واحد آی تی بیمه مرکزی خانه تکانی می خواهد
تشریح راهبردهای رییس کل جدید بیمه مرکزی
نقدینه-گویا مردان بیمه ای کشور آنچنان در روزمرگی ثالث فروشی فرورفته اند که جایی برای فکر کردن به پیاده سازی سیستم یکپارچه بیمه ای باقی نمانده ، این در حالی است که عدم تحقق این امر سبب ضربه پذیری شرکتهای بیمه از ناحیه فناوری اطلاعات شده است.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، یکی از راهبردهای اساسی که در مسیر پیش روی همتی ، رییس کل جدید بیمه مرکزی باید مورد توجه قرار گیرد، توسعه فناوری است چرا که جز از این راه موتور صنعت بیمه متحول نمی شود، اگر چه که همتی توانست با وجود دولتی بودن بانک ملی تا حدودی زیرساختهای فناوری را به شکل قابل توجهی بهبود بخشد اما بدون شک فضای صنعت بیمه به لحاظ گستردگی و کارکردهای متفاوت با شبکه بانکی متفاوت خواهد بود.
البته محمد ابراهیم امین ، رییس کل سابق بیمه مرکزی طی دوران سه ساله خدمتش تلاش کرد با پیاده سازی و تکمیل سنهاب تحولی در حوزه فناوری اطلاعات ایجاد کند که تحقق توانگری آنلاین یکی از نقاط قوت سنهاب محسوب می شود اما به نظر می رسد این سیستم برای تحول و پویایی نیازمند راهکارهای اساسی است .
شاید بتوان گفت اولین انتقادی که به واحدفناوری اطلاعات در بیمه مرکزی در دوران امین وارد بود عدم ارتقا جایگاه سازمانی این واحد به معاونت بود که این امر سبب شد ، واحد مذکور خودبخود نتواند در امر سیاست گذاری و تصمیم گیری های مدیریتی کلان نقش ایفا کند این درحالی است که نگاه سازمانی به شبکه پولی و بانک مرکزی نشان می دهد که نهاد نظارتی پولی نیز اگر چه چندین سال از واحد معاونت فناوری اطلاعات بی بهره بود اما سرانجام با تصمیم مدیران ارشد بانک مرکزی ، کرمانشاه که شخص قدری در حوزه آی تی محسوب می شود ، بر کرسی معاونت فناوری اطلاعات بانک مرکزی تکیه زد.
از دیگر انتقادات وارده به واحد فناوری اطلاعات در بیمه مرکزی عدم بکارگیری مدیران قدرتمند است اگر چه که جایگاه سازمانی آی تی در بیمه مرکزی ، در اندازه اداره فناوری اطلاعات ، خودبخود سبب شده تصمیم گیری این مدیران نتواند اثر گذاری لازم را در سیاست گذاری های کلی نهاد نظارتی داشته باشد، در عین اینکه باید شایسته سالاری بدون هیچ اغماضی صورت پذیرد.
مسلما زمانی بیمه مرکزی می تواند به اهداف و برنامه کلان مورد تایید وزارت اقتصاد در حوزه آتی دست یابد که فعالیت هایش بدون حاشیه و انتصابات در مسیر شایسته سالاری باشد و علاوه بر بهره مندی از افراد توانمند ، زمینه ارتقای شغلی برای افراد ذی صلاح نیز فراهم شود.
