به گزارش پايگاه خبري نقدينه، ولی الله سیف در پاسخ به پرسشی در خصوص چگونگی وضعیت تسهیلات منطقه ای بانک مسکن و ماموریت موسسات پسانداز ، افزود: این یکی از ایده های در نظر گرفته شده در خصوص تسهیلات مسکن است.
وی اظهارداشت: بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار از سال گذشته تا کنون تحرک مناسبی در بخش مسکن به عنوان پیشران اقتصاد کشور مشاهده می شود.
وی تصریح کرد: این مصوبه نیز یکی از مصوباتی است که می تواند زمینه ساخت و ساز مسکن و همچنین ساختمان را در استان های مختلف رونق دهد .
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: این اقدام در بدو امر پیشنهادی بود که توسط وزارت راه و شهر سازی مطرح شد و بانک مرکزی از بانک مسکن خواست که آن را بررسی کند و نهایتا شورای پول و اعتبار هفته گذشته آن را تصویب کرد.
سیف در پایان گفت: معتقدم این مصوبه فضای مناسبی را برای رونق بخش مسکن را فراهم می کند.
یادآور می شود، شورای پول و اعتبار در آخرین نشست خود، منطقهای شدن وام مسکن در قالب ایجاد موسسات پسانداز و تسهیلات مسکن با ۱۸ماموریت را به تصویب رساند.
به دنبال پیشنهاد مشترک وزارت راه و شهرسازی و بانک عامل بخش مسکن برای طرح راهاندازی موسسات پسانداز و تسهیلات مسکن منطقهای، دستورالعمل اجرایی تشکیل این موسسات به عنوان یکی از روشهای موثر در تامین مالی مسکن، هفته گذشته در شورای پول و اعتبار به تصویب رسید.
طبق متن پیشنویس این طرح، با اضافه شدن این روش به سایر ابزارهای تامین مالی در بخش مسکن، نهادهای تازهای تشکیل خواهد شد که در قالب آن پساندازهای خُرد دو سمت عرضه و تقاضای مسکن به منبع اصلی تامین مالی پروژههای مسکونی منطقهای تبدیل میشود.
این موسسات با دریافت مصوبه از شورای پول و اعتبار در نقش بانکهای محلی برای تامین مالی ساخت و سازهای مسکونی در هر منطقه با اتکا به سپردههای متقاضیان ساخت یا خرید مسکن در همان منطقه تشکیل خواهند شد.
همچنین سقف تسهیلاتی که از طریق این موسسات به متقاضیان تعلق میگیرد قرار است متناسب با منابع جذب شده و هزینه ساخت یا خرید مسکن در هر منطقه، به صورت وام شناور پرداخت شود.
عمده کاربرد این روش تامین مالی ساخت یا خرید آپارتمانهای ارزان قیمت و متناسب با الگوی مصرفی مسکن در هر منطقه تعریف شده که قرار است تسهیلات آن در قالب وام شناور به متقاضیان بومی همان منطقهای که موسسه در آن تشکیل شده است، تعلق بگیرد.
قرار است با جذب سرمایههای خُرد متقاضیان خرید آپارتمان و سرمایهگذاران ساختمانی در قالب سهامداران موسسه، عملیات ساخت آپارتمانهای مسکونی در مقیاس انبوه آغاز شود و پس از پایان مراحل ساخت، متناسب با عایدی به دست آمده تسهیلات مسکن به متقاضیان بومی تعلق بگیرد.
بر اساس دستورالعمل تشکیل این موسسات، بر خلاف روال فعلی پرداخت وام از طرف سیستم بانکی، این موسسات تعهدی بابت میزان و زمان دقیق پرداخت تسهیلات به سپردهگذاران و متقاضیان ندارند و متناسب با عایدی موسسه در پایان پروژه ساختمانی، سقف و زمان پرداخت تسهیلات شناور خواهد بود.
سابقه فعالیت موسسات پسانداز و تسهیلات مسکن منطقهای به حدود ۴دهه اخیر برمیگردد که معروفترین شکل ساخت و ساز انبوه مسکن با اتکا به منابع این موسسات هماکنون در شهرکهای اکباتان و آپادانا در شهر تهران قابل مشاهده است.
براساس اعلام مسئولان مسکن قرار است اولویت تشکیل این موسسات در بافتهای فرسوده با هدف جذب سرمایههای خُرد مردم و سرمایهگذاران ساختمانی به منظور نوسازی محلات فرسوده تعریف شود.
در متن پیشنویس طرح تاسیس موسسات پسانداز و تسهیلات مسکن منطقهای حداقل سرمایه لازم برای تاسیس و فعالیت این موسسات در شهر تهران ۵۰میلیارد تومان، در سایر کلانشهرها ۳۵میلیارد تومان، سایر مراکز استانها ۲۵میلیارد تومان و سایر شهرها ۱۰میلیارد تومان تعیین شده است.
همچنین در نسخه پیشنهادی ضوابط راهاندازی موسسات پسانداز و تسهیلات مسکن منطقهای ۱۸ماموریت عمده برای این موسسات تعریف شده است. از میان این موارد، ۱۰ماموریت مربوط به «تجهیز منابع» و مابقی مربوط به «تخصیص منابع» یا ارائه خدمات تعریف شده در چارچوب فعالیت موسسات پسانداز و تسهیلات مسکن منطقهای است.