در چهل و هشتمین سال فعالیت
حال بازار سرمایه همچنان خوب نیست
نقدینه- بورس اوراق بهادار تهران این هفته در حالی پا به چهل و هشتمین سال فعالیت خود گذاشته است که همچنان با کاستیهایی در سهم عملکردی خود در اقتصاد کشور و ساختار درونی مواجه است.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، در حالی که بازار سرمایه هنوز نتوانسته است در اقتصادکشور سهمی همپایه بازار پول بهدست آورد روشهای سنتی حاکم بر این بازار، راه سختی را برای بهبود این جایگاه ایجاد کرده است.
مشکلات ناشی از کمبود تفکر استراتژیک و درازمدت در بازار سرمایه منجر به نامتوازني سهم بازار سرمایه در میان فعالان اقتصادی کشور شده است به گونهاي كه برخی از بخشهای اقتصادی در بازار سرمایه حضور ندارند. بخشهایی نظیر بازرگانی، خدمات و بهداشت و کشاورزی عمدهترین بخشهایی هستند که تقریبا هیچ سهمی در بازار سرمایه نداشته و تاکنون شرکتهای این بخشها راهی به بازار سرمایه نیافتهاند.
در همین حال عملکرد فرابورس نسبت به فلسفه ایجاد این بازار موجب شده است كه نقش بازار سرمایه در بازار اولیه کمرنگتر از گذشته شود و عملا بازار سرمایه نتواند امکانات خود را در اختیار اقتصاد کشور قرار دهد.در ساختارهای کلان حاکمیت تفکر و مدیریت دولتی بر آسیبپذیری بازار افزوده است.
در همین حال در درون بازار هنوز مقررات ابتدایی نظیر دامنه نوسان و حجم مبنا، کارکرد اولیه بازار در کشف قیمت عادلانه را زیر سوال برده است؛ از این رو این عوامل عدم حضور فراگیر اقشار مردم در بازار سرمایه را دامن زده است. بر این اساس شرایط بازار و عدم رخداد تغییرات در آن باوجود احساس نیاز شدید به آن نمیتواند خوشبینی زیادی را ایجاد کند.
این شرایط در حالی رخ میدهد که تجربه بازار سرمایه در اقتصاد جهانی و تمامی کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه پیش روی تصمیمسازان قرار داشته و عملا چیزی ناشناخته برای کشف باقی نمانده است.
در بازار سهام هفته گذشته معاملهگران پس از یک دوره افت شاهد بازگشت بازار و افزایش حجم معاملات بودند، این شرایط که معمولا در دهه فجر هر سال رخ میدهد امسال نیز با رشد بازار همراه بوده است.
افزایش حجم معاملات البته با خبرهایی در مورد تزریق نقدینگی از سوی صندوق توسعه بازار نیز همراه بود. در حالی که بازار سرمایه عملا پنج هفته بیشتر تا پایان سال ندارد، چهار موضوع بیش از موارد دیگر پیش روی بازار است.
تداوم یا عدم تداوم تزریق نقدینگی به بازار سهام، ثبات یا عدم ثبات بازار جهانی به ویژه بهای نفت، پیشبینی سود شرکتها برای سال آینده و نتیجه مذاکرات اتمی مهمترین موضوعات پیش روی بازار به شمار میروند. برخی منابع از احتمال جدی انتشار متنی با عنوان توافق سیاسی ایران و 1+5 در هفته آینده خبر دادهاند.
ایران و گروه 1+5 دور بعدی مذاکرات خود را هفته آینده در مونیخ آلمان ادامه خواهند داد. در تحولات اقتصادی با به پایان رسیدن کار بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق به زودی بررسی لایحه بودجه در صحن مجلس آغاز خواهد شد.
با شروع بررسی لایحه بودجه بهصورت عمومی بازار متاثر از این مساله خواهد بود. در خارج از اقتصاد کشور بازار جهانی نفت در انتهای هفته نوسانات شدیدی را تجربه کرد. در این بازار بهای نفت البته همچنان کف 50 دلاری خود را حفظ کرده است؛ بهای فلزات نیز هر چند اندک اما بهبود یافتهاند، به گونهاي كه بهای مس به هر تن 5 هزار و 708دلار رسیده است. بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب یک هزار و 862دلار، 2 هزار و 139دلار و یک هزار و 841دلار رقم خورده است.
روز چهارشنبه، بازار پرنوسانی را شاهد بودیم که در ابتدای آن اکثر نمادهای معاملاتی با عرضههای سنگینی مواجه شدند. این عرضههای سنگین که ناشی از افزایش قیمت سهام در هفته گذشته بود؛ در میانه بازار جمعآوری شد تا بازار بتواند با دستیابی به ارزش معاملاتی 149میلیارد تومان در بورس و 171میلیارد تومان در فرابورس شاهد روز پرگردشی باشد. اوج معاملات روز چهارشنبه جمعآوری صف فروش کمباینسازی ایران بعد از نزدیک به یک ماه صف فروش بود.
این جمعآوری بار دیگر تاثیر مخرب دامنه نوسان اندک 4درصدی و حجم مبنا را به نمایش گذاشت. با توجه به نوسان بازار روز چهارشنبه در نهایت در گروه برقی سازمان خصوصیسازی مجددا بلوک 28.38 درصدی ایران ترانسفو را به حراج گذاشته است. براساس اعلام صورت گرفته این بلوک در نرخ هر سهم 877 تومان روز دوم اسفند ماه عرضه میشود تا همچنان کشمکش برسر مدیریت این شرکت ادامه داشته باشد.
در گروه بیمهای سلسله گزارشهای منفی با گزارش بیمه سامان ادامه یافته است. شرکت بیمه سامان با سرمایه 400 میلیارد ریال در پیشبینی براساس عملکرد 9 ماهه، سود هر سهم خود را مبلغ 221 ریال برآورد کرده و 48 درصد آن را در 9 ماهه پوشش داده است.
«بساما» سود هر سهم خود را نسبت به گزارش قبلی با 40 درصد تعدیل منفی برآورد كرده است که دلیل اصلی آن کاهش 18 درصدی درآمد حق بیمه، کاهش 74 درصدی درآمد سرمایهگذاری از محل ذخایر فنی و کاهش 83 درصدی درآمد سرمایهگذاری از محل سایر منابع است.
در گروه بازرگانی شرکت بهشت آینده پارس دراطلاعیه شفافسازی اعلام کرد با بانک ملی در مورد جدول بازپرداخت تسهیلات شرکت به توافق رسیده است. در گروه غذایی قشهد نیز برای تعدیل سود متوقف شده است که احتمال تعدیل منفی این شرکت وجود دارد.
در گروه تجهیزات، شرکت حفاری شمال با توجه به مشکلات رخ داده برای شرکت از سوی وزارت نفت تعدیل منفی 5 درصدی را اعلام کرده است. انتظار میرود شرکت تعدیل سنگینتری را برای پیشبینی سود سال 94اعلام کند. در این گروه همچنین شرکت ماشینسازی اراک در دوره سه ماهه نخست امسال مبلغ 121 ریال سود به ازای هر سهم کنار گذاشت و به 29 درصد از پیشبینیهایش رسید.
گزارش از: همایون دارابی