یک استان دانشگاه عنوان کرد:
روش جدید پتروشیمیها برای فرار از مالیات
نقدینه-یک استاد دانشگاه با اشاره به کم رونق شدن بازار فروش محصولات پتروشیمی در بورس کالا عنوان کرد: شرایط طوری است که قیمتها در بازار آزاد زیر قیمت بورس کالا و قیمتهای اعلامی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ( NPC ) است.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، میثم باقری کوپایی گفت: اینکه چرا قیمت کالاهای پتروشیمی پایین تر از بورس کالاست (در برخی از موارد حتی تا 5% هم میرسد) در حالی که فعالان پتروشیمیها میگویند با قیمت مصوب NPC کالاهای خود را به فروش میرسانند، باعث تعجب همگان شده است.
وی درباره دلیل وقوع این اتفاق در بازار محصولات پتروشیمی افزود: شرکتهای پتروشیمی حتی با شرایط رکودی شدید حاضر به تخفیف به خریداران نیستند و در حقیقت این تخفیف را از جیب دولت و سازمان امور مالیاتی به خریداران اهدا می کنند. این شرکت ها لزومی برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده نمیبینند و چون بورس کالا مالیات بر ارزش افزوده را به صورت کاملا شفاف و از طریق مکانیزم های تسویه و پایاپای خود دریافت می کند، پتروشیمی ها برگ برنده ای در دست دارند و آن عدم دریافت مالیات بر ارزش افزوده است.
به باور این کارشناس بازار سرمایه اگر کسی صورت های مالی و وضعیت فروش شرکت های پتروشیمی را بررسی نماید، در نگاه اول احتمالا متوجه نشود که این فرار مالیاتی در کجا اتفاق افتاده است، چون روش خاصی برای این کار در نظر گرفته شده است .
مدرس دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه به روش به کار گرفته شده از سوی شرکت های پتروشیمی در بورس کالا برای فرار از مالیات اشاره کرد و افزود: روشی که این شرکت ها به کار می برند این است که کالای خود را به صورت صادراتی به یک شرکت واسط ( اینکه مالکیت این شرکت با چه کسی است بماند ) می فروشند . شرکت واسط مالیات بر ارزش افزوده ای پرداخت نمی کند چون کالای صادراتی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف است. کالا از انبار شرکت های پتروشیمی خارج می شود و در نزدیکی های مرز های گمرکی انبار شده و از آن جا به دلالان فروخته شده و سر از بازار تهران در میآورد! شرکت واسط 9درصد کالا را ارزانتر خریده است ( چون مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نکرده است) و 3 درصد بالاتر از قیمت خریداری شده کالای خود را می فروشد. دلال نیز اگر به 3 درصد سود راضی باشد، کالا را به مصرف کننده نهایی 3 درصد زیر قیمت بورس کالا تحویل میدهد. هر 4 ضلع تشکیل دهنده این معامله راضی هستند . شرکت پتروشیمی ، شرکت واسط ، دلال و مصرف کننده نهایی. در این بین تنها بورس کالا که همکاری بسیار خوبی با سازمان امور مالیاتی دارد و همچنین دولت، متضرر این فرآیند خواهند بود که برای 4 رکن بالا اصلا مهم نیست.
باقری کوپایی در گفتگو با فارس، فروشهای پتروشیمیها در خارج از بورس کالا را تنها به دلیل فرارهای مالیاتی و عدم شفافیتها اعلام کرد و افزود: در حال حاضر 10 درصد معافیت مالیاتی عرضه در بورس کالا و مبالغ نکولی که از خریداران گرفته می شود، عدد بسیار بالایی است، اما به طور حتم پتروشیمی ها منافع دیگری دارند که حاضر هستند از این معافیت های مالیاتی و مبالغ نکول خریداران چشم پوشی نمایند.
وی در خاتمه توصیه کرد: جهت شفاف سازی بالاتر معاملات ، ضمن مخالفت شدید با فروش پتروشیمی ها در خارج از بورس کالا ، هر چه سریع تر زمینه فروش محصولات صادراتی شرکت های پتروشیمی در بورس کالا فراهم شود، تا شفافیت های معاملاتی و مالیاتی حداکثر شود و مکانیزم های کنترلی مناسب که در حال حاضر توسط بورس کالا جهت معاملات صادراتی اجرا می شود، برای فروش محصولات صادراتی شرکتهای پتروشیمی نیز فراهم شود.