ضرورت پرداخت یارانه به کم درآمدها

کارشناس ارشد اقتصادی تاکید کرد:

ضرورت پرداخت یارانه به کم درآمدها

نقدینه- یک کارشناس ارشد اقتصادی پرداخت یارانه به تمام جامعه را نامعقول دانست و گفت: تنها اقشار کم درآمد باید مورد حمایت قرار گیرند و پرداخت یارانه این گروه، برای دولت هزینه زا نیست.

به گزارش پایگاه خبری نقدینه، ابراهیم رزاقی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه 50 تا 60 درصد افراد جامعه نیازی به دریافت یارانه ندارند، تاکید کرد: دولت باید حمایت های خود از اقشار کم درآمد را ادامه دهد تا آنان به واسطه شرایط بد اقتصادی گرسنه نمانند.
وی درعین حال پرداخت مستقیم یارانه به اقشار کم درآمد را مغایر با حفظ کرامت آنان دانست و گفت: ایجاد اشتغال برای افراد جامعه اولین و مهمترین کاری است که دولت باید دنبال کند تا بخش بیشتری از مردم دیگر به دریافت یارانه نیاز نداشته باشند.
رزاقی با انتقاد از کوتاهی دولت ها در ایجاد 30 میلیون شغلی که به ازای یکهزار و 300 میلیارد دلار ارزی که در 26 سال اخیر بدست آمده، گفت: طبق ضوابط سازمان ملل متحد باید به ازای هر 10 هزار دلار ارز وارد شده به کشور یک شغل پایدار ایجاد می شد اما در این مدت تنها 13 میلیون شغل ایجاد شده و این امر کمبود زیاد شغل و تولید را در جامعه نشان می دهد و بیانگر بالا بودن بیکاری در کشور است. 
این اقتصاددان پرداخت یارانه به خانوارهای کم درآمد را تا زمانی که کار برای آنها ایجاد نشده معقول دانست و افزود: البته باید در نظر داشت که مبلغ یارانه ناچیز است و کاری را حل نمی کند. 
وی با انتقاد از بکارگیری سیاست اقتصاد سرمایه داری لیبرال صندوق بین المللی پول بدون برآورد اثرات آن در جامعه که باعث افزایش قشر محروم شده است، گفت: اجرای این سیاست در کشور تعداد زیادی از مردم را با محرومیت مواجه کرده و اکنون دولت باید به حمایت از این اقشار بپردازد.
رزاقی پرداخت یارانه را یکی از راه های حمایت دولت از اقشار کم درآمد دانست و افزود: هرچند پرداخت 45 هزار و 500 تومان با توجه به تورم موجود در جامعه اثر چندانی در زندگی آنان ندارد اما دولت باید نسبت به تداوم پرداخت آن جدی باشد. 
این کارشناس اقتصادی پرداخت یارانه به اقشار کم درآمد را برای دولت هزینه زا ندانست و گفت: دولت برای جبران این هزینه باید سیاست اخذ مالیات از ثروتمندان را در پیش گیرد.
رزاقی با انتقاد از کوتاهی که دولت ها در دریافت مالیات از ثروتمندان در 27 سال اخیر روا داشته اند، تاکید کرد: دولت ها می توانستند در این سال ها اقشار ثروتمند را شناسایی کرده و برای آنان مالیات در نظر گیرند تا منابع کشور تامین شود و این بخش تنها وابسته به صدور نفت و مواد معدنی خام نباشد.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه اکنون همه کشورهای دنیا 100 درصد هزینه های خود را از طریق دریافت مالیات تامین می کنند درحالی که در ایران تنها 24 درصد هزینه دولت از طریق مالیات تامین می شود، تاکید کرد: اینکه دولت نسبت به دریافت مالیات از ثروتمندان کوتاهی می کند باید مورد بررسی قرار گیرد. 
وی گفت: در حالی که دولت هیچ مالیاتی از ثروتمندان نمی گیرد، به آنان یارانه نیز پرداخت می کند که این موضوع باعث شده هزینه های دولت افزایش یابد و کمبود منابع مانع از اجرای برخی طرح ها شود. 
رزاقی وابستگی دولت به تامین درآمدها تنها از طریق فروش نفت و مواد خام معدنی در بازارهای جهانی را شرایطی ضربه پذیر برای کشور ذکر کرد و افزود: دریافت مالیات از ثروتمندان تمام هزینه های دولت را تامین خواهد کرد همانگونه که درسایر کشورها چنین است.
به گفته این کارشناس اقتصادی، دریافت مالیات از فعالیت های غیرتولیدی یکی دیگر از راهکارهای پیش روی دولت برای جبران کمبود منابع مالی است.
رزاقی با تاکید بر اینکه دولت باید از فعالیت های غیرتولیدی مالیات دریافت کند، اظهار داشت: اگر مالیات از این بخش گرفته نشود همه نقدینگی و سرمایه ها به سمت فعالیت های غیرتولیدی که برای جامعه زیان آور است سوق پیدا خواهد کرد و تولید با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
به گفته وی دولت باید در این زمینه دخالت کرده و با شناخت آنها و اخذ مالیات و هدایت سرمایه به سمت تولید مانع از سوق داده شدن تمام سرمایه ها به این بخش شود.
رزاقی گسترش فساد را از دیگر عوامل کاهش درآمدهای دولت دانست و افزود: دولت ها تاکنون به دلایل مختلف از خود عزم جدی برای مبارزه با فساد نشان نداده اند.
این کارشناس اقتصادی، نظریه نبود منابع لازم در اختیار دولت برای پرداخت یارانه را رد کرد و گفت: ظرفیت های زیادی وجود دارد که دولت می تواند از آنها برای تامین منابع استفاده کند و با توجه به این شرایط دولت باید به خانواده های کمتر برخوردار کمک کند.
وی با بیان اینکه اکنون دولت تنها به فقرا کمک نمی کند بلکه به همه آحاد جامعه یارانه می دهد، تصریح کرد: شاید یک دلیل آن حمایت از افراد ثروتمند باشد و یک دلیل دیگر نیز می تواند با توجه به نزدیک بودن به دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، فعالیت های انتخاباتی باشد همانطور که در گذشته نیز شاهد آن بوده ایم.

