نظارت مرحله به مرحله بر طرحهای زیرساختی برای جلوگیری از اتلاف منابع

علی طیب نیا

نظارت مرحله به مرحله بر طرحهای زیرساختی برای جلوگیری از اتلاف منابع

بحث تامین مالی به خصوص در کشورهای در حال توسعه از اهمیت دو چندانی برخوردار است؛ کشورهای در حال توسعه به منظور پیشرفت در عرصه‌های مختلف اقتصادی نیاز به منابع مالی فراوان  دارند. 

در این کشورها برخی از پروژه‌ها را با تامین مالی داخلی می‌توان انجام داد اما در پروژه‌های مهم و زیرساختي مورد نياز كشور كه امكان تامين منابع كامل آن توسط دولت فراهم نيست، ورود بانكها الزامي است. در همين رابطه بانكهاي زيرمجموعه وزارت اقتصاد اعم از دولتي و خصوصي شده در طول 4 سال گذشته با وجود كمبود نقدينگي شديد، عملكرد چشمگيري در تامين مالي طرحهاي زيرساختي از خود بروز دادهاند. براي اطلاع از جزئيات بيشتر در اين خصوص و كارنامه شبكه بانكي گفتگويي با محمدرضا حسین زاده، مديرعامل بانك ملي ايران انجام شده كه در ادامه ميخوانيد.
 طرح‌های زیرساختی موتور محرکه رشد اقتصادی محسوب می‌شود ولی از آنجا که تامین مالی آنها بلندمدت است چگونه می‌توانید فرآیند برگشت منابع را مدیریت کنید؟
 طرح‌های زیر ساختی عموماً پروژههای ملی و مهمی هستند که موتور محرکه رشد اقتصادی کشور محسوب میشوند و فارغ از نوع مشارکت بانک (اعم از سندیکایی و ... ) نظارت بر چگونگی اجرای طرح‌های مذکور باید به نحوی باشد که طرح در موعد پیش بینی شده در زمان بررسی و برآورد هزینههای سرمایه گذاری آن به بهرهبرداری برسد. بدین منظور نظارت مؤثر بر نحوه پیشرفت پروژه به لحاظ فیزیکی و زمان بندی از طریق پرداخت به موقع تسهیلات و متناسب با پیشرفت فیزیکی طرح ، اطمینان از هزینه کرد سهمالشرکه متقاضی در طرح‌ها و تطابق عملیات اجرایی آن با طرح تصویبی اولیه (پیش بینی شده در زمان بررسی) صورت میپذیرد تا ضمن حصول اطمینان از مصرف صحیح تسهیلات اعطایی ، فرایند مذکور در نهایت منتج به بهرهبرداری پروژه و به تبع آن تسهیل برگشت منابع اعطایی بانک گردد.
منابع مالی شما از چه کانال‌هایی تامین شده و آیا بیشتر به منابع داخلی تکیه دارید یا از منابع بیرونی بهره می‌برید؟
بخش اعظم منابع مالی بانک ها از طریق جذب سپردههای مشتریان (اشخاص حقیقی و حقوقی) و اوراق گواهی سپرده سرمایه گذاری عام تامین میگردد، همچنین علاوه بر منابع مذکور به منابع بیرونی نظیر صندوق توسعه ملی، فاینانس و ... نیز میتوان اشاره نمود که با توجه به شرایط خاص طرح و وضعیت اقتصادی کشور مورد تاکید قرار خواهد گرفت.
 طرح‌های زیرساختی چگونه انتخاب می‌شوند و چه پارامترهایی در این خصوص لحاظ می‌شود؟
 طرح های زیر ساختی معرفی شده به بانک پس از انجام مطالعات امکان سنجی و بررسی های لازم از جمیع جهات ( اقتصادی ، فنی و مالی ) در صورت داشتن توجیهات کافی، نسبت به مشارکت در تامین هزینه های سرمایه گذاری طرح وفق ضوابط و مقررات مربوطه اقدام میشود.
 این طرح‌ها به دلیل اهمیت‌شان در اقتصاد کشور بسیار آسیب‌پذیر هستند. شما چه کنتر‌ل‌هایی انجام می‌دهید که منابع مالی بر اساس زمانبندی مشخص تزریق شود که طرحی به طرح‌های نیمه تمام اضافه نشود؟
 انجام کنترلهای لازم و نظارت در مراحل مختلف قبل، حین و بعد از پرداخت تسهیلات صورت میپذیرد، ولی درخصوص طرح‌های مذکور با توجه به شرایط خاص هر پروژه دقت میگردد با انجام بازدیدهای دوره ای پس از هر مرحله پرداخت تسهیلات مصوب، از مصرف صحیح تسهیلات اعطایی قبلی و هزینه شدن سهم الشرکه متقاضی در پروژه متناسب با برنامه زمانبندی طرح و پیش بینی های انجام شده در زمان بررسی اولیه، اطمینان حاصل گردد.
https://naghdineh.ir/page/23823/
لینک مطلب :
چاپ print version