صورت های مالی بانک مسکن تصویب شد
نقدینه-با حضور وزرای امور اقتصادی و دارایی و مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بانک مسکن صورت های مالی منتهی به پایان اسفند ماه سال ۱۳۹۳ بانک مسکن در مجمع عمومی این بانک به تصویب رسید.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، در ابتدای این نشست محمدهاشم بت شکن مدیرعامل بانک طی سخنانی رویکردهای اصلی حاکم بر بانک را در۷حوزه پشتیبانی از اهداف دولت در بخش مسکن،ایفای نقش تعهدات دولت یازدهم به ویژه تامین مالی مسکن ،حمایت از طرح های مبتنی بر رژیم پس انداز و تقویت قدرت خرید مردم،انضباط پولی،شفافیت اطلاع رسانی و پاسخ گویی،مشارکت در اصلاح محیط قانونی و مقرراتی صنعت بانکداری و عزم جدی در جهت ارایه طرح های جدید و راهکارهای خلاقانه تامین مالی مسکن عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه مسکن یکی از عوامل پیشران خروج ازرکود است ؛گفت در سال گذشته بسته خروج از رکود را تدوین کردیم .
بت شکن در خصوص تصویب آیین نامه اجرایی تامین مالی بافت فرسوده در سال گذشته افزود: در این آیین نامه نهادهای مالی جدید مثل موسسات پس انداز تسهیلات مسکن،شرکت تامین سرمایه،صندوق های سرمایه گذاری زمین و ساختمان شرکت های سهامی پروژه ساختمان و صندوق سرمایه گذاری مستغلات و همچنین ابزارهای مالی مختلف مثل اوراق رهنی مسکن صندوق پس انداز ،اوراق گواهی حق تقدم تسهیلات پیش بینی شده است.
وی گفت:در سال گذشته شاهد تصویب قانون رفع موانع تولید بودیم که اکثر آیین نامه های آن اجرایی شده است.
مدیرعامل بانک در خصوص سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان های جدید گفت:در سال ۱۳۹۳ و در۹ماهه اول ۶۱۷ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در ساختمان های جدید داشتیم که درتهران این عدد ۱۴۶ هزار میلیارد ریال بوده است.همچنین در سال ۱۳۹۳ تعداد ۱۱۷هزار پروانه ساختمانی صادر شده است.
وی افزود: معاملات ثبت شده در شهر تهران در سال گذشته ۴۶درصد نسبت به سال ۹۲ رشد داشته است.
بت شکن تصویب طرح جامع مسکن توسط وزارت راه و شهرسازی را از دیگر اقدامات سال گذشته عنوان کرد که باعث هدف گذاری در ساخت و ساز تا سال ۱۴۰۵ می شود به طوری که با فرض ۲/۵درصد رشد اقتصادی در افق سال ۱۴۰۵ ،۵میلیون و ۸۲۸ هزار واحد برای خانوار تازه تشکیل می شود.
وی در ادامه با اشاره به عملکرد شبکه بانکهای دولتی و نیمه دولتی در سال گذشته افزود: آمار پرداختی در سال گذشته تعداد ۳ هزار و ۴۱۴ میلیارد ریال بوده که ۴۰۴هزار میلیارد ریال به بخش مسکن اختصاص داشته است.
بت شکن افزود: بانک مسکن در سال ۱۳۹۳ معادل ۴۶درصد سهم بازار از تسهیلات اعطایی در بخش مسکن و ساختمان را به خود اختصاص داده است.
وی درخصوص شاخص های مالی عملکردی بانک در سال گذشته گفت:سپرده های بانک مسکن در سال ۱۳۹۳ به ۳۹۴ هزار میلیارد ریال رسید که بیش ا زدو برابر سپرده های سیستم بانکهای دولتی و نیمه دولتی توانستیم رشد داشته باشیم.
مدیرعامل بانک مسکن سهم بانک از کل سپرده های شبکه بانکی را ۸درصد عنوان کرد که نسبت به سالهای گذشته یک درصد افزایش داشته است.
