دست های پشت پرده فعالیت موسسات مالی غیرمجاز
نقدینه- «چه دستهایی پشت پرده است که نمیگذارد موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز ساماندهی شوند و آیا ردپای فعالیت پنهان برخی نمایندگان در این موسسات صحت دارد؟»
این مهمترین پرسشی است که این روزها افکار عمومی آن را دهان به دهان در شهر میچرخاند؛ موسساتی غیرمجازی که خیلی راحت از رسانه ملی تبلیغات میکنند تا مردم هم فریب آنان را بخورند و به خاطر چند درصد سود بیشتر، در آنجا سپردهگذاری کنند اما درباره آینده و اینکه چه اتفاقی خواهد افتاد، باید نگران باشیم و به موقع به دستگاههای ذیربط هشدار بدهیم.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه به نقل از تابناک، آیا دست پشت پرده جلوی ساماندهی موسسات غیرمجاز را میگیرند و با نفوذ خود در بخشهای مختلف، بانک مرکزی را به عقب نشسینی وادار خواهد کرد؟ واقعا نمیدانیم پاسخ این پرسش چه است اما میدانیم که ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی هم درباره ساماندهی موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز تهدید شده و حتی این مساله را رسانهای کرده اما آب از آب تکان نخورده است؛ ماجرای که قطعا از رازها و پشت پردهها حکایت دارد. تقریبا مشابه همین روایت را محمود بهمنی رئیس سابق کل بانک مرکزی هم مطرح کرده بود.
ارائه گزارش محرمانه ولی الله سیف به قوه قضائیه و دستگاههای ذیربط دیگر درباره جزئیات تهدیدات از جانب برخی موسسات غیرمجاز، مطالبهای به حق از سوی مردم از رئیس کل بانک مرکزی دولت تدبیر و و امید است که امیداوریم محقق شود.
در این میان، رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تهدیدهایی که در مصاحبه ها توسط برخی ها در زمینه ساماندهی موسسات مالی و اعتباری انجام می شود، گفته است: «بانک مرکزی با حول و قوه الهی مصمم است تا موسسات مالی و اعتباری را ساماندهی کند و خوشبختانه در این راه از حمایت مسئولان نظام برخوردار است. هماهنگی بانک مرکزی، قوه قضائیه و نیروی انتظامی برای ساماندهی فعالیت موسسات مالی و اعتباری بانک مرکزی، قوه قضائیه و نیروی انتظامی هماهنگی های لازم را برای ساماندهی فعالیت موسسات مالی و اعتباری، انجام داده اند که می تواند انجام این مهم را تسریع کند.»
سیف مطرح کرده است: «متاسفانه برخی ها به دلیل گرایشات سیاسی و جناحی قصد دارند با اقدامات خود برای بانک مرکزی در زمینه ساماندهی موسسات مالی و اعتباری مشکل ایجاد کنند و حتی بانک مرکزی را متهم به سیاسی کاری می کنند».
براساس آمارهای موجود، هم اکنون ۱۵ تا ۲۰ درصد از حجم نقدینگی کشور که 832 هزار میلیارد تومان اعلام شده، نزد موسسات مالی غیرمجاز تجمیع شده است.
با توجه به اهمیت موضوع، با تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفتگوهایی انجام شده است که آنها نیز خواستار شجاعت بانک مرکزی و دستگاههای ذیربط در برخورد قانونی با موسسات مالی و اعتباری غیرمجوز شدهاند.
