رییس سازمان بورس:
نرخ خوراک مورد انتظار صنعت پتروشیمی نهایی شد
نقدینه-رییس سازمان بورس با تشریح اهداف و نتایج جلسات برگزار شده در جهت بهبود شرایط بازار سرمایه، یک خبر خوش مرتبط با نرخ خوراک صنعت پتروشیمی را برای اولین بار اعلام کرد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، محمد فطانت رییس سازمان بورس با حضور در برنامه پیشخوان خبر شبکه 6 سیما درباره مهم ترین دلایل نوسانات شدید بورس در هفته های اخیر، گفت: بازار سرمایه در طبیعت خود با نوسان همراه است. وضعیت بورس بسیار تحت تاثیر بخش واقعی اقتصاد، اتفاقات موجود در صنایع مختلف، تصمیم های اقتصادی و سیاسی و ... بوده که نتیجتا نوسانات مثبت و منفی را در بازار رقم می زند.
وی ادامه داد: افرادی که در بازار سرمایه فعال هستند به دلیل دانش بالایی که نسبت به دیگر بازارهای مالی دارند و همچنین با بهره گیری از تحلیل و مشاوره افراد دارای صلاحیت، سرمایه خود را از روش های مختلف همانند توزیع ریسک و تنوع بخشیدن به پرتفوی، ریسک های خود را پوشش می دهند.
وی وضعیت بازار سرمایه کشور و سهم های حاضر در بازار سهام را به گواه تحلیل های بنیادی کارشناسان و شرکت های مشاور سرمایه گذاری در شرایط مطلوبی توصیف کرد.
رییس سازمان بورس با تاکید مجدد بر متاثر بودن بورس از شرایط درونی و بیرونی بخش های اقتصادی و سیاسی، گفت: در بسیاری از مواقع بازار سهام تابع ابهاماتی است که در کلیت صنایع مختلف وجود دارد.
نرخ خوراک پتروشیمی نهایی شد
فطانت در تشریح یک نمونه از ابهام موجود در صنایع، گفت: اگرچه بسیاری از ابهامات مربوط به صنایع مختلف با حمایت های قوه مقننه، بخش های اجرایی و سیاست گذاری و همچنین حضور دولت برطرف شده اما واقعیت این است که برخی از این ابهامات همچنان پابرجاست. یکی از صنایعی که از سال گذشته با ابهام در نرخ ها روبه رو بوده، صنعت پتروشیمی است، صنعتی که حجم بالایی از ارزش بازار را به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: ابهام در نرخ خوراک پتروشیمی یکی از همان عواملی است که به عنوان تهدید در بازار عمل می کرد. نرخ خوراک پتروشیمی در سال 93 از 8 سنت به 13 سنت افزایش پیدا کرد. به طوری که در مصوبات و ابلاغیه های موجود این افزایش نرخ عطف به ماسبق می شد که با ارایه گزارش های حسابرسی شرکت های این گروه تنش های زیادی در خصوص میزان سودآوری آنها با افزایش نرخ به وجود آمد.
فطانت با اعلام یک خبر جدید مبنی بر این که عطف به ماسبق قیمت خوراک پتروشیمی ها برای سال های ۹۱ و ۹۲ منتفی شد و این موضوع به نفع فعالان این بخش تا حدود زیادی قطعی شده است، گفت: با هماهنگی سازمان بورس و پیگیری فراوان شرکت های پتروشیمی، نرخ خوراک به عددهای موردنظر فعالان بخش پتروشیمی که بودجه خود را بر اساس آن دیده بودند (7 سنت)، رسیده است. این اتفاق با درصد قطعیت بالایی نهایی شده که می تواند یک خبر خوش برای صنعت پتروشیمی برای رهایی از فشار این موضوع قلمداد شود.
انتظار بهبود صنعت پالایشگاهی
سخنگوی سازمان بورس درباره وضعیت صنعت پالایشگاهی و شرکت های حاضر در این صنعت، گفت: پالایشگاه ها تحت تاثیر قیمت نفت و فرآورده های قرار می گیرند. به دلیل افت قیمت جهانی نفت در سال 93 که تا 40 دلار هم کاهش داشت متناسب با آن نرخ فرآورده های تولیدی پالایشگاه ها هم تحت تاثیر قرار گرفت و خود را در صورت های مالی شرکت ها نشان داد.
وی ادامه داد: طبق تحلیل ها موجود و پیش بینی های قیمت نفت و امیدواری نسبت به تثبیت قیمت نفت در محدوده 60 دلار و همچنین روند رو به رشد کالاهای مختلفی مانند مس، روی، فلزات و فولاد می توان گفت آثار مثبت آن می تواند روی نمادهای این گروه نمایان شود.
فطانت با اشاره به کاهش دو درصدی نرخ سود بانکی و احتمال ادامه دار بودن آن در آینده، گفت: این موضوع دارای برخی ابهامات است که باید در جلسات شورای پول و اعتبار حل شود تا وضعیت مناسبی را به لحاظ اعداد وارقام شاهد باشیم.
