به گزارش پایگاه خبری نقدینه، در واقع نرخ ارز، قیمت نسبی پول خارجی به پول داخلی است که به عنوان یکی از عوامل کلان اقتصادی، همواره مورد توجه جامعه اقتصادی و مالی بوده است. در واقع این نرخ بیانگر شرایط اقتصادی کشور بوده و عاملی برای مقایسه اقتصاد ملی با اقتصاد سایر ملل است.
با توجه به صادراتی و وارداتی بودن شرکت ها و میزان وابستگی آنها به نرخ ارز، افزایش یا کاهش نرخ ارز می تواند تاثیرات متفاوتی بر منابع پذیرفته شده در بورس و شرکت ها بگذارد.در برخی کشورها این متغیر رابطه مثبت و در برخی دیگر رابطه منفی بر بازدهی سهام و بازار سرمایه دارد.
در سال های 90 و 91 که نرخ ارز به یک باره جهش یافت بازار سرمایه توانست به خوبی از این فرصت استفاده کند و شاخص بورس در همین مدت زمان به بالای 80000واحد رسید و صاحبان سرمایه از وضعیت بازار خوشنود شدند. حال باید دید در زمان فعلی که دلار به 4000تومان رسسیده است، آیا روزهای خوب بازار سرمایه مجددا تکرار می شود.
امید به بهبود همچنان وجود دارد
حسین خزلی خرازی کارشناس بورس در گفت وگو با نوآوران عنوان کرد: این روزها هم نوسان قیمت ارز همه و از جمله اهالی بورس را وارد فاز دلواپسی کرده است . به این ترتیب مثل همه بازارها ، سهم بورس تهران از نوسان نرخ ارز ، نگرانی و هیجان زدگی و در ادامه نزول شاخص و سقوط قیمت سهام بوده است و این البته برخلاف انتظاری است که حرفهایها از رشد قیمتها داشتند . در حقیقت با توجه به سنگینی وزنه صادرکنندگان در بازار سهام به نظر میرسید که باید رشد قیمتها افزایش ارزشمندی سهام شرکتهایی که بازار جهانی دارند به همراه داشته باشد اما نتیجه غیر از این بود یعنی سهامداران در نتیجه شوک ناشی از افزایش قیمت ارز سهام همه شرکتها را با یک چوب راندند چه صادرکنندگان و چه واردکنندگان.
تأثیر افزایش قیمت ارز بر بورس تهران برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان متفاوت است یعنی در یک سو صادرکنندگان از افزایش قیمت ارز با سودآوری بیشتر منتفع میشوند و در سوی دیگر واردکنندهها به ناچار مواداولیه را قیمتهای گران میخرند و چارهای ندارند جز افزایش قیمتهای نهایی تا بلکه بتوانند به سودهای پیش بینی شده در صورتهای مالیشان دست یابند.
خزلی ادامه داد: در دولت کنونی با گذشت زمان به دلیل اتخاذ سیاستهای اقتصادی مناسب، زیان دهی برخی از صنایع و نیز ریاضتهای اقتصادی در حال کاهش است. به عبارت دیگر بعضی از اقدامات مثبت مانند باز شدن طرح کاهش محدودیتها و نیز ورود سرمایه گذاران خارجی باعث تحت تأثیر قرار گرفتن صنایع در بازار سرمایه شده است .در کل به نظر میرسد که آینده روشنی را در بازار سرمایه در پیش خواهیم داشت. به عبارت دیگر نظر میرسد برخی از صنایع در بازار سرمایه پتانسیل رشد را خواهند شد که این امر در بازار سرمایه تاثیرگذار خواهد بود و باعث بهبود روند بازار سهام میشودباوجود این اقدامات ، کماکان ریسکهایی در بازار وجود دارد که ناشی از زیرساختهای حاکم است که باعث عدم کارایی برخی از ساختارهای بازار سرمایه شده است.
