"بیمه عمر متصل به سهام"چالش جدید توسعه بازار در صنعت بیمه
نقدینه -تحولات و دگرگونی های متعددی که در زندگی افراد با سرعت بالایی در حال وقوع می باشد، آن ها را در معرض خطرات متعددی مانند از دست دادن اموال و دارایی ها، صدمه بدنی در محیط کار، از کارافتادگی، ناتوانی و مرگ قرار می دهد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه ، تحولات و دگرگونی های متعددی که در زندگی افراد با سرعت بالایی در حال وقوع می باشد، آن ها را در معرض خطرات متعددی مانند از دست دادن اموال و دارایی ها، صدمه بدنی در محیط کار، از کارافتادگی، ناتوانی و مرگ قرار می دهد. از انجا که عموم افراد از مخاطرات گریزان هستند و سعی در تامین امنیت خویش از جمله امنیت مالی دارند، انواع روش های پیش گیری و کاهش ریسک به ویژه در بعد مالی آن در زندگی بشری ابداع شده است. بیمه بعنوان یکی از مهمترین و اساسی ترین ابزارها در دنیای متمدن امروزی نقش بسزایی در مدیریت ریسک و تامین امنیت مالی و ذهنی افراد جامعه ایفا می کند. امروزه انواع بیمه ها برای کاهش ریسک های زیادی که افراد با آن ها روبه رو هستند ایجاد شده است. یکی از مهمترین ریسک هایی که همه افراد را فارغ از جنس، سن، تحصیلات، کار و ... تحت تاثیر قرار می دهد، مرگ و میر است. برای کاهش آثار ناگوار ناشی از حوادث مرگ و میر، بیمه عمر به عنوان موثر ترین و مقبول ترین ابزار در بسیاری از کشور های جهان شناخته شده است. این بیمه به افراد اطمینان خاطر می دهد تا در آینده بتوانند از زندگی بهتری برخوردار شوند. بنابراین وجود بیمه عمر هم از جنبه رفاه مادی و هم آسایش فکری و روحی بسیار موثر است. همچنین می تواند به صورت یک وسیله پس انداز برای افراد عمل کند.
از سوی دیگر باتوجه به گسترش وسیع بیمه عمر در جهان، به خصوص در کشورهای توسعه یافته، ایننوع خاص بیمه نقش مهمی را در اقتصاد این کشورها ایفا می کند. دولت ها با هدایت سرمایه های ناشی از بیمه عمر به سوی سرمایه گذاری های مورد نیاز اقتصاد داخلی، از بیمه عمر به عنوان ابزاری جهت رشد و توسعه اقتصادی استفاده می کنند. با گسترش بیمه عمر در کشورها، بار تامین نیازهای مالی آتی افراد به دوش خود آن ها می افتد و دولت ها در قسمت های دیگر اقتصاد سرمایه گذاری می کنند. همچنین گسترش بیمه عمر از عمیق شدن شکاف طبقاتی جلوگیری می کند. زیرا از سقوط یکباره خانواده و فقر مطلق جلوگیری می کند.
باوجود کارکردهای بسیار و اهمیت بیمه عمر، این محصول در کشور ما، مانند بیشتر کشورهای درحال توسعه ناشناخته باقی مانده و نقش آن در اقتصاد کشور و زندگی خانواده ها ناچیز است.
در این زمینه مشکلات فراوانی وجود دارد که شاید بتوان یکی از مهم ترین آن ها را وجود بازارهای جذاب موازی سرمایه گذاری نظیر بانک ها، بورس، بازار املاک و مستغلات، ارز، طلا و ... دانست. در حال حاضر مردم نسبت به گذشته، آگاهی بیشتری از فرصت های سرمایه گذاری در خارج از بخش بیمه، به خصوص بازارهای مالی، کالاهای با دوام نظیر خودرو، کالاهای با ارزش نظیر طلا و فلزات گرانبها، زمین و مسکن و ... دارند.
در این میان برخی از سرمایه گذاران تمایل دارند از مزایای مشارکت در سرمایه گذاری در بازارهای موازی و حمایت از حوادث مرگ و میر به صورت هم زمان بهره من شوند. در راستای این خواسته مشتریان، شرکت های بیمه قراردادهای متصل به سهام را معرفی کرده اند. بیمه نامه عمر متصل به سهام، یک بیمه نامه عمر است که در آن همه یا قسمتی از بیمه نامه به یک حساب جداگانه تخصیص داده می شود که در یک سهام یا پرتفوی خاص سرمایه گذاری می شود. اگر این پرتفوی، بازده خوبی داشت منافع مرگ یا بازخرید افزایش می یابد و اگر بازده بد داشت، منافع مرگ یا بازخرید متعاقب آن کاهش م یابد. البته معمولا بیشتر بیمه نامه های متصل به سهام یک پرداخت حداقلی دارند که در هر شرایطی آن را پرداخت می کنند. یکی از منافع خوب این بیمه نامه ها آن است که خریدار بیمه نامه مجبور نیست تا هنگامی که پول حاصل از سرمایه گذاری اش را دریافت نکرده، به علت مرگ یا بازخرید، مالیات آن را بپردازد. بیمه نامه متصل به سهام در زیر مجموعه بیمه نامه های عمر متغیر قرار می گیرد. با توجه به اینکه این نوع بیمه نامه در ایران سابقه اجرایی نداردو از سوی دیگر با توجه به این حقیقت که یکی از دلایل عدم استقبال از بیمه عمر در ایران مشارکت افراد در سرمایه گذاری های بازارهای مالی و سرمایه گذاری جایگزین نظیر مسکن، طلا، بورس و ...است، به نظر می رسد این نوع خاص از بیمه عمر می تواند با شرایط بومی اقتصاد ایران سازگاری بالایی داشته و برای سرمایه گذاران جذاب باشد. البته که در ماه های اخیر بازارهای مالی نظیر بورس نواسانات شدید و به نوعی منفی داشته اما تزریق این سرمایه گذاری ها از محل بیمه نامه های عمر، خود موجب رونق بازار یورس خواهد شد.همچنین در صورت استقبال بالا، طبق قاعده اعداد بزرگ در بیمه، برای بیمه گر نیز سودآور خواهد بود.
مهران حسنخانی
کارشناس و پژوهشگر صنعت بیمه