دکتر مرتضی بکی حسکویی
بودجه مبارزه با کرونا و درخواست بانک مرکزی از بانک جهانی
این حمایتها در قالب بسته های مالیاتی، تامین اجتماعی، تامین مالی در قالب کاهش نرخ بهره و بخشودگی های یا تعویق در پرداخت اقساط وامها مجموعه ای صورت می گیرد. در واقع این بسته ها ابزارهایی است که دولت ها در چنین شرایطی به کار برده اند.
تجربه کشور چین در این خصوص قابل کاربست در کشور ماست. اما شرط لازم برای موفقیت این اقدام ها، پایش دقیق کسب و کارها و هزینه های وارد شده به آنها و از همه مهمتر انسجام در تصمیم گیری توسط مرجعی است که تمام نهادهای مربوطه را در برگرفته و تصمیمات آن ضمانت اجرا داشته باشد.
بانک مرکزی طی اعلامیه های خود دستورالعمل های تعویق در بازپرداخت اقساط وام را به بانکها اعلام کرده است.
اقدام بنیاد مستضعفان در نحوه بازپرداخت اجاره بهای املاک این نهاد توسط مستاجران می تواند علاوه بر تشویق کسب و کارها به استمرار فعالیت بخش خصوصی را نیز تشویق به چنین اقداماتی کند.
تدوین و اجرای بسته های حمایتی نیازمند منابع مالی کافی و موثر است. به نظر می رسد تاخیر دولت در برخورد با این مساله و حضور کم رنگ دولت در مواجهه با بحران شیوع ویروس کرونا ناشی از کمبود منابع مالی دولت باشد.
اقدام رییس کل بانک مرکزی و درخواست وام۵میلیارد دلاری از بانک جهانی برای مقابله با کرونا اقدامی پسندیده است و تحقق آن نیازمند حمایت دولت، تخصیص بهینه و قاعده مند این منابع در صورت تحقق آن است. خردورزی در تخصیص بهینه و کارامد این منابع فرصتی است تا اعتماد نهادهای بین المللی به اقتصاد ایران و تعامل سازنده این نهادها با ایران در شرایط بحرانی بازآفرینی شود.