ارائه گزارش به مراجع قانونی و امنیتی
صید عیسی دارایی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس: امروز این موسسات به صورت بی رویه رشد پیدا کرده و سرمایه مردم را بلعیده اند. این موسسات از هیچ نهادی حرف شنوی ندارند! در این میان عده ای دستور می دهند و عملی شود که کاره ای نیستند. مسئولان نباید هیچ رودربایستی با کسی داشته باشند و اینکه فردی فشار آورده هیچ معنا ندارد. اگر در این میان فردی راه میانبر را انتخاب می کند و با قدرت خود به خواسته های عده ای تن می دهد باید با آن مقابله شود تا تسری پیدا نکند و جامعه مملو از بی قانونی نشود. بانک مرکزی باید اسامی را اعلام کند، متاسفانه مشکلی که وجود دارد این است اگر دزد یا قاچاقچی و یا کلاهبردار شناخته می شود به مردم معرفی نمی گردد و او را با "ح. م" دستگیر می شوند اما معرفی می کنند و یا حتی اگر در رسانه ای پخش می شود تصویراشان را شطرنجی می کنند. این باعث می شود افرادی که سوءاستفاده گراند بر این عمل خود قرص تکیه کنند. باید دست این افراد کوتا شود و مردم آنها را بشناسند. تا کی باید این افراد پشت پرده باقی بمانند و سیستم اقتصادی مملکت را به انحراف بکشانند. وظیفه اشخاص مطلع است که این مطالب را به مراجع قانونی و امنیتی معرفی کنند و دادگاه هم در اسرع وقت به آنها رسیدگی کنند. نباید روند مجازات این افراد یک سال تا دوسال طولانی شود که در اذهان مردم باقی می ماند و موجب بی اعتمادی میشود. هر چیزی باید سر موقع انجام شود اگر به موقع صورت نگیرد به هیچ دردی نمی خورد. این وظیفه بر گردن هرفردی که اگر از دستهای پشت پرده با خبر به مراجع قانونی و امنیتی اطلاع دهد.
بانک مرکزی پشت پرده را فاش کند
مصطفی افضلی فرد سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس: جلساتی داشتیم که در آن قرار شد که به تدریج طی زمان محدودی موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز را که به 120 موسسه می رسد که باید به 14 موسسه مالی و اعتباری دارای مجوز تقلیل بدهد. تعدادی از این موسسات منحل شدند اما هنوز به 14 موسسه نرسیدند و بانک مرکزی هنوز گزارش آن را رسما به کمیسیون اصل نود ارائه نداده است. انتظار داریم که بانک مرکزی هر چه زودتر به وضعیت موسسات رسیدگی کرده و به قول خود وفا کند. اینکه می گویم بانک مرکزی باید گزارشی از موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز به مجلس ارائه کند به همین خاطر است تا دلایل و عوامل برخی از موسسات بسته شدند اما تعداد قابل توجهی هنوز باقی ماندند مشخص شود. مجلس این پرسش را از بانک مرکزی دارد اگر پاسخگو باشد عوامل و دلایل که برخی صوری و برخی پشت صحنه وجود دارند، مشخص می شود. از طریق دستگاه های امنیتی اقدام خواهد شد. طبیعتا در تمامی مراحل حضور و وجود کانونهای قدرت در پشت پرده یکی از عوامل عمده حمایت از موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز بوده است. اگر قانون اجرا شود و صرف نظر از وابستگی اینها به یک قدرت و تبدیل شدن به موسسات مجاز طبیعتا به نفع کشور و نظام خواهد بود.
افضلی فرد در پاسخ به این پرسش که آیا نباید این افراد به جامعه معرفی شوند تا از سوء استفاده آنها ادامه نداشته باشد، گفت: معمولا زمانی که پای چنین افرادی در میان باشد متاسفانه برخی ها مدافع حقوق و حیثیت مردم می شوند اما به این نکته دقت ندارند که این افراد حیثیت نظام و ارزشی به حق و حقوق مردم قائل نیستند و در اینجا سکوت می کنند اما زمانی که این افراد با دستهای پنهان عامل رشد موسسات غیر مجاز بودند، برخورد شود. اگر بخواهیم عوامل پشت صحنه که به صورت غیر قانونی و منفعت طلبانه از این موسسات حمایت می کنند، ریشه کن کنیم و یا فرایند قانونی خود را طی کند، شاهد تضعیع حقوق مردم نباشیم و کاهش اعتماد جمعی نشویم ،باید با آنها برخورد قاطع ، تاثیر گزار و بازدارنده شود.
