هشدار جدی مدیرعامل بانک ملی:
حیات سیستم بانکی کشور در خطر است
نقدینه- مدیرعامل بانک ملی ایران با بیان این نکته که 82 درصد بار تامین مالی کشور بر عهده بانک ها است و تنها چهار درصد آن از طریق بودجه عمرانی دولت تامین می شود، گفت: بانک ها دیگر کشش ندارند و با مشکلات جدی رو به رو هستند.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، عبدالناصر همتی در همایش تجلیل از پژوهشگران برتر نظام بانکی با بیان این نکته که بلایی که در یک دهه گذشته سر نظام بانکی درآمده است به این زودی قابل جبران نیست، اظهار داشت: حیات سیستم بانکی کشور در خطر است.
وی با بیان این نکته که هم اکنون رقابت در نظام بانکی معنایی ندارد، ادامه داد: اکنون موسسه ای که عین دکان باز شده نه سپرده قانونی و نه هزینه دیگری داده است 5 درصد بالاتر از بقیه سود می دهد و مردم نیز بر اساس انتظارات تدبیری، پول خود را در نزد آن موسسه سپرده گذاری می کنند چون فکر می کنند خطر انحلال آن موسسه را تهدید نمی کند.
همتی با اشاره به این نکته که من بارها بابت خطری که نظام بانکی را تهدید می کند هشدار داده ام، گفت: هم اکنون بانکی وجود دارد که سال ها است مطالبات معوق خود را تمدید می کند و بابت آن سود شناسایی می کند ولی ما می دانیم آن سود واقعی نیست.
وی پرداخت تسهیلات بر اساس سفارش، عدم اعتبارسنجی و فاکتورهای دیگری که پایه و اساس ندارند را از دلایل ایجاد مطالبات معوق ذکر کرد و ادامه داد: تا برای دریافت مطالبات معوق اقدام می کنیم به بانک فشار می آورند که با این کار به تولید آسیب می زنید در حالی که این تسهیلات به سمت تولید نرفته بلکه صرف سفته بازی شده است.
همتی با تاکید بر این نکته که متاسفانه در پژوهش داریم شعار می دهیم، تاکید کرد: همان قدر که در مبارزه با فساد موفق بوده ایم در پیشبرد پژوهش هم موفق خواهیم شد. باید از حالت شعاری و تبلیغاتی بیرون بیاییم.
به گفته وی، قرار بود سهم پژوهش از تولید ناخالص داخلی در پایان برنامه اول به 0.6 درصد برسد اما اکنون در برنامه سوم هستیم و هنوز این رقم 0.4 درصد است که این 0.4 درصد هم پژوهش برای پژوهش است و ایده هایی نیست که ما را به تولید محصول برساند.
مدیرعامل بانک ملی یادآور شد: اگر نتوانیم از این چرخه خارج شویم به جایی نخواهیم رسید.
وی با انتقاد از وجود حدود 20 هزار شعبه در کشور، اظهار داشت: باید تحقیق شود که چه تعداد شعبه باید در کشوری مثل ایران داشته باشیم و آیا هر مغازه ای که زده شد و تابلوی بانک روی آن نصب شد بانک مرکزی باید به آن مجوز بدهد؟
همتی با اشاره به این نکته که ما تحلیل قوی و پژوهش اساسی در مورد ضریب فزاینده پولی نداریم اظهار داشت: بحث دیگر قیمت تمام شده پول است که ارتباط تنگاتنگی با نظارت بانک مرکزی پیدا می کند و باید مشخص شود که حد نظارت بهینه در بازار پول چقدر است.
وی بهره وری را مشکل اساسی کشور خواند و اضافه کرد: توسعه کشور محقق نمی شود جز این که بهره وری حاصل شود.
مدیرعامل بانک ملی تاکید کرد: ما از مشتری مداری هم صحبت می کنیم ولی هنوز نیازهای واقعی مردم را نمی شناسیم . یک بانک یک طرح را شروع می کند و همه به سرعت آن طرح را شروع می کنند.
وی خاطرنشان کرد: ما در کشوری زندگی می کنیم که همه نجات اقتصاد کشور را در گرو فعال بودن بانک ها می دانند در حالی که وضعیت خود بانک ها به دلیل تصمیمات غلط سال های گذشته شکننده است.
همتی تاکید کرد: ما در مورد امنیت بانک ها نیز کارهای عمیق پژوهشی انجام نداده ایم در حالی که شبکه آی تی بانک ها در خطر است و این مشکل هر لحظه می تواند خطرات جدی برای نظام بانکی کشورمان ایجاد کند.