سناریوهایی برای پیش بینی بازار سهام

سناریوهایی برای پیش بینی بازار سهام

نقدینه-پایان شهریور ماه، سال مالی شرکتهای کارگزاری است و معمولا با فشار عرضه ها مواجه هستیم زیرا اعتبارات کارگزاری ها معمولا در پایان این ماه صفر میشود و عرضه ها در 10 روز پایانی ماه شدت بیشتری به خود میگیرد.

به گزارش پایگاه خبری نقدینه، محسن عباسی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایه گذاری ابن سینا مدبر (اماکو) و دکترای مدیریت مالی و مدرس دانشگاه، سناریوهایی محتمل را برای بازار سرمایه بررسی کرد. از نظر وی، با فرسایشی تر شدن بازار سرمایه و نوسانات جهانی، امیدها به بهبود وضعیت بازار سرمایه کمرنگ تر شد.

به گزارش عصرمالی، با کاهش حجم معاملات روزانه به نظر می رسد تعدادی از معامله گران بازار را ترک کرده باشند که البته این امر طبیعی است. با افزایش ریسک بازار تعداد بیشتری از افراد ریسک گریز از بازار خارج می‌شوند و در صورتی که چشم انداز بازار بهتر نشود شاهد کاهش بیشتر حجم معاملات و فشار بر نمادها در نیمه دوم سال خواهیم بود. نیمه دومی که معمولا به دلیل شرایط نامناسب تقویمی، کمبود سوخت صنایع، سپری شدن فصل مجامع، ارایه بودجه کل کشور ( در انتهای آذرماه) و ارایه بودجه شرکتها در بهمن و اسفند ماه و نوسانات ناشی از این موارد همواره شکننده تر از نیمه اول سال بوده است.

با این وجود ممکن است بازار با تغییراتی روبرو شود. زمان باقی مانده تا پایان سال را می توان در چند برهه و چند سناریو بررسی کرد:

 

1- برهه کوتاه مدت تا پایان شهریور ماه

اتفاقات اقتصادی خاصی در یکماهه پیش رو اتفاق نخواهد افتاد. در خارج از بازار به نظر می رسد سیاست کنترل تورم همچنان با شدت بیشتری ادامه داشته باشد. بازارهای جهانی ممکن است به دلیل اتخاذ سیاستهای انبساطی اقتصادی در چین با بهبود نسبی مواجه شوند اما بعید است این اتفاقات منجر به بهبود قابل توجهی در قیمت جهانی فلزات و مواد معدنی شود. پایان شهریور ماه، سال مالی شرکتهای کارگزاری است و معمولا با فشار عرضه ها مواجه هستیم زیرا اعتبارات کارگزاری ها معمولا در پایان این ماه صفر میشود و عرضه ها در 10 روز پایانی ماه شدت بیشتری به خود میگیرد.

بعید به نظر میرسد شاهد اتفاق خاصی در حوزه بانکی باشیم. اما ممکن است سیاست حرکت به سمت ارز تک نرخی همچنان ادامه داشته باشد اما ظاهرا با کاهش درآمدهای نفتی، ترجیح دولت نزدیک کردن نرخ ارز دولتی به نرخ بازار آزاد است و نه نزدیک کردن نرخ بازار آزاد به دولتی! البته بانک مرکزی قبلا هم در مانیفست خود اعلام کرده بود که قصد دارد تا نرخ تورم را در ارزش دلار به صورت سالانه لحاظ کند. بنابراین افق کاهشی قیمت دلار تقریبا منتفی است. بنابراین تا دو هفته آتی تنها ممکن است جذابیت قیمتی برخی نمادها باعث برخی نوسانات در بازار گردد.

عاملی که می‌تواند این سناریو را در این برهه به هم بزند عبارتند از حمایت دستوری از بازار سهام که بعید است در این برهه و در این فاصله جز حمایت های دستوری ( که البته دولت اعتقادی به آن ندارد) بتوان بازار رابرای رشد آماده کرد .بنابراین این احتمال هم بسیار بعید ارزیابی می شود.

 

2- برهه زمانی ابتدای مهر ماه تا  انتهای آذرماه

شروع نیمه دوم سال همواره با رکود نسبی صنایع همراه بوده و معمولا نشاطی که در نیمه اول سال وجود دارد در نیمه دوم سال وجود ندارد البته مواردی هم بوده که معاملات نیمه دوم سال به علت برخی عوامل خاص بهتر از نیمه اول سال بوده است. سه ماهه سوم امسال آبستن اتفاقات زیادی است که ممکن است بازار را در حالت انتظار و امید نگاه دارد و تجربه نشان داده در این حالت معمولا واکنش خوبی از سوی بازیگران بازار دریافت نمی شود و معاملات بسیار فرسایشی شده و اخبارهای متناقض از وضعیت اخبار سیاسی بازار را با واکنش هایی نامناسب روبرو می کند.

بررسی و تصویب برجام و شروع مقدمات اجرایی آن در این برهه اتفاق خواهد افتاد و گمانه زنیهای سیاسی و موضع گیریهایی در این خصوص ممکن است بازار را دچار سردرگمی کند. ارایه گزارش های 6 ماهه بازار نیز در همین برهه اتفاق خواهد افتاد و از ظواهر امر به نظر می رسد معجزه ای در این گزارشها اتفاق نیفتد و رنگ و لعاب این گزارش ها همچون گزارش های 3 ماهه نا امید کننده باشد.

