نیاز بازار سرمایه به تنوع ابزار و نهاد‌های مالی

نیاز بازار سرمایه به تنوع ابزار و نهاد‌های مالی

نقدینه-یک کارشناس اقتصادی معتقد است: بازگشت رونق به بازار سرمایه نیازمند اتخاذ سیاست‌های حمایتی بلندمدت و زیرساختی است، تنوع در ابزارها، بازارها و نهادهای مالی نیاز امروز جریان سرمایه گذاری در کشور است.

به گزارش پایگاه خبری نقدینه، وسی احمدی در گفت‌وگو با اقتصادنیوز اظهارکرد: رکود بازار تنها خاص بازار سرمایه نیست بلکه با این رکود باعث شده تا اقشار مختلف مردم، برنامه‌ای برای نقدینگی مازاد نداشته‌باشند و این نقدینگی با توجه به اخبار مختلف، به صورت بی‌هدف در بازارهای مختلف در جریان باشد. 


او افزود: در اقتصادهای بانک‌پایه جریان پول از بانک‌ها به سمت بازار سرمایه برقرار می‌شود، اما در اقتصادهای بازارپایه عکس این حالت صادق است. به عنوان مثال، در ایالات متحده آمریکا زمانی که بانک‌ها با مشکل مواجه ‌شدند، اقدام به فروش گواهی سپرده‌ خود در بازار سرمایه کرده و مشکل خود را با استفاده از منابع مالی بازار سرمایه حل کردند. 

این در حالی است که در ایران، جریان اعتبار از بانک‌ها به بورس بوده و بانک‌ها، درجات مختلفی از اعتبار را به شرکت‌های کارگزاری اعطا می‌‌کنند و این اعتبارات از طریق خود کارگزاری‌ها و مشتریان بزرگ آن‌ها در بازار سرمایه جریان پیدا می‌کند. 

به گفته احمدی، این اقدام هر چند ممکن است در کوتاه‌مدت برخی از مشکلات بازار سرمایه در زمینه ورود نقدینگی به بازار را برطرف نماید اما استمرار آن باعث می‌شود، برخی از ریسک‌های بازار پول به بازار سرمایه نیز منتقل شود. لذا به منظور جلوگیری از این امر،‌ بازار سرمایه آمریکا در اقدامات خود طی قوانینی که پس از بحران مالی جهانی مصوب نمود فعالیت هلدینگ‌های مالی در بازار سرمایه را محدود کرد. 

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: از جمله عوامل مهم در تاثیرپذیری شدید بورس از هیجانات را می توان سطح پایین فرهنگ سرمایه‌گذاری و سواد مالی افراد و فقدان برخی ابزارها و نهادهای مالی دانست. همچنین نقدینگی که اخیراً پس از هیجانات ایجاد شده به بازار سرمایه جریان یافت، با فروکش‌کردن این هیجانات و مایوس‌شدن سهامداران از سودهای بالاتر، به دنبال راهی برای خروج از این بازار بود که به تبع با روند کاهشی قیمت مواجه شدند. 


او همچنین اظهارکرد: این موضوع به نوبه خود نشان می‌دهد که در بازار سرمایه کشور، الگوهای رفتار توده‌ای جریان داشته و اقشار مردم از سواد مالی کافی برای تصمیم‌گیری مناسب برای سرمایه‌گذاری منابع نقد خود برخوردار نیستند. از سوی دیگر فقدان ابزارهای مالی و گزینه‌های متنوع سرمایه‌گذاری نیز موجب شده تا افراد با سلایق و سطوح ریسک‌پذیری مختلف گزینه مناسب سرمایه‌گذاری خود را پیدا نکنند. 

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، در صورتی که با وجود ابزارهای متنوع و رتبه‌بندی اعتباری ناشران و اوراق مختلف، جریانات نقدینگی متناسب با خصوصیت ریسک‌پذیری افراد جریان پیدا کند تا مبتنی بر هیجانات موجود در جامعه. 

این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در پایان تاکید کرد: تمامی مباحث فوق نشان می‌دهد که لازم است در بلندمدت حرکت‌هایی در جهت ایجاد تنوع در ابزارها، بازارها و نهادهای مالی، ایجاد سازوکارهای افزایش شفافیت اطلاعات، ارتقاء سطح فرهنگ سرمایه‌گذاری و سواد مالی افراد از طریق ارائه آموزش‌های مختلف انجام شود.

https://naghdineh.ir/page/8583/
لینک مطلب :
چاپ print version