حضرت امیرالمومنین در نهج البلاغه می فرمایند: اگر کسی بر اموال بیت المال خیانت کرد و دستش را به اموال مردم به ناحق آلوده کرد باید قلاده رسوایی و بدنانی به گردنش بیاویز و دور شهر بچرخان تا همه مردم آن را بشناسند. این حدیث مصداق همین موضوع است. بنابراین اگر ما نیز از سیره امیر المومنین پیروی میکنیم باید برخورد جدی با این افراد داشته باشیم. اگر کج دارو مریض و با ملاحظه و محافظه کاری( تحت تاثیر کانونهای قدرت و ثروت) با آنها رفتار شود، به جایی نخواهیم رسید.
هیچ کس توجهی ندارد!
غلامعلی جعفر زاده ایمن آبادی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: اخیرا آماری در خصوص موسسات غیر مجاز اعلام شد که بسیار نگران کننده بود. بعید میدانم که تا حدی خلا قانونی وجود داشته باشد که 700 موسسه مالی و اعتباری خلاف قانون ایجاد شوند. کسانی که مجریان و متولیان امرند دو دسته اند یا سهل انگارند و توجهی به اجرای قانون ندارند و یا کسانی که به نوعی در این موارد مشغولند؛ به این معنا که منافع مادی در این موسسات مالی غیر مجاز برایشان وجود دارد و در عین حال، افرادی که مسئولیت نظارتی دارند، چشمانشان را به روی این تخلفات می بندند. مطمئنا به دنبال این تخلفات ضربات اقتصادی و اجتماعی جبران ناپذیری به جامعه وارد می شود. از جمله این پیامدها بی اعتمادی مردم را نسبت به مسئولان و بانک ایجاد میکند که غیر قابل جبران است؛ متاسفم که هیچ کس توجهی به این موضوع ندارد. در زمان رکود اقتصادی مردم منابعی که با خون دل به دست آورند، می فروشند، باتوجه به اینکه میتوانند سودی به دست آورند، در موسسات می گذارند. بعدها می بینیم پولهای میلیاردی اختلاس می شود و مردم آواره میشوند. به اعتقاد بنده نه خلا قانونی وجود دارد و نه وجدان سهل انگار بلکه عده ای که به راحتی دست در جیب مردم می کنند و متاسفانه عدم برخورد قاطع با این افراد موجب می شود، عده ای دیگر در این کار شریک شوند و هیچ ترسی از مراجع قانونی هم نداشته باشند! بعضا مشاهده می شود رسانه ملی برای این موسسات تبلیغ می کند. لازم می دانم که بانک مرکزی به طور جدی به این موضع ورود کند و به طور قاطع برخورد شدید داشته باشد.
در این میان، آسیبهای اجتماعی در درون جامعه به وجود می آید که شاید کمتر کسی متوجه آن باشد. خانوادههای زیادی که از هم پاشیده شد. ازدواج هایی که به طلاق منتهی شد. عقدهایی که به سرانجام نرسید،.بچه هایی که ترک تحصیل کردند، خودکشی کردند و بعضا افرادی که بر اثر تحریک این مسائل دچار عارضه هایی شدند و جان خود را از دست دادند. عوارض شدید اجتماعی آن را می توان کودکان بی شماری را دید که به جای درس خواندن درخیابانها مشغول کارند و یا بزهکاری اجتماعی که خطرهای امنیتی را برای جامعه به بار آوردند. همه اینها ریشه در مسائل اقتصادی دارد که موسسات مالی غیر مجاز به ارمغان آوردند!
