرممکن کرده بود و از این بابت فشار سنگینی روی بازار وجود داشت. این در حالی است که با تعیین تکلیف این مساله سیاسی، چشم انداز بازار روشن تر از گذشته قابل ارزیابی و بررسی است.
سیاست نامناسب پولی
خواجویی ادامه داد: اما واقعیت این است هنوز آثار مربوط به وضعیت جدید پس از مذاکرات هسته ای و رفع تحریم ها در بورس به صورت کامل نمایان نشده است که دلیل آن را باید در سیاست های پولی دولت و استمرار به اجرای آن جست و جو کرد.
به گفته این مشاور بازارسرمایه، بدون شک در پیش گرفتن سیاست انقباضی در دولت روحانی به منظور کنترل تورم ضروری و بهترین راه حل بوده اما متاسفانه اصرار دولت به استمرار اجرای این طرح باعث شد سیاست موجود تبدیل به یک سیاست نامناسب پولی شود.
واکنش دولتمردان به رکود
خواجویی با تاکید بر اینکه بازار سرمایه به عنوان یکی از بازارهای مالی از این سیاست دولت ضربه شدیدی خورد و رکود شدید و طولانی بر آن حکمفرما شد، گفت: در این میان نه تنها واکنش عملی از سوی دولتمردان مشاهد نشد بلکه هیچ برنامه ای هم برای آینده سیاست پولی کشور برای خروج از رکود ارایه نشد. جالب تر آنکه دولت عملکرد متضاد از خود بروز داد و آن هم انتشار اوراق مشارکت با نرخ های بالای 26 درصد در بازار سهام بود که بی تفاوتی بانک مرکزی را در پی داشت.
وی با بیان اینکه اصرار دولت به مهار تورم و بالا نگه داشتن نرخ بهره بدون ریسک، بورس را دچار سردرگمی کرده گفت: بخش اعظمی از تورم در دولت های گذشته به واسطه کسری های بودجه دولت های وقت بوده است. بنابراین بهتر آن است دولت به جای آنکه با بالا نگه داشتن نرخ بهره، نقدینگی را در بازار پول قفل کند از آن بخش از دستگاه های شبه دولتی که مالیات پرداخت نمی کنند مالیات اخذ کرده و کمتر روی کسب و کارهای کوچک فشار وارد کند.
افت بیشتر قیمت سهم ها توجیه ندارد
خواجویی وضعیت فعلی بورس در شرایطی که دو فاکتور منفی و مثبت در کنار یکدیگر قرار گرفته است، را این گونه ارزیابی کرد: سیاست پولی دولت که رکود شدید در اقتصاد را رقم زده در کنار حذف ریسک سیستماتیک سیاسی به عنوان دو فاکتور منفی و مثبت، بازار سرمایه را به این نتیجه رسانده که افت بیشتر قیمت سهم ها توجیه ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که هفته آینده بازار سهام را چطور ارزیابی می کنید، گفت: پیش بینی می شود هفته آینده شرایط بهتری بر بازار حاکم باشد. اگرچه استمرار روند صعودی شاخص و قیمت سهام در هفته های آتی با شیب بیشتر منوط به راه افتادن موتور اقتصاد و کاهش نرخ بهره بدون ریسک است. در غیر این صورت رشد بورس مقطعی و کوتاه مدت خواهد بود و ممکن است بعد از رشد در دوره ای بازار سهام مجددا وارد فاز اصلاحی شود.