تشریح تاثیر بیانیه سوییس بر بازار طلا و ارز

شاهین شایان ارانی

تشریح تاثیر بیانیه سوییس بر بازار طلا و ارز

نقدینه-طی روزهای اخیر و همزمان با انتشار بیانیه سوئیس برخی تحلیلگران بازار پیش‌بینی کردند که در پی انتشار این بیانیه بازار ارز و طلا مانند بازارهای داخلی دیگر نظیر بازار سرمایه با شوک مواجه خواهد شد و قیمت دلار با خوشبینی مردم به آینده اقتصاد و بهبود وضع روانی بازار به کمتر از 2700 تومان نیز خواهد رسید اما در عمل این اتفاق نیفتاد و این پیش‌بینی فقط برای چند ساعت در حد بسیار اندک محقق شد.

بی شک اگر مذاکرات به سرانجام نمی‌رسید از نظر روانی فضایی بسیار منفی بر بازارهای داخلی حاکم می‌شد اما اکنون تفاهم ایران با قدرت‌های جهانی در دورنمای اقتصاد کشور اثر روانی مثبت گذاشته و توانسته است سرمایه‌گذاران را متقاعد کند که بازارهای کشور مستعد سرمایه‌گذاری هستند.به‌طوری که می‌بینیم در پی این خوشبینی بازار سرمایه و افزایش شاخص بورس روبه‌رو بود.

به عبارت دیگر این اتفاق درحالی رخ داد که در این مدت اندک سوددهی و درآمدهای شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تغییری نکرده است و سرمایه‌گذاران فقط دورنمای بازار سرمایه را مثبت ارزیابی کرده‌اند و بر اساس همین دورنمای مثبت وارد بازار شده‌اند. البته ناگفته نماند که این یک واکنش طبیعی است و اکنون درحال توقف است.

اساساً تمام پدیده‌های روانی در بازارهای اقتصادی زودگذر هستند و فضای اقتصاد در میان مدت و بلند مدت بر مبنای واقعیت‌ها و رشد حقیقی اصلاح می‌شود نه انتظارات و شوک‌های اولیه. ضمن آنکه در برخی از بازارها این مدت زمان تأثیر‌پذیری بسیار ناچیز و در حد صفر است مانند بازار ارز و طلا و سکه.

از آنجایی که ادامه دار بودن این شوک‌های اولیه نگران‌کننده‌تر از بازگشت بازار به حالت تعادل است، برای اقتصاد بازگشت بازارها به وضع سابق از برآورده کردن انتظارات مردمی مهم‌تر تلقی می‌شود. چراکه صلاح اقتصاد در تعادل شرایط اقتصادی و انطباق با واقعیت‌ها است. همچنین با وجود این که هنوز تغییری در حجم ارز ورودی به بازار رخ نداده مکانیسم بازار نیز منجر به کاهش قیمت ارز نشده است، در تیرماه نیز بعداز قطعی شدن توافق هسته‌ای نباید به یکباره این امر محقق شود و ناظر بازار یعنی بانک مرکزی باید دخالت و ارز را برای جلوگیری از ورود ضربه به تولید و سایر بخش‌های اقتصاد به بهترین نحو هدایت کند.

اگر تولید رونق یابد درآمدها افزایش خواهد یافت که افزایش درآمد بهبود سطح رفاه به همراه دارد. از این رو اگر توافق هسته‌ای ایران قطعی شود و در آن برهه بانک مرکزی دخالتی در بازار نداشته باشد شوکی کاهشی به بازار وارد خواهد شد که گذرا خواهد بود مگر آنکه حجم زیادی ارز در پی این توافق وارد کشور شود. اما در خصوص طلا آنچه در این چند روز اخیر سکان بازار طلا و سکه را در دست داشت بیش از بیانیه سوئیس قیمت جهانی و بین‌المللی این فلز بود به نوعی که قیمت طلای داخل در پی کاهش اونس طلای جهانی کاهش یافت به هر حال عامل اصلی در تعیین قیمت طلای داخل قیمت بین‌المللی آن است و قیمت ارز یک عامل فرعی محسوب می‌شود.

https://naghdineh.ir/page/5023/
لینک مطلب :
چاپ print version