به گزارش پایگاه خبری نقدینه، در این نمایشگاه که صبح روز دوشنبه 9 اسفندماه 1395، در حاشیه نشست مجمع عمومی این بانک برگزار شد، پیشرفتهای فناوری حوزه پرداخت و نظارت بانکی از جمله «مرکز کنترل و نظارت اعتبارات»، «پرداخت همراه»، «سامانه نسیم»، «سامانه رفع تعهد»، «سامانه بازار بین بانکی ریالی»، «سامانه بازار بین بانکی ارزی»، «سامانه نظارت الکترونیکی بانکها»، «سامانه مجوزهای بانکی»، «سامانه ارتباط الکترونیکی با قوه قضائیه» و «سامانه پیگیری شکایات» رونمایی شدند.
سامانههایی که در این نمایشگاه معرفی شدند عبارتند از :
مرکز کنترل و نظارت اعتبارات
صدور کارت اعتباری، یکی از سیاستهای تشویقی است که باعث افزایش استفاده عمومی از کارتهای پرداخت خواهد شد. در این نوع از کارتهای بانکی، دارنده کارت برای انجام خرید، نیازی به داشتن سپرده در بانک ندارد و باتوجه به اعتبار خود نزد بانک، تا سقف معینی میتواند اقدام به خرید کرده و پس از مدت معینی بازپرداخت کند. بر همین اساس صدور کارت اعتباری، نیاز به شناسایی مشتریان بانک و ریسک اعتباری آنها دارد که به این منظور شرکتهایی تاسیس میشوند و ریسک مشتریان را به صورت عام میسنجند و موسسات ارایهکننده کارت اعتباری با استناد به گزارش اعتباری دریافتی از این شرکتها به اشخاص مختلف، اعتبار تخصیص میدهند.
با صدور آیین نامهای با عنوان «دستورالعمل اجرایی صدور و راهبری کارت خرید اعتباری»، وجود نهادی با عنوان «مرکز کنترل و نظارت اعتبارات –مکنا» پیش بینی شده است و تمام بانکها و موسسات اعتباری موظف هستند قبل از صدور کارت اعتباری، با ارسال موارد درخواستی، اطلاعات را از این مرکز استعلام کنند. به تعبیری دیگر، مرکز کنترل و نظارت اعتبارات، تمام اطلاعات مربوط به کارتهای اعتباری صادر شده اعم از اعتبار اعطایی، اعتبار مصرفی و وضعیت بازپرداخت بدهیهای آن را مدیریت کرده و از دادههای آن برای بخش پایه اعتبارسنجی کارتهای اعتباری استفاده میشود.
پرداخت همراه
از طریق سامانه «پیوند» این امکان فراهم میشود که با مجازیسازی کارتهای بانکی موجود و همچنین تطبیق شناسههای شبکهای با شماره کارت، علاوه بر ارتقای امنیت، بهرهگیری از سایر شناسهها را در کنار کارتها میسر میکند. در نتیجه با ایجاد بانک اطلاعاتی متشکل از شمارههای موبایل و شماره کارت مشتریان، امنیت پرداختهای بر روی بستر USSD ارتقا یافته و همچنین بستر لازم برای پیادهسازی روش توکنیزیشن (Tokenization) ایجاد می شود.
همچنین فناوری دیگری که امروز معرفی شد، امضای همراه است. امضای همراه، امضا دیجیتالی تهیه شده از طریق دستگاه تلفن همراه کاربران است که کاربردهای متنوعی از جمله تسهیل احراز هویت و یا تایید تراکنشها با قابلیت انکارناپذیری بالا دارد.
سامانه نسیم
انتقال حساب های دولتی به بانک مرکزی با ایجاد سامانه نسیم محقق شد. با استفاده از امکانات این سامانه، امکان تمرکز و مدیریت یکپارچه حسابهای دولتی فراهم شده و از امکانات تمام بانکهای کشور برای دریافت و پرداختهای دولتی در قالب تمام ابزارهای کاغذی و الکترونیکی استفاده می شود.
سامانه رفع تعهد
به منظور حصول اطمینان از برگشت ارز به چرخه تجاری کشور و همچنین کنترل ارز تخصیصی از لحظه ثبت سفارش تا ترخیص کالا، سامانه رفع تعهد راه اندازی شده است. در این سامانه عملکرد تکتک واردکنندگان بر مبنای ارز تخصیصی و ارزش کالای وارداتی رصد میشود.
سامانه بازار بین بانکی ارزی
در این سامانه امکان مذاکره، ثبت عرضه و تقاضا و همچنین معامله ارزهای بانکهای داخل کشور مطابق روالهای استاندارد بین المللی صورت می پذیرد.
سامانه بازار بین بانکی ریالی
با توجه به راه اندازی بازار بین بانکی ریالی، این سامانه زیرساختی را برای ثبت و مدیریت ریز مذاکرات، ثبت عرضه و تقاضا و تحقق معاملات بازار پول داخلی بین بانکهای کشور را ایجاد کرده و امکان رصد و پایش لحظهای را برای بانک مرکزی فراهم می کند.
سامانه نظارت الکترونیکی بانکها
تغییر از نظام نظارت سنتی به نظارت داده محور از طریق این سامانه صورت میگیرد. به گونه ای که با اخذ داده های جزئی از حساب بانکها و عرضه آن در قالب شاخصهای نظارتی، امکان نظارت استاندارد و همه جانبه بانک مرکزی بر عملکرد بانکها را مطابق با دفاتر اصلی آنها محقق میکند.
سامانه مجوزهای بانکی
در این سامانه درخواست و پیگیری انواع مجوزهای بانکی صادر شده توسط بانک مرکزی در قالب نظامی واحد پیاده سازی شده است.
سامانه پیگیری شکایات
یکی از مهمترین وجوه مسئولیت اجتماعی، فراهم آوردن امکان ثبت و پیگیری شکایات مردم و مشتریان از نظام بانکی است که با این سامانه تحقق یافته است. در این سامانه تمام فرایند مربوط به ثبت شکایت تا ارجاع آن به واحد یا بانک مربوطه و پیگیری نتیجه آن از طریق وبسایت بانک مرکزی اجرا می شود.
سامانه ارتباط الکترونیکی با قوه قضائیه
با توجه به حجم انبوه شکایات مالی و آرای محاکم در خصوص محکومیتهای مالی و به منظور کاستن از زمان صدور حکم قضایی تا اجرای آن در نظام بانکی، این سامانه با برقراری ارتباط سیستمی بین بانک مرکزی، بانکها و قوه قضائیه ایجاد شده است.