در دانش مالی، «ابزار مشتقه» (a derivative instrument) قراردادی است که ارزش خود را از عملکرد یک «موجودیت پایه» که معمولا یک دارایی است، دریافت میکند. شاخصهای گوناگون و نرخ بهره، نمونههای دیگری از این موجودیت پایه به حساب میآیند. ابزارهای مشتقه در کنار سهام و اوراق بدهی، سه مورد از مهمترین ابزارهای مالی را تشکیل میدهند.
ابزارهای مشتقه ارزی، از جمله محصولات نوین مالی هستند که در دهه اخیر مورد استقبال بانکهای مرکزی، بانکهای تجاری و عموم سرمایهگذاران واقع شدهاند. حضور در بازار ابزارهای مشتقه ارزی به ذینفعان مرتبط کمک میکند تا بتوانند با اتخاذ موقعیتهای مناسب خرید و فروش، به شیوه صحیح به مدیریت ریسک ذخایر ارزی خود بپردازند. در واقع، میتوان با استفاده از این ابزارها، ریسکهای مرتبط با تغییرات ناگهانی نرخ ارز در آینده را پوشش داد.
از سوی دیگر، یکی از اصلیترین مشکلات سرمایهگذاری و تولید در اقتصاد کشور مسئله نرخ ارز است. در واقع، به دلیل روشن نبودن وضعیت قیمتهای آتی نرخ ارز از یک سو و اینکه تصمیمات سرمایهگذاری معمولا زمانبر است، سرمایهگذاران همواره نسبت به تغییرات آتی نرخ ارز دارای نگرانی هستند و این مسئله سبب میشود سرمایهگذاری و تولید با چالش مواجه شود. به ویژه اینکه بررسی روند تاریخی نرخ ارز در سه دهه اخیر نشان میدهد در برخی دورهها این نرخ با شوکها و جهشهای قابل توجهی مواجه شده و این به تولیدکنندگان آسیبهای زیادی وارد کرده است.
در بازارهای پولی و مالی متعارف، ابزارهای مشتقه کارکردهای بسیار مهمی دارند و به دلیل همین کارکردها، به صورت گسترده مورد استقبال سرمایهگذاران، بانکهای تجاری، بانکهای مرکزی و غیره، واقع شدهاند. یکی از مهمترین کارکردهای مذکور پوشش ریسک نوسانات ارزی برای سرمایهگذاران و تولیدکنندگان است.
توضیح آنکه ریسک و عدم اطمینان، یکی از امور جدا نشدنی فعالیتهای اقتصادی است. در واقع همه سرمایهگذارانی که قصد انجام فعالیتهای اقتصادی را دارند، با پدیده ریسک مواجهاند. بر این اساس، با ورود در قراردادهای مشتقه، تولیدکنندگان از اطمینان نسبی برخوردار میشوند و با خیال راحت، برای تولید آینده برنامهریزی میکنند. این ویژگی را میتوان مزیت اصلی ابزارهای مشتقّه به حساب آورد.
البته نباید فراموش کرد که ماهیت بازار مشتقه، بازی با جمع صفر است؛ یعنی همواره سود یک معاملهگر، به معنای زیان معاملهگر دیگر است؛ لذا همه معاملهگران تلاش میکنند با اطلاعات کافی و دریافت مشورتهای کارشناسی مناسب، به انعقاد قرارداد اقدام کنند.
علاوه بر این، هزینه خطر در بازار مشتقه (نسبت به بازارهای نقدی) بسیار کمتر است. در واقع، خریداران و فروشندگان در این بازار، با ضرر احتمالی پایین و نسبتاً مشخص روبهرو هستند. بر خلاف بازارهای نقدی که میزان خسارت از قبل معلوم نیست و ممکن است بسیار بالا باشد؛ تا حدی که حتی اصل سرمایه را از بین ببرد. به عنوان مثال، مشتری برای خرید مقدار معینی ارز، باید بهای آن را (که مبلغ زیادی است) به طور کامل پرداخت کند؛ امّا برای خرید اوراق مشتقه، پرداخت مبلغ اندکی (نسبت به ارزش دارایی پایه قرارداد) کافی است.
بر این اساس، وجود بازار مشتقه ارزی (در کنار بازار فیزیکی ارز)، میتواند ریسک نوسانات نرخ ارز را تقلیل داده و سرمایهگذاران (شامل واردکنندگان و صادرکنندگان) و تولیدکنندگان را در مقابل نوسانات قیمت ارز، به نحوی بیمه کند. به عبارت دیگر، در بازار مشتقات ارزی، ریسک تغییرات نرخ ارز مورد خرید و فروش افراد ریسکپذیر و ریسکگریز واقع میشود و اشخاص گروه دوم، میتوانند با پرداخت مبلغی مشخص، فعالیت اقتصادی خود را بیمه کنند.
در پایان لازم به ذکر است که وجود بازار مشتقات ارزی تنها به نفع سرمایهگذاران و تولیدکنندگان نیست. بلکه بانک مرکزی نیز میتواند با استفاده مناسب از ابزارهای مشتقه ارزی در شرایط بحرانی بازار ارز، نسبت به مدیریت این بازار اقدام ورزد. این در حالی است که در صورت نبود بازار مشتقه، سیاستگذار ارزی مجبور خواهد شد تا با خرید و فروش نقدی ارز در ارقام قابل توجه، بازار را کنترل کند و انجام این کار در عمل بسیار مشکلتر از مدیریت بازار با استفاده از ابزارهای مشتقه است. زیرا برای خرید ابزارهای مشتقه، صرفا نیاز به حجم کمی از منابع است؛ اما برای خرید و فروش نقدی ارز، لازم است کل منابع توسط بانک مرکزی تامین شود.
* صاحبنظر پولی و بانکی