یک مدیر سرمایه گذاری اعلام کرد:
4 عامل اصلی در تداوم رکود بورس
نقدینه-یک مدیر سرمایه گذاری با اعلام 4 عامل اصلی در تداوم رکود بورس، وضعیت بازار در دوره زمانی کوتاه مدت و چگونگی ارایه گزارش های 6 ماهه شرکت ها را پیش بینی کرد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، فراز مسافری راد مدیر سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری آتیه اندیشان مس در گفت و گو با ملت بازار به اصلی ترین عوامل رکود بورس در یک ماه گذشته اشاره کرد و گفت: عوامل متعددی در این میان وجود دارد که اصلی ترین آن به افت شدید بازارهای کالایی از قبیل فلزات اساسی، نفت و محصولات پتروشیمی مرتبط می شود.
وی ادامه داد: از طرف دیگر رشد بی محابای بازار قبل از اعلام نتیجه توافق و فاصله گرفتن سهم ها از قیمت های ذاتی را می توان به عنوان دومین عامل عنوان کرد چرا که بازار اثرات توافق را بسیار خوشبینانه در نظر می گرفت اما با وجود حصول توافق مشاهده شد هنوز تا رسیدن به موارد مدنظر بازار سرمایه نیاز به گذشت زمان است.
پابرجا بودن یک معضل قدیمی
مدیر سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری آتیه اندیشان مس با تاکید بر مشکل قدیمی به نام کمبود نقدینگی، اظهار داشت: در کنار دلایلی که به آنها اشاره شد، مشکل نقدینگی مطرح است. به طوریکه این معضل هم از ماه ها قبل در کنار سایر عوامل گریبان بازارسرمایه و کل اقتصاد کشور را گرفته، این درحالی است که مشکل فرار نقدینگی تقریبا از انتهای سال 92 به عنوان یکی از عوامل تشدید رکود بازار سهام و افت ارزش بازار همواره مطرح بوده و نقش آفرینی کرده است.
وی با اشاره به گزارش های نه چندان دلچسب میان دوره ای شرکت های بورسی در سه ماهه اول سال جاری، گفت: با وجود تمامی اخبار خوب و آینده مثبتی که برای اقتصاد پیش بینی شده، اما نشانه هایی که از شرکت های بورسی در قالب گزارش های میان دوره ای مطرح می شود بسیار منفی بوده و این خود باعث عدم اقبال به بورس شده است.
پیش بینی گزارش های 6 ماهه
مسافری راد در ادامه ارزیابی خود از وضعیت گزارش های 6 ماهه شرکت ها را اعلام کرد و گفت: با توجه به وضعیت موجود و روند قیمت های جهانی انتظار نمی رود گزارش های 6 ماهه شرکت های بورسی بهتر از گزارش های سه ماهه و وضعیت کنونی باشد. از همین رو بدون شک گزارش های 6 ماهه با تعدیل های منفی همراه خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه واکنش بازار سهام پیش از اعلام نتیجه مذاکرات هسته ای یک واکنش احساسی و غیرمنطقی بود که رشد قیمت ها را رقم زد، گفت: چنانچه بازار احساسی برخورد نمی کرد رشد قیمت ها این گونه نبود. منظور از احساسی بودن یعنی اینکه تصمیم گیری بازار بر اساس انتظارات شکل گرفته و بدون در نظر گرفتن تحلیل های واقع بینانه بود.
انتظار فعالان بازار بعد از رفع تحریم ها
به گفته مسافری راد، از همه مهمتر انتظار فعالان بازار از عکس العمل و سیاست های دولت بعد از رفع تحریم ها با واقعیت های موجود کاملا متفاوت بوده است. به عنوان مثال نرخ سود بانکی هنوز پایین نیامده و نرخ ارز هم تک نرخی نشده است. به طوریکه طبق اعلام رییس کل بانک مرکزی تک نرخی شدن نرخ ارز 6 ماه بعد از برداشته شدن تحریم ها خواهد بود.
وی ادامه داد: مساله کاملا مشخص و بدیهی این بود که با به نتیجه رسیدن مذاکرات یک شبه پول های نفتی آزاد نخواهد شد، سرمایه گذاران خارجی به صورتی موثر یک شبه سرازیر نمی شوند و همچنین تحریم های بانکی به سرعت برداشته نمی شود.
این کارشناس در پاسخ به این سوال که چه پیش بینی از ادامه زمان رکود بورس دارد ؟ گفت: در پاسخ به این سوال نمی توانجواب مشخص داد چرا که متغیرهای تأثیرگذار بر روند بورس متنوع است. پیش از این رشد بازار به دور از تحلیل های بنیادی و تحت تأثیر روند مذاکرات و فضای هیجانی که دولت ایجاد کرده بود قرار داشت. اما اگر واقع بینانه به موضوع نگاه کنیم درحال حاضر صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی با توجه به افت قیمت نفت با مشکلات جدی روبرو هستند.
مسافری راد اضافه کرد: از یک طرف قیمت محصولات پتروشیمی ها مخصوصا" پتروشیمی های گازی در حال افت کردن است و از طرف دیگر نرخ خوراک آنها یعنی گاز بدون تغییر و معادل 13 سنت باقی مانده، از سوی دیگر نیز نرخ محصولات فلزات اساسی و مشکل فروش گریبان گیر صنایعی همچون فولاد و مس است.
سال 94 ، سال رشد بورس نیست
مدیر سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری آتیه اندیشان مس با بیان اینکه سال 94 به طور قطع سال رشد بازار سهام نیست، گفت: چنانچه رشد غیرمنطقی را در فاصله باقی مانده تا پایان سال شاهد باشیم باشد، رشدی کاذب خواهد بود.
مسافری راد با اشاره به اینکه ورود سرمایه به داخل کشور نیازمند بازه زمانی حداقل 6 ماهه و تغییر متغیرهای کلان اقتصادی بوده که فعلاً مقدور نیست، خاطرنشان کرد: حتی خرید سهام با این قیمت ها هم با توجه به افت شدید قیمت های جهانی و محصولات و مشکلات تقاضا در همین سطوح فعلی هم پایین نیست به این معنی که قیمت ها در حالا حاضر ارزان نیستند.
وی درباره پیش بینی کوتاه مدت از بورس هم گفت: به نظر من افت شدید برای بازار سرمایه خیلی منطقی نیست و نباید انتظارش را داشته باشیم. معتقدم سطوح قیمتی فعلی با توجه به چشم انداز میان مدت مثبت اقتصاد مناسب هستند. البته این نکته را هم باید توجه داشت که براساس چشم انداز گزارش های 6 ماهه و سود بانکی 21 درصدی عملاً فشار بیشتر بر فعالان بورس مبنی بر خروج منابع و تبدیل آنها به اوراق و سپرده های بلند مدت وجود دارد.