رکود فراگیر همچنان در این برهه خصوصا اوایل آن همچنان پررنگ خواهد بود و این رکود اثرات خود را در آمارهای اقتصادی و سود وزیان شرکتها نمایان کرد. بنابراین کاهش حجم معاملات و کاهش نوسانات بورس می تواند الگوی غالب این فصل باشد.

عواملی که می‌توانند این سناریو را  در این برهه به هم بزنند عبارتند ازبهبود قیمتهای جهانی ( که احتمال آن ضعیف است) ، ورود سرمایه های خارجی خصوصا به بازار سرمایه ( در ابتدای فصل احتمال آن بسیار ضعیف بوده و از اواخر فصل ممکن است شاهد اتفاقاتی در این حوزه  باشیم) ،تصمیم حقوقی ها به حمایت از سهام شرکتهای خود.

ممکن است برخی از شرکتهای سرمایه گذاری برای جلوگیری از افت بیش از اندازه قیمت سهام شرکتهای زیر مجموعه خود و جلوگیری از اخذ ذخایر کاهش ارزش سرمایه گذاریها در روزهای منتهی به  پایان  آذرماه ( پایان سال مالی) اقدام به حمایت از سهام شرکتهای زیر مجموعه کنند که البته با توجه به عدم وجود نقدینگی در بازار، این حمایتها ( در صورتیکه اتفاق بیفتند) نمی توانند چندان تاثیر گذار باشند.

 

3- برهه زمانی ابتدای دی ماه تا پایان اسفند ماه

 عمده ترین اتفاقاتی که در این مدت رخ می‌دهد بررسی بودجه کل سال 95 کشور به مجلس توسط دولت و بررسی و تصویب آن در مجلس شورای اسلامی است. با توجه به اعمال قانون جدید مالیاتی از سال 95 در کشور و وضعیت قیمت جهانی نفت، شاهد تغییرات گسترده در بودجه سال 95 خواهیم بود که می‌تواند تغییرات گسترده ای در درآمدها و مخارج دولت ایجاد و بودجه سایر بخشها و دستگاهها را با تغییر مواجه کند.

ممکن است این قانون تغییرات گسترده ای را در بودجه  اعلامی سود سال 95 شرکتهای  بورسی موجب شود که تقریبا کمی بعد از بودجه کل کشور و در انتهای سال به بازار ارایه می‌شود.

شروع به کار توافق برجام در همین برهه اتفاق خواهد افتاد و ممکن است سرمایه های خارجی مستقیمی در اقتصاد کشور صورت پذیرد. همچنین بورس نیز به عنوان یک دماسنج اقتصادی با جذب برخی سرمایه های خارجی در قالب صندوقهای شاخصی  ظرفیت رشد خواهد داشت. ممکن است دولت برای خروج از رکود سیاستهای سهل تری برای صنایع قایل شود و سیاستهای پولی کمی انبساطی تر از گذشته شوند. صنایع بورسی که از رفع تحریمها منتفع می‌شوند مانند گروه نفت و پتروشیمی، بیمه، حمل و نقل دریایی، برخی پیمانکاریها، برخی خودروسازها و قطعه سازها و در پیشانی انها گروه بانکی با افزایش تقاضای قابل توجهی روبرو خواهند شد.

ممکن است بانک مرکزی بار دیگر نرخ سود بانکی را کاهش دهد و به نظر می رسد این مقدارکاهش، اندکی بیش از بار اول  باشد. به نظر می رسد کاهش دوباره نرخ سود بانکی در برهه زمانی یاد شده بتواند به عنوان محرک بورس عمل  و آتش رشد بورس را شعله ورتر کند.

در داخل نیز به نظر می رسد توجهات به بورس جلب خواهد شد و اگر سیاست متناقض دیگری رخ ندهد میتوان گفت از انتهای سال 94 ما شاهد گشایش فصل جدیدی برای بازار سرمایه و پایان دوره فرسایشی اصلاح بلند مدت شاخص خواهیم بود. احتمالا تکنیالیست ها اهداف رویایی را برای بورس متصور خواهند بود و ما شاهد اهداف قیمتی بیش از 100 هزار واحد برای بورس خواهیم بود.

پیش بینی پذیری در بازار افزایش خواهد یافت و امکان سرمایه گذاری بلند مدت در سهام بنیادین فراهم خواهد شد خصوصا اینکه قیمت آنها نیز بسیار جذاب خواهد بود.

عواملی که می‌توانند این سناریو را  در این برهه به هم بزنند عبارتند ازمشکلات تصویب و اجرایی شدن برجام،سیاستهای انقباضی شدید پولی و مالی دولت، تعمیق رکود در اثر کاهش نقدینگی و نبود انگیزه معاملاتی،افت غیرمنتظره قیمت نفت به مقداری بیش از مقدار کنونی،افت رشد اقتصادی چین و بحران جهانی و افت بی سابقه قیمت جهانی فلزات اساسی .

https://naghdineh.ir/page/9117/
لینک مطلب :
چاپ print version