با توجه به تکلیف وزارت اقتصاد به صنعت بیمه مبنی بر لزوم پیاده سازی سیستم یکپارچه بیمه گری ، آنچنان که از شواهد بر می آید تا کنون بازار بیمه موفق به تحقق این امر نشده و به نظر می رسد این تکلیف چندان در اولویت کاری بیمه گران نیست و گویا مردان بیمه ای کشور آنچنان در روزمرگی ثالث فروشی فرورفته اند که جایی برای فکر کردن به پیاده سازی سیستم یکپارچه بیمه ای باقی نمانده ، این در حالی است که عدم تحقق این امر سبب ضربه پذیری شرکتهای بیمه از ناحیه فناوری اطلاعات شده ، درعین حال که عملکرد سیستم سنهاب را نیز با تردید مواجه می کند زیرا آبشخور اطلاعاتی سامانه نظارت و هدایت الکترونیک بیمه مرکزی ، اطلاعاتی است که از شرکتهای بیمه بدست می آید و باید دید این اطلاعات چه میزان شفاف ، سالم و بروز است، علاوه بر اینکه چالش فعلی سنهاب داده هایی است که با تاخیر ثبت می شود و به عبارتی داده هایی که مربوط به تعهدات شرکتهاست که به سال های آتی منتقل می شود همچنین عدم ثبت اطلاعات مربوط به خسارات معوق در یکسال و انتقال ان به سال بعد و نحوه ذخیره گیری شرکتهای بیمه نیز عملکرد سنهاب را با چالش مواجه می کند.
بنابراین آنچه که مسلم است شرکتهای بیمه باید از سیستم های متمرکز و جامعی برخوردار باشند تا بتوان نسیت به داده های سنهاب اطمینان حاصل کرد اگر چه که این اطمینان هیچ گاه به صورت صددرصدی نخواهد بود.
در این راستا به نظرمی رسد ، تقویت بخش فناوری اطلاعات جهت تحقق شفاف سازی فعالیت های حوزه نظارت و اتکایی ضروری است در عین حال که ضرورت استفاده از یک سیستم متمرکز و یکپارچه با طراحی و بکارگیری داشبوردهای مدیریتی به منظور اعلام خطا به مدیران واحدهای فنی، مالی، نظارت و اتکایی مشهود است.
گفتنی است، بیمه مرکزی برای اینکه به سمت یک نهاد ناظر مکانیزه مبتنی بر توسعه و بکارگیری فن آوری اطلاعات سوق یابد، باید در قدم اول به سوال دلایل عدم رشد آی تی و فقدان گزارش های دقیق بیمه ای مبتنی بر اطلاعات پاسخ دهد تا در خلال آن ، چالشها شناسایی و راهکارهای بهینه استخراج شود.
در صورتیکه رییس کل جدید به سوْال علل عدم رشد و توسعه آی تی در صنعت بیمه پاسخ دهد خواهد توانست ضوابط و مقررات و ایین نامه های بیمه ای را مورد بررسی قرار داده و در صورت لزوم إصلاح شود.
در حال حاضر فقدان توجه لازم به فناوری اطلاعات و استفاده از افراد تاثیر گذار در بدنه آی تی بیمه مرکزی و شرکتهای بیمه سبب شده ، آی تی هیچ جایگاهی در مصوبات شورای عالی بیمه نیز نداشته باشد .
در این راستا به نظر می رسد برنامه إصلاح ساختار سازمانی و توزیع نیروی انسانی در واحدهای آی تی نهاد نظارتی و شرکتهای بیمه باید در دستور کار قرار گیرد.
همچنین پاسخ به این سوال نیز ضروری خواهد بود که چرا بیمه مرکزی به عنوان نهادناظریک سیستم متمرکز کلان و جامع که اطلاعات ان قابل اعتماد باشد ندارد؟ایا علت عدم رشد آی تی استفاده از مدیرانی هست که در انتخاب آنها شایسته سالاری مد نظر قرار نگرفته است؟
اگر چه سنهاب تلاش کرده با هدف تحقق توانگری آنلاین ، نظارت الکترونیک را پیاده سازی کند اما همانطور که پیش ازین عنوان شد، به علت ناکارامدی سامانه متمرکز بیمه گری در شرکتهای بیمه ؛ اطلاعات ورودی به سنهاب چندان قابل اتکا نیست.
تک تازی فناوران خبره
چالش دیگری که صنعت بیمه در حوزه فناوری اطلاعات گرفتار آن است تک تازی شرکت فناوران خبره در حوزه خدمت رسانی و پشتیبانی آی تی در شرکتهای بیمه است .
دیرزمانی نمی گذرد که شبکه بانکی به دلیل تعدادمحدود