وی افزود:در سال ۱۳۹۲ معادل ۳۲درصد منابع بانک از منابع سپرده ای بوده است درحالی که در سال ۹۳ این میزان به ۳۸ درصد رسید.
بت شکن گفت: سهم حساب های تعهدی بانک از کل سپرده ها ۴۰درصد بوده است که این امرنشاندهنده رویکرد بانک مسکن به حساب هاب تعهدی است.
وی در ادامه به ارایه آماری ازتسهیلات پرداختی بانک در سال گذشته پرداخت و گفت: در سال گذشته بانک مسکن ۱۸۷هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت کرده است که ۴۶درصد تسهیلات کل شبکه بانکی می باشد که با توجه به مجموعه مانده تسهیلات شبکه بانکی دولتی که حدود ۴۰۸۳ هزار میلیارد ریال است بانک مسکن همچنان رتبه اول تسهیلات پرداختی شبکه بانکی را از حیث مانده تسهیلات با سهم ۲۲ درصدی را داراست.
بت شکن با اشاره به تامین مالی ۷۹۶هزار واحد مسکونی به مبلغ ۱۹۸ هزار میلیارد ریال افزود:در سال گذشته بانک مسکن ۹۵هزار واحد مسکونی تسهیلات مشارکت به مبلغ ۲۹هزار میلیارد ریال،برای خرید ۱۲۵هزار واحد مسکونی به مبلغ ۳۳ هزار میلیارد ریال و برای ۱۲۲ هزار واحد نیز تسهیلات جعاله به مبلغ ۱۲هزار میلیارد ریال پرداخت و ۴۵۳هزار واحد مسکونی نیز به مبلغ ۱۱۲هزار میلیارد ریال فروش اقساطی کرده است.
وی خاطرنشان ساخت:با توجه به تمرکز اصلی بانک در بخش مسکن ۹۵درصد تسهیلات پرداختی بانک در این حوزه بوده است.
بت شکن در خصوص عملکرد بانک در حوزه مسکن مهر نیز گفت:در سال ۱۳۹۳معادل ۴۸۱هزار میلیارد ریال قرارداد تسهیلات منعقد شد که تاکنون ۴۳۹هزار میلیارد ریال پرداخت شده است.
وی به بیان جزییات طرح مسکن مهر پرداخت و گفت: یک میلیون و ۸۳۱ هزار واحد تسهیلات آماده سازی و ساخت مسکن به مبلغ ۴۲۰هزار میلیارد ریال داشتیم که ۳۸۰ هزار میلیاردریال آن پرداخت شده است.همچنین به ۴۳۹هزار مسکن روستایی به مبلغ ۴۰هزار میلیارد ریال ،۸۱هزار واحد بافت فرسوده به مبلغ ۱۵ هزار میلیارد ریال و تعداد ۲۰ هزار جعاله که تا کنون جمعاً ۴۳۹ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده است.
بت شکن افزود: خوشبختانه در سال گذشته تعداد ۳۸۳ هزار واحد فروش اقساطی داشتیم به طوریکه در پایان سال گذشته یک میلیون و ۳۹۹ هزار میلیارد ریال تسهیلات مسکن مهر تقسیط شده است.
مدیرعامل بانک مسکن درخصوص میزان وصول اقساط گفت:در سال گذشته بانک مسکن حدود ۱۱۰هزار میلیارد ریال وصولی داشته است که نشان دهنده جریان ورودی منظم قابل برنامه ریزی در بخش مسکن است به طوریکه ماهانه نه میلیاردریال وصولی داریم.
وی در بخش مسکن مهر نیز گفت : در بافت فرسوده ۹۶ درصد،در مسکن شهری ۹۲درصد و مسکن روستایی ۵۶درصد وصولی داشته ایم.
بت شکن با اشاره به فعالیت های بانک در حوزه بین الملل نیز گفت:با تاکید بر هدفمندکردن فعالیت های ارزی درسال گذشته حدود ۴۷۰میلیون دلار حواله کردیم .