** پرداخت یارانه به تمام افراد جامعه فرهنگ مفت خوری را رواج می دهد
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه پرداخت یارانه به تمام آحاد جامعه باعث ایجاد فرهنگ مفت خوری خواهد شد، گفت: اینکه عده ای از ثروتمندان که مبلغ یارانه برای شان بسیار ناچیز است از دریافت آن احساس ننگ نمی کنند و مفت می برند درحالی که عده زیادی از افراد جامعه به آن محتاج هستند، نشان از رواج فرهنگ مفت خوری دارد و می تواند آغازی برای رواج فرهنگ گریز از کار و تلاش شرافتمندانه باشد. 
رزاقی گفت: اگر دولت بخواهد کشور درست اداره شده و منابع به سمت تولید هدایت شود با یک مشکل روانی مواجه خواهد شد که عده زیادی از مردم به دلیل دریافت پول مفت نمی خواهند تن به کار دهند درصورتی که کار عامل اصلی بقاء جامعه است و چیزی که بسیار مهم است شان انسانی با کار شرافتمندانه حفظ خواهد شد، مفت بری شان انسانی را از بین خواهد برد ضمن آنکه یک نوع از تبهکاری و فساد است. 
به گفته وی، دولت مسیری که در پرداخت یارانه به همه افراد جامعه در پیش گرفته و جلو می برد، درست نیست و نه با مفاد قانون اساسی مطابقت دارد و نه با آنچه که رهبری درخصوص استقلال اقتصادی تاکید دارند و نه در چارچوب اقتصاد لیبرالی است که طی این چند سال در کشور در حال پیاده شدن است زیرا در این اقتصاد دولت ها از منافع ملی حمایت می کنند و منافع ملی هم در تولید پنهان است.
رزاقی با تاکید بر اینکه دولت باید به فکر ایجاد شغل، مسکن، خدمات بهداشتی و درمانی برای افراد کم درآمد باشد و فکر نکند پرداخت یارانه مشکلات آنها را برطرف خواهد ساخت، گفت: اکنون خصوصی سازی ها باعث شده قیمت ها افزایش یابد و همین موضوع بر معیشت خانواده های کم درآمد اثر منفی داشته باشد به گونه ای که در مصرف شیر ببینید چه اتفاقاتی رخ می دهد در گوشت نیز، اگر این روند ادامه یابد و کمک دولت نباشد این خانواده ها چکار باید کنند.
وی افزود: از طرفی پرداخت این یارانه باید به گونه ای باشد که این خانواده ها این تصور برای شان بوجود نیاید که نباید دنبال کار بروند و یا این پول را صرف امور غیرضروری و بجای خرید مایحتاج اولیه صرف دیگر امور کنند.
به گفته رزاقی در تامین عدالت که وظیفه دولت است خیلی کم کاری شده و می شود و باید علاوه بر ایجاد شغل برای همه و مسکن، اوضاع به گونه ای شود که خانواده ای مجبور به تن دادن به مهاجرت نشود.
این کارشناس اقتصادی معتقد است: ثروت عظیمی در کشور وجود دارد که تنها عده ای خاص از آن استفاده می کنند لذا دولت باید تدابیری اتخاذ کند تا این ثروت درست توزیع شود.
یادآور می شود، قانون هدفمندی یارانه در سال 1388 به تایید شورای نگهبان رسید و اولین فاز آن در سال 1389 اجرایی شد.
در حالی که باید قانون هدفمندی یارانه ها تا پایان برنامه پنجم توسعه به طورکامل به مرحله اجرا در می آمد اما بروز برخی انحرافات در اجرای آن از سوی دولت قبل، تکمیل آن را به این برنامه نرساند و تداوم اجرای آن به برنامه ششم محول شد.
سیاستهای ابلاغ شده برنامه ششم تکلیف کرد که هدفمندی یارانه ها در این برنامه کاملا محقق شود. 
در این سیاست ها آمده است که باید هدفمندسازی یارانه ها در جهت افزایش تولید، اشتغال و بهره وری، کاهش شدت انرژی و ارتقاء شاخص های عدالت اجتماعی به طور کامل محقق شود.

https://naghdineh.ir/page/9081/
لینک مطلب :
چاپ print version