عوامل مختلف دلیل رخوت فعلی بازار است
کاظم نادر علی کارشناس فعال بازار سرمایه در گفت و گو با نوآوران در همین رابطه اظهار داشت: برای بسیاری از فعالین بازار سوال وجود دارد که چرا با وجود رشد قیمتی دلار شاهد درجا زدن و اصلاح قیمتها هستیم و حجم معاملات کاهش یافته! یا مثلا در بعضی شرکت ها اگر سود سال بعد را حساب کنیم سهم الان با پی بنایی زیر 5 واحد در حال معامله شدن است، ولی در وحله اول باید این گونه باید پاسخ داد که همچنان با فشار فروش همراه یکی دلیل اصلی همین بسته بودن طولانی مدت نمادهاست . شما یک صندوقی را در نظر بگیرید که در سهام کنتورسازی و مرقام و بانکی و سایپا و... سرمایه گذاری کرده منابع این صندوق منجمد شده حال وقتی ابطال واحدهای صندوق به خاطر وضعیت سهام بانکی و کنتورسازی و... شدت می گیرد این صندوق مجبور است از دیگر سهام های خود بفروشد و برای این صندوق اهمیتی ندارد که سود این شرکت چقدر است، یا شرکت حقوقی که باید قبل از پایان سال نقدینگی آزاد کند و بخشی از سهامش بخاطر بسته بودن نمادها قفل شده و مجبور می شود در سایر سهام اقدام بفروش کند و حتی برای 1 میلیارد تومان نقدینگی حاضر هستند به هر قیمتی سهم بفروشند چه برسد که نیاز به نقدینگی بیشتر باشد.
در واقع افزایش قیمت ارز تنها یکی از دلایل تداوم رخوت در بورس تهران است و در مجموع روند منفی حاکم بر این بازار از سنگین شدن رکود اقتصادی ناشی میشود و تا زمانی که این رکود جای خود را به رونق ندهد ادامه خواهد داشت.
گرانی ارز تنها روی کاغذ به سود صادرکنندگان است
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه افزود: بر روی کاغذ صادرکنندگان از افزایش قیمت ارز سود میبرند اما باید دید با افزایش قیمت دلار و رشد هزینههای تولید و در نهایت قمیت نهایی ، بازهم محصول آنها در بازارهای جهانی مشتری خواهد داشت ؟ اگر روند صادراتشان ادامه یابد قطعاً در صورتهای مالی آنها خبرهای خوشی برای سهامدارانشان وجود خواهد داشت اما در غیر این صورت مانند تولیدکنندگانی که بازار داخلی دارند آنها هم سودی از رشد قیمتها در بازار ارز نخواهند برد.
بازار کوتاه مدت در 81400 واحد، بعد رشدی که داشت با واگرایی منفی شروع به اصلاح خود کرد، سقف یک ساله شاخص در این محدوده 81400 –82000 واحد مقاومت مهم پیشروی شاخص است (شاخص قلابی) و با توجه به جلسه هفته گذشته بانک مرکزی و مسئولان سازمان بورس در نهاد ریاست جمهوری پیرامون بانکی ها و احتمال بازگشایی نمادهای بانکی در بورس اصلاح بازار تا محدوده 78400-77700 واحد وجود دارد.
وضعیت فعلی بازار خوشایند نیست
وی با اشاره به مشکلات تولید کنندگان با وضعیت فعلی بازار اظهار داشت: واقعیت این است که بسیاری از واحدهای تولیدی هنوز با ظرفیتی پایین به فعالیت خود ادامه میدهند و به تولید با حداکثر توان را آغاز نکردهاند . بخشی از مشکلات آنها هم از شرایط دشوار تأمین مالی و تأمین موارد اولیه ناشی میشود که علیرغم تلاشهای صورت گرفته از سوی دولت کماکان به قوت خود باقیست با بازگشایی بانکی ها و سایپا و ... شاخص به نظرم جا داره تا 77-76 هزار واحد اصلاح شود سپس با تعدیل مثبت 9ماهه فلزی فولادی و ارایه بودجه96 شروع به کف سازی و آغاز روند صعودی کلید بخورد وگرنه با قفل شدن منابع بازار در نمادهای بسته همچنان روند بازار کسل کننده خواهد بود و در روند مثبت با عرضه های سنگین حقوقی ها و صندوق ها؛ قیمت ها سرکوب خواهد شد. منبع: نوآوران