وی افزود:در حوزه بانکداری الکترونیک نیز میتوان گفت در سال گذشته کل تراکنش های بانک ۴۵۰میلیون تراکنش بوده و در حال حاضر ۹۲درصد از تراکنش های بانک به صورت غیرحضوری انجام می شود.
بت شکن گفت:حدود یک میلیون و ۶۱۳هزار نفر از کانال های مجازی بانک مسکن استفاده می کنند.
مدیرعامل بانک همچنین در ادامه سخنان خود به بیان عملکردهای توسعه ای بانک در بخش مسکن پرداخت و اخذ مجوز تأسیس اولین شرکت تأمین سرمایه تخصصی بخش مسکن از شورای عالی بورس تحت عنوان” تأمین سرمایه مسکن، ایجاد نخستین صندوق زمین و ساختمان برای تقویت بخش ساخت، راه اندازی حساب صندق پس انداز مسکن یکم با خوداتکایی مالی با سقف تسهیلات ۸۰،۶۰ و۴۰ میلیون تومان، درخواست افزایش سقف تسهیلات فردی ازمحل حساب ممتاز از ۳۵۰ میلیون ریال به ۶۰۰ میلیون ریال و طرح تاسیس شرکتهای پس انداز تسهیلات منطقه ای با تاکید خاص بر بافت فرسوده ازپیشنهادات توسعه ای بانک عنوان کرد.
بت شکن درخصوص استقرار نظام بانکداری متمرکز درراستای ۵ سامانه اصلی از قبیل سیستم اطلاعات مشتریان،مالی متمرکز،سیستم تسهیلات متمرکز ،سپرده متمرکز و ارزی اقدامات خوبی انجام داده ایم بطوری که سیستم اطلاعات مشتریان تا پایان این ماه راه اندازی می شود. و سیستم متمرکز ارزی راه اندازی شده است و ۲ میلیون حساب از سیستم قدیم به سیستم سپرده جدید منتقل شده است.
وی افزود: درحال حاضر بانکداری متمرکز و درگاه های خدمت رسانی الکترونیک بانک فعال است به طوری که ۹۲ درصد تراکنش ها به صورت غیرحضوری انجام می شود.
بت شکن توسعه سیستم سپرده متمرکز و جمع آوری سیستم های قدیمی،توسعه سیستم جامع تسهیلات متمرکز،سیستم اطلاعات مشتریان، مبارزه با پولشویی و زیرساخت های ارتباطی، توسعه کمی و کیفی تمامی درگاهها،ارتقای سطح مجازی و پیاده سازی طرح جامع امنیت اطلاعات و پیاده سازی سیستم مدیریت خدمات فابا و داشتن مدل بانکداری یکپارچه برای هم راستا شدن سیستم اطلاعات و ارتباطات با خدمات و کسب و کار منحصر بفرد بانک مسکن و یک مدل محصول خدمات بانکی داشته باشیم که کلیه اقلام اطلاعاتی مدیریت شده کسب و کار را داشته باشیم .
مدیرعامل بانک در حوزه عملکرد برون سازمانی نیز گفت:بانک مسکن فعالیت هایی در این خصوص انجام داده که می توان به ایجاد محیط کسب و کارموثر و مناسب، همکاری درتدوین آیین نامه اجرایی ۱۴ قانون ساماندهی ،حضور در کارگروه تخصصی بازار پول و بیمه و مسکن برنامه ششم، بسته های سیاستی رونق بخش مسکن، مشارکت در سازوکارهای حساب امانی و عضویت در کارگروه اصلاح نظام بانکی اشاره کرد.
