گزارش ها نشان می دهد
بانک ها هنوز 15.000 ملک مازاد در اختیار دارند
نقدینه - گزارش های رسمی نشان می دهد بانک ها حداقل 15 هزار ملک مازاد در اختیار دارند که هنوز اقدام عملیاتی برای فروش آنها انجام نداده اند.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، با وجود پيگيري هاي دولت همچنان بانک هاي کشور بخش مهمي از املاک مازادشان را در اختيار دارند. براساس آخرین آمار شرکت «فام» متولي فروش اموال مازاد بانک ها، از سال 87 تاکنون این شرکت درمجموع 41 مزایده برای فروش 1300 ملک به ارزش 4200 میلیارد ریال برگزار کرده که نسبت به کل املاک بانکها، رقم چندان قابل توجهی نیست.
بانک ها اعتقاد دارند در دوران بحراني اقتصاد ايران براي حفظ ارزش دارايي هايشان اقدام به خريد املاک مازاد مي کردند ولي پنج ماه قبل، رئيس جمهور در همايش خروج از رکود از بانک هاي کشور خواست تا اقدام به فروش اموال مازاد خود کنند. اين گفته هاي رئيس جمهور با استقبال چنداني از سوي بانک هاي کشور مواجه نشد. با اين حال دولت فشارهاي تازه اي براي فروش اموال مازاد بانک ها را برهمين اساس کليد زد.
در همين حال حسن يمني مديرعامل شرکت فام در گفت و گو با ماهنامه بورس کالا ، اطلاعات تازه اي از فروش اموال مازاد بانک ها منتشر کرده است.
يمني گفته است:« تجربه چندساله نشان می دهد که نبود یک قانون منسجم با ضمانت قانونی لازم و عدم حمایت دولت از آن موجب شده بانکها به بخشنامه ها و ضرب الاجل هایی که از سوی بانک مرکزی برای فروش املاک مازادشان صادر می شود توجه چندانی نداشته باشند و در مقابل اجرای آن از خود مقاومت نشان دهند. دریک سال اخیر چند جلسه با مدیران بورس کالا برای تعیین نحوه ورود املاک و مستغلات به تابلوی بورس کالا و نحوه عرضه و دادوستد آنها وارد مذاکره شدیم که هنوز هم نتوانستیم به یک نتیجه واحد و مورد قبول دست یابیم. بورس کالا به صورت خیلی خاص موضوع فروش املاک را مطرح می کند، به عبارتی به املاک و مستغلات همانند یک کالا می نگرد، درصورتی که کار ما با قانون مناقصات انجام می شود.»
وی در مورد پيچيدگي فروش اموال بانک ها نيز چنين توضيح مي دهد:« فروش املاک در بورس کالا عملیات پیچیده ای دارد ، بخشی از املاک بانکها زمین های خیلی کوچک کشاورزی است که به عنوان مثال 20 میلیون تومان قیمت دارد، ودر مناطقی دورافتاده یا روستایی واقع است که اغلب اهالی آن روستا قصد خرید آن ملک را دارند ، درحالی که، دسترسی آنها و مراحل ورود به بورس کالا برای شان بسیار مشکل است. از سویی دیگر، فروش املاک از طریق بورس کالا، نیازمند داشتن یک واسطه گر مالی یا همان کارگزار است که درعمل برای خریداران از روستایی دور چندان مورد پذیرش نیست.
درحالی که مزیت ما این است که درفروش ازطریق مزایده «فام»، ریزدانه هر ملک را می فروشیم، بدون نیاز به واسطه گرمالی و عدم پرداخت کارمزد.به همین دلیل استقبال ازخرید این املاک در بورس کالا، چندان موفق نخواهد بود. ما معتقدیم، شرایط فروش املاک از طریق بورس کالا بسیار مشکل ، پیچیده و پرپیچ و خم است، حتی درجلساتی که دربورس کالا برگزار شد، با حضور تعدادی از اداره املاک بانکها، آنها نیز با فروش املاک دربورس کالا موافق نبودند.»
وی تاکید کرد:« بدون شک مکانیزم های بورس کالا شفاف است،اما در مورد فروش املاک مازاد مساله فقط شفافیت نیست. بعید می دانم، زمانی که بورس کالا برای عرضه این املاک در تابلوجهت کشف دارد،کافی باشد.مدت،یکی دو روزه برای فروش املاک کافی نیست.املاک جنس مصرفی نیست. درحالی که فرایند مزایده، مدت زمان طولانی است و گاه ده روز طول می کشد. دراین مدت، باید آگهی دردو روزنامه چاپ شود تا در این فاصله ، هر متقاضی بتواند به راحتی، به شرایط مزایده و خرید ملک دسترسی پیدا کند. ما افزایش سطح دسترسی و انتشار اطلاعات معامله در گستره وسیع تر را شفافیت در روش مزایده می دانیم؛ با سابقه و تجربه هایی که درشرکت داریم ومذاکراتی که در بورس کالا داشتیم ، بعید می دانم ازهر دوطرف معامله، یعنی فروشنده و خریداراستقبالی صورت گیرد.»
در حال حاضر يکي از نگراني هاي پيش روي دولت نيز به موضوع شيوه فروش اموال مازاد بانک ها مربوط است. اما حداقل طي ماه هاي گذشته تحول جديدي در دارايي هاي بانک ها صورت نگرفته است.