به گزارش پایگاه خبری نقدینه، این طرح در سال گذشته با اختصاص 10 هزار میلیارد ریال به مرحله اجرا در آمده و تداوم یافته است. طرححاتم و اعطای تسهیلات خریدکالای ایرانی توسط بانکانصار، به عنوان نخستین طرح عملیاتی در حمایت از تولیدداخلی و تحقق اقتصادمقاومتی به شمارمیآید. بانکانصار پرچمدار تحقق اقتصادمقاومتی در شبکهبانکی است واجرای طرححاتم را میتوان یک حرکت پیشگامانه تلقی کرد که برای موفقیت در سطح کلان، نیازمند عزمعمومی شبکه بانکی است تا با اجرای طرحهای تکمیلی موجبات تقویت نظام تولیدداخلی را فراهم آورند و به توسعه ظرفیتهای بومی و رونقبخشی به بازارفروش کالاهای ایرانی مساعدت کنند. عملیاتیکردن پیشنهادهای دهگانه مقاممعظمرهبری درخصوص اقتصادمقاومتی نیازمند طرحهایی نظیر طرح حاتم است تا در راستای تقویت تولید داخلی و سمت تقاضا در عرصه اقتصادی اقدامات گسترده صورت گیرد و مردم به خرید کالاهای ساخت داخل تشویق شوند. البته بانکانصار اصرار دارد که کیفیت کالاهای ایرانی باید در سطح استانداردهای بینالمللی رعایت شود. باتوجه به اهمیت این موضوع و به منظور شفافسازی اهداف، نحوه اجرا و چگونگی بهرهمندی متقاضیان از این طرح، گفتگویی را با آقای مجاهدی معاون اعتبارات بانک انصار انجام دادهایم که در آن به سئوالات مرتبط پاسخ داده شده است.
لطفاً دلایل اجراییشدن طرححاتم را تشریح کنید؟
اقتصادمقاومتی، نیازمند استحکام زیرساختهای تولیدداخلی با سرمایههای ایرانی است. بنابراین، هر اقدامی که باعث تقویت بنیههای تولیدی و زمینه ساز فروش کالاهای ساخت داخل باشد، به تحقق این اقتصاد کمک کرده است. طرح"حاتم" از حروف اول چهار کلمه "حمایتازتولیدملی" تشکیل شده است. این طرح در اواخرسال 1394 طراحی و از اوایل سال 1395 به منظور انجام فعالیتهایی در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، تسهیل و تسریع در فروش کالاهای اساسی ساخت داخل، لوازم خانگی تولیدداخلی و تقویت سمت تقاضا به اجرا درآمد. این طرح، علاوه بر اقتصادمقاومتی، تحقق شعار سال1391 مبنی بر "تولیدملی، حمایتازکاروسرمایهایرانی" را نیز مدنظر قرارداده است. برای اجرای این طرح که در پی ارایه الگوی ریلگذاری بانکها برای ایفای نقش در اقتصادمقاومتی بهتصویب رسید، با ریاست بانک مرکزی جمهوریاسلامیایران نیز هماهنگی بهعملآمد. بانک انصار از سال 1391 وبه ویژه 92 و 93 در راستای اجراییشدن فرمایش مقاممعظمرهبری بر حمایت از تولید داخلی، مبلغی بالغ بر30 هزار میلیاردریال به تقویت شرکتهای تولیدی ایرانی اختصاص داده است تا در راستای استحکام زیرساختهای تولیدی کالاهای اساسی هزینه کنند. در اجرای طرححاتم نیز مبلغ 10 هزارمیلیاردریال به امر فروش کالاهای ایرانی اختصاص داده شده است. به واسطه این طرح، تسهیلات به متقاضیان خرید کالا داده میشود تا ضمن رفع نیازهای مردم، کالاهای تولید داخل هم به فروش میرود و شرکتها به سرمایه و سود خود دست مییابند. در این طرح شرط شده است که گیرنده تسهیلات تنها باید کالاهای ساخت ایران را خریداری کند و وجه خرید مستقیماً به حساب شرکت تولیدکننده واریز میشود. در این طرح امکان خریدکالاهای خارجی به هیچ وجه وجود ندارد.
زیرساختهای اجرای این طرح چگونه فراهم شد؟
اجرای این طرح مبتنی بر سیستمکارتاعتباری است تا از طریق پایانههای فروش(POS) و اتصال حساب تولیدکننده به دستگاههای POS واریز مستقیم وجه فروش کالا به حساب فروشندگان میسر و برای جلوگیری از خرید کالاهای مشابه خارجی، محدودیت شهرهای کشور ایجاد شود. تاکنون با 17 شرکت تولیدکننده کالاهای اساسی، لوازم منزل و فرش و مبلمان قرارداد امضاءکردهایم. دراقصی نقاط کشور، بیش از 1000 نمایندگی شرکتهای طرف قرارداد آماده فروش کالاهای خود هستند.
مشمولان این طرح چه نوع کالاهایی را می توانند تهیه کنند؟
دریافت کنندگان این تسهیلات می توانند لوازم آشپزخانه، صوتی و تصویری، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، لوازم خانگی و مبلمان و سرویس خواب، یخچال، فریزر، لباسشویی و اجازگاز خود را در فروشگاه های طرف قرارداد تهیه کنند که کلیه این لوازم در پورتال طرح حاتم درج شده است ضمناً درحال گسترش دامنه فروش به اقلام وکالاهای دیگر ایرانی هستیم که به محض حصول نتیجه به اطلاع عموم خواهد رسید.