بت شکن در ادامه به بیان برنامه های سال ۹۴ پرداخت و استمهال ۱۵ ساله خطوط اعتباری مسکن مهر ، اعطای تسهیلات به واحدهای باقیمانده مسکن مهر، فروش اقساط ۴۵۰ هزار واحد مسکونی و وصول مطالبات ناشی از آن، پیگیری افزایش سرمایه بانک ، تجهیز منابع بلند مدت تامین مالی مسکن از طریق انتشار انواع اوراق بهادار بازار پول و سرمایه،فعال سازی حسابهای صندوق پس انداز مسکن با سقف های جدید تسهیلات ( توسعه و گسترش صندوق پس انداز یکم ) ،تبدیل اضافه برداشت سنواتی بانک و سود پرداختی اوراق مشارکت مسکن مهر (حدوداً ۶۳ هزار میلیارد ریال) به خط اعتباری،کاهش سپرده قانونی سپرده ممتاز و آزادسازی حداقل ۰۰۰ر۱۰ میلیارد ریال منابع بانک، فروش ۰۰۰ر۱۰۰ میلیارد ریال انتشار اوراق مشارکت به پشتوانه تسهیلات رهنی و صکوک اجاره رر از جمله این برنامه ها عنوان کرد.
انجام لیزینگ مسکن در جهت پشتیبانی از طرف تقاضای مسکن پس از اخذ مجوز بانک مرکزی ،اخذ مجوز تاسیس بیمه تخصصی اعتباری مسکن از بیمه و بانک مرکزی ،ارائه خدمات تأمین مالی برای پروژههای بزرگ ساختمانی از طریق شرکت تأمین سرمایه مسکن ،راهاندازی ۱۰ صندوق زمین و ساختمان در جهت پشتیبانی از تقویت طرف عرضه مسکن ، شروع پروژه نمونه ساخت حداقل ۱۲۰۰۰ واحد مسکونی با توجیه اقتصادی با هدف احیا و بازسازی بافت فرسوده شهری و تأمین مسکن برای دهکهای میان¬درآمدی با افزایش ضریب نفوذ فناوری در صنعتیسازی، مقاومسازی و ارزانسازی ساختمانها ،پیگیری اختصاص ۱/۵ میلیارد دلار ارز جهت پوشش تعهدات ارزی بانک ،افزایش سقف تسهیلات خرید و ساخت مسکن از محل حساب سپرده ممتاز به مبلغ ششصد میلیون ریال،راه اندازی نخستین صندوق املاک و مستغلات (REITS) جهت پشتیبانی از طرف تقاضای مسکن پس از اخذ مجوز از سازمان بورس ، ایفای نقش هاب عملیات بانکی برای توسعه پوشش ETC در سطح کشور با پشتیبانی مؤثر وزارت راه و شهرسازی وپیگیری تسویه و یا تهاتر مطالبات از دولت نیز از دیگر برنامه های بانک در سال ۱۳۹۴ است که مدیرعامل بانک به بیان آن پرداخت.
مدیرعامل بانک همچنین به ارایه پیشنهادات خود به منظور انجام مطلوب فعالیت های بانک پرداخت و تقویت کارکرد توسعه ای بانک مسکن به عنوان بازوی اجرایی دولت در بخش مسکن و عامل انتقال سیاست های دولت از طریق افزایش سرمایه نقدی و غیر نقدی بانک مسکن،تسویه بدهی های دولت به بانک مسکن، تمایز در نحوه اعمال دستور العمل های نظارتی بانک مرکزی ،تودیع وجوه سپرده گذاری شرکت های دولتی در بانک مسکن و … عنوان کرد.
وی همچنین انتشار صکوک اجاره به منظور افزایش توان تسهیلات دهی بانک با قابلیت نقل و انتقال اوراق و مالکیت مشاع دارندگان آن،انتشار اوراق مشارکت به پشتوانه تسهیلات رهنی به استناد ماده ۱۴ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن ، اوراق مشارکت به پشتوانه تسهیلات رهنی مهمترین ابزار نوین تأمین مالی مسکن با تبدیل دارایی به اوراق بهادار جهت احیای دارایی های قفل شده بانک،مجوز راه اندازی شرکت تضمین تسهیلات رهنی و تقویت ابزارهای بانکداری الکترونیک از پیشنهادهای دیگر برشمرد.