او در پاسخ به این پرسش که آیا حق مردم نیست تا این افراد را بشناسند و با توجه به اینکه این کار باعث می شود سوء استفاده در این خصوص کاهش یابد، گفت: درخواست ما در ابتدا معرفی این اشخاص و اشد مجازات آنهاست. معرفی آنها نوعی از تنبیه است که برعهده دستگاه قضا است. زمانی دستگاه قضا تشخیص می دهد که آنها را در خیابان بچرخانند تا همه مردم آنها را بشناسند و یا اسامیشان اعلام شود. اخیرا در یک کشوراروپایی مشاهده شد که دادگاه حکم افرادی را که اختلاس انجام دادند را در سطل زباله بیندازند تا مردم بر سرشان زباله خالی کنند. هر حکمی را که دستگاه قضا برای اشد مجازات این افراد صورت دهد، ما استقبال خواهیم کرد.
محسن صرامی فروشانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: نمی توان افکار عمومی را گول زد. سیستم بانک مرکزی باید پیگیری داشته باشد. اگر بانک مرکزی به موقع اطلاع رسانی کند که این موسسات هیچ اعتباری ندارند و مردم اعتماد نکنند و پولشان در این موسسات سپرده گذاری کنند، مطمئنا این شعب قارچ گونه توسط دستهای پشت پرده ( که با تاریخ مصرف حمایت می شوند) رشد نمی کنند و به فعالیت خود ادامه نمی دهند. . . مگر تا دیروز سیستمهای، اطلاعاتی، انتظامی، امنیتی و سیستم بانک مرکزی و نظارتی خواب بودند که به میزان بسیار بالایی شعبه موسسه مالی و اعتباری غیز مجاز درست شدند؟ چه دست هایی پشت صحنه است؟ بانک مرکزی وظیفه دارد به طور قاطع جلوی این وضعیت نابسامان را بگیرد و دستهای پشت پرده را از این جریان کوتاه کند.
بانک مرکزی متخلفان را به مراجع قضایی معرفی کند
سید محمد حسین میر محمدی نماینده مجلس: بانک مرکزی وظیفه دارد آنها را معرفی کرده و مراجع قانونی و امنیتی را در جریان این ماجرا بگذارد. موسسات مالی و اعتباری برای اینکه جنبه عمومی داشته، آنها را معرفی کرده و بسیار با آنها مدارا و ملاحظه کرده است. افراد متخلف باید به مراجع قانونی معرفی شده و مورد مجازات قرار گیرند و پس از آن به جامعه معرفی شوند. مشکل اینجاست که این دستهای پشت پرده اصلا مشخص نیستند و هنوز احراز نشده اند.
قانون بالاتر از افراد نیست
ناصر سودانی عضو کمیسیون انرژی مجلس: دخالت برخی افراد و حمایتهای غیر منطقی و بر اساس مصالح شخصی به ضرر مردم تمام می شود. کسانی که برخلاف قانون و اصول ارزشی بر حمایت از موسسات غیر قانونی برمیآیند، نوعی اخلال در نظام مالی و اقتصادی کشور به وجود می آورند و معرفی و شناسایی آنها گام مثبتی است تا اینکه مردم بهتر و بیشتر بد را از خوب تشخیص دهند و دیگر همچون گذشته به آنها بها ندهند.
او در پاسخ به این پرسش که دلیل عدم معرفی این افراد به مراجع قانونی چیست، میگوید: دلیل شاید جایگاه برخی افراد است که به اعتقاد من این صحیح نیست، زیرا قانون بالاتر از افراد است.
دولت و بانک مرکزی مقصرند
عطا اله حکیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: دولت و بانک مرکزی مقصرند و به دلیل اینکه هیچ نظارتی بر این موسسات وجود نداشتند و دستهای پشت پرده در این حوزه رشد کردند و به دلیل عدم نظارت بر آنها افرادی با حمایت خود موجب رشد این موسسات و همچنین مانع از بسته شدن آنها شدند. وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی موضوتع را باید سریعا پیگیری کند. قطعا باید دولت و بانک مرکزی پاسخگوی مردم باشند و حق مردم است که این افراد را بشناسند.