ورود بانک ها برای خرید و فروش سهام منعی ندارد
فطانت در پاسخ به این سوال که جلسه وزیر اقتصاد با بانک ها و حمایت آنها از بورس چه نتایجی در بر داشت و سازوکار دولت در جهت حمایت از بازار سرمایه به چه شکلی خواهد بود؟ گفت: وزیر اقتصاد با همه فعالان بازار سرمایه و همچنین فعالان اقتصادی جلسات مختلفی را برگزار می کنند و بسیاری از اتفاقات مثبتی که در جهت رفع ابهامات در گذشته رخ داده با تلاش و زحمات فراوان دکتر طیب نیا به ثمر رسید. از جمله این اتفاقات به تعویق افتادن موضوع کیفی سازی پالایشگاه ها به مدت 5 سال بود.
وی به نقش بانک ها در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بانک ها از گذشته در بازار سهام فعال بوده و نسبت به خرید و فروش اوراق بهادار اقدام می کنند. در شرایط فعلی شبهه ای مبنی بر این که بانک ها مجاز هستند ر بورس سهام خرید و فروش کنند یا خیر ایجاد شده است. اگرچه من در مقام پاسخگویی در این باره دارای صلاحیت نیستم اما همان طور که در گذشته تاکید کرده ام باز هم می گویم خرید و فروش سهام توسط بانک ها اگر با هدف بنگاهداری نباشد، مانعی ندارد. به هر حال بانک ها بخشی از نقدینگی و منابع خود را در بخش سهام و اوراق مشارکت و بخش دیگر را به صورت نقد نگهداری می کنند.
توجه جمعی به اقتصاد مقاومتی
بالاترین مقام سازمان بورس یکی از اثرات مثبت رونق بازار سرمایه را در اجرای فرامین مقام معظم رهبری در بحث اقتصاد مقاومتی دانست و گفت: در اولین بند اقتصاد مقاومتی بر شریک کردن مردم و توسعه بازارهایی مانند بورس و مشارکت مردم تاکید شده است. از همین رو لازم است برای رسیدن به اهداف و سیاست های تعریف شده اقتصاد مقاومتی، همه مسئولان و دست اندرکاران بخش اقتصاد به نحوی کمک رسان باشند تا زمینه های رونق به بازار سهام فراهم شود.
جلسات دائمی با مجلس
فطانت به جلسه خود با رییس مجلس شورای اسلامی و نقش قوه مقننه در رونق بورس اشاره کرد و گفت: بخش ها و روسای کمیسیون های مختلف به خصوص کمیسیون های اقتصاد و صنایع و معادن مجلس، توجه ویژه ای به ارتقای سطح و جایگاه بورس در اقتصاد دارند. البته موضوع اصلی جلسه یادشده صرف رونق بخشیدن به بازار سرمایه نبود بلکه دستیابی به یک وضعیت شفاف در کلیت بازار در جهت رونق بخشی مورد بحث طرفین قرار گرفت.
وی ادامه داد: البته جلسات یادشده به یک کار و فعالیت دائمی و روزمره تبدیل شده است تا دو بخش سازمان بورس و قوه مقننه تفاهم و دیالوگ خود را افزایش دهند. سازمان بورس در تلاش است از نقطه نظرات نمایندگان محترم مجلس نهایت بهره را برده و سعی در جهت رفع ابهامات و خلاء های موجود به منظور هماهنگی بیشتر است.
برنامه سازمان برای ایجاد شفافیت بیشتر
رییس سازمان بورس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که این روزها برخی معتقدند عده ای از افراد به اطلاعات نهانی برای خرید و فروش سهام دسترسی دارند و برنامه نهاد ناظر برای برقراری شفافیت بیشتر چیست؟ گفت: اطلاعات نهانی یک سرفصل در بورس های مختلف بوده که همواره هم وجود داشته و دارد. چنانچه خرید و فروشی بر اساس این اطلاعات صورت گیرد، جرم تلقی می شود.
وی ادامه داد: یکی از برنامه های جدید سازمان بورس جهت شفافیت بیشتر در این باره فراهم کردن امکان الکترونیکی و انتشار مستقیم اطلاعات ناشران در کدال از ابتدای خردادماه است. در حال حاضر اطلاعات ناشران به صورت غیر مستقیم دریافت و بعد از کار کارشناسی یا در صورت نیاز بعد از اصلاح، ظرف مدت کوتاهی منتشر می شود. اما از ابتدای خردادماه اطلاعات ناشران با رویه مستقیم و سیستم مکانیزه در سامانه کدال و بدون هیچ دخل و تصرفی منتشر و بررسی و کنترل های سازمان بورس پس از انتشار اطلاعات (کنترل های پسینی) انجام می شود.
وی گفت: در این خصوص لازم است مدیران و اعضای هیأت مدیره شرکت های بورس با دقت بیشتری به انتشار اطلاعات اهتمام بورزند چراکه هر گونه مشکلی که در نقص اطلاعات وجود داشته باشد مسئولیت آن به عهده اعضای هیأت مدیره و مدیران شرکت هاست.
فطانت همچنین در توضیح چرایی استفاده از اصطلاحی با عنوان «بداخلاقی حقوقی ها»، گفت: سهامداران حقوقی و حقیقی دو بازیگر اصلی در بازار سرمایه هستند که نسبت به خرید و فروش سهام اقدام می کنند. از ابتدای سال جاری بیشترین حجم فعالیت در بازار سهام بر دوش حقیقی های بازار بوده است. افرادی که سرمایه های خود را وارد این بازار کرده و نسبت به خرید و فروش سهام اقدام می کنند.