مدیرعامل بانک در ادامه به بیان اقدامات انجام شده بانک در خصوص تکالیف مجمع سال ۱۳۹۲ پرداخت.
تلاش مدیران و کارکنان بانک مسکن باعث شد تا این بانک به خوبی مخاطرات را پشت سربگذارد
حمید پورمحمدی، معاون توسعه امور تولیدی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور طی سخنانی با قدردانی از مدیران و کارکنان بانک مسکن در انجام فعالیت ها و وظایف محوله ،از حسن انتخاب وزرای امور اقتصادی و دارایی و راه و شهرسازی نیز در انتخاب دکتر بت شکن به عنوان مدیری کاردان و دلسوز تقدیر کرد.
وی در ادامه مسکن مهر و تغییر ریل حرکتی بانک مسکن از توسعه ای به تجاری و غیرتخصصی را از مخاطرات جدی این بانک در سال های گذشته برشمرد که تلاش مدیران و کارکنان بانک مسکن باعث شد تا این بانک به خوبی این مخاطرات را پشت سربگذارد.
پورمحمدی گفت: افزایش سهم از سپرده ها در بازار بانکی،سهم ۲۲درصدی تسهیلات با اختصاص ۹۴درصد آن به بخش مسکن وحرکت به سمت سود ده شدن توسط بانک مسکن انجام شده که جای تقدیر دارد.
وی افزود:افزایش کفایت سرمایه بانک مسکن درآستانه برنامه ششم توسعه و ایجاد نوآوری و تلاش بیشتر در زمانی که تمایز بین اختیارات بانک های تجاری و توسعه ای وجود ندارد از مواردی است که باید در آینده انجام شود.
بانک باید بیش از یک بانک تخصصی به بانک توسعه ای تبدیل شود
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی نیز طی سخنانی از تلاش مدیران و کارکنان بانک مسکن که در شرایط سخت و با وجود ناملایمات در سیستم بانکی تقدیر و به آینده بانک و ایجاد انضباط بانکی ابراز امیدواری کرد.
وی با اشاره به این مطلب که بانک مسکن را باید از دوجهت حمایت کرد افزود: بانک باید بیش از یک بانک تخصصی به بانک توسعه ای تبدیل شود چون تنها یک بانک توسعه ای می تواند زیر نظر دولت فعالیت کند چراکه بانک مسکن از بدو تاسیس نیز به عنوان بانک توسعه ای تاسیس شده است بنابراین این کار تحول ماهوی بسیار بزرگی است.
آخوندی با تاکید براین که این اقدام در شرایط کنونی کشور باید انجام شود به ضرورت تنظیم ضوابط ویژه و خاص برای یک بانک توسعه ای اشاره کرد.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به ورود بانک به نهادهای مالی به عنوان جنبه دوم حمایتی از بانک ادامه داد : بانک از ابتدا از انواع نهادها و ابزارهای مالی برای تجهیز در بخش مسکن برخورداربوده است بطوری که در گذشته در۱۰ شهر بانک رهنی و صندوق های سرمایه گذاری داشته که در اوایل انقلاب همه این نهادها و صندوق ها تجمیع شده و بانک مسکن ایجاد شد .
آخوندی با اشاره به این که خوشبختانه همه ابزارها به صورت قانونی وجوددارد گفت:اگر تحول ماهوی بانک مسکن اتفاق بیفتد این بانک می تواند عملا از این ابزارها به تدریج برای رونق بخش مسکن استفاده کند تا سیاست های توسعه ای مثل شهرهای جدید و … را داشته باشیم.
وی در ادامه تاکید کرد: باید در وزارت امور اقتصادی و دارایی مدیریت دارایی ایجاد کنیم تا دارایی های سمی را از دارایی بانک ها خارج کنیم تا حساب های بانک ها شفاف شود.
آخوندی افزود: وقتی این اتفاقات در بانک مسکن رخ دهد می توانیم به کمک بانک بیاییم تا بانک مسکن میزان فعالیت خود را چندین برابر کند ظرف دوسه سال آینده تا چندین صد درصدی رشد کند.
رشد اقتصادی مثبت در سال گذشته که ناشی از عملکرد صنایع بزرگ کشور بود
علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با تقدیر از تلاش مدیران و کارکنان بانک مسکن در کسب موفقیت های این سازمان به شرایط خاص اقتصادی اشاره کرد و گفت: با وجود رشد اقتصادی مثبت در سال گذشته که ناشی از عملکرد صنایع بزرگ کشور بود بدنه اقتصاد کشور و بنگاه های کوچک و متوسط از این رشد محروم بودند.
وی افزود: در حالی که زمینه های حرکت اقتصاد فراهم شده بود با کاهش شدید قیمت نفت مواجه شدیم که در آهنگ رشد اقتصادی خلل ایجاد کرد.ضمن اینکه در حال حاضر نیز اقتصاد جهانی از جمله چین و آمریکا در معرض بحران جدید و رکود شدیدی قراردارد که این اقتصاد کشور را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
طیب نیا در خصوص بخش مسکن گفت:بخش مسکن بخشی پیشرو در ایران و سایر کشورهاست و لوکوموتیوی است که وقتی وارد رکود شود کل اقتصاد را با خود به رکود برده و عمده صنایع وابسته به ساختمان نیز دچار رکود شدید می شوند و زمانی که از رکود خارج شود کل اقتصاد را با رشد مواجه می کند.
وی با اشاره به اینکه مسکن برای خروج از رکود هم نقش ممتازی ایفا می کند چرا که با چندین صنعت و بنگاه تولیدی در ارتباط است تاکید کرد: خروج اقتصاد از رکود توسط دو بخش پیشران مهم یعنی مسکن و صادرات امکان پذیر می باشد گفت: امیدواریم تحریم ها حذف و زمینه برای صادرات فراهم شود هرچند کشورهای هدف ما مثل ترکیه و عراق برای صادرات با مشکلات مواجه هستند اما یقینا بخش مسکن بخش بی همتا و بی بدیل است که می توانیم با استفاده از ابزارهای تامین مالی به این بخش رونق بدهیم.
طیب نیا با بیان این مطلب که مردم توانایی قدرت خرید مسکن را با توجه به افزایش قیمت مسکن ندارند و تقاضا برای مسکن کاهش یافته افزود: باید زمینه های اعطای تسهیلات به بخش مسکن را جدی دنبال کنیم چرا که تداوم رکود و تعمیق رکود به دلیل کاهش تقاضاست حرکت بخش مسکن می تواند به طور مستقیم در بخش عمده ای از تولیدات کشور تقاضا ایجاد کند. واینجاست که بانک مسکن و تامین مالی بخش مسکن نقش خود را نشان می دهد. و باید به طور جدی روی این متمرکز شویم .
وی تاکید کرد: باید در سیاست های پولی تجدید نظر کرد و زمینه را برای اعطای تسهیلات بخصوص در بخش مسکن و نیز سایر کالاهای مصرفی بادوام فراهم کنیم.
پیشنهاد کاهش نرخ سپرده قانونی برای تمامی سپرده های تعهدی بانک مسکن به ۲ درصد برای افزایش قدت وام دهی بانک مسکن ،انتشار صکوک به طور جدی در دستور کار است و ایجاد بازار بدهی به منظور ساماندهی بدهی های دولت ،انتشار mbs، ایجاد و گسترش بانک توسعه ای و ایجاد تمایز بین بانک ها ، استفاده از ابزار و نهادهای مالی جدید ، تلاش در جهت ایجاد شرکت مطالبات دارایی ها از جمله پیشنهاد هایی است که می تواند بر توسعه فعالیت های بانک مسکن و گسترش فعالیت های بخش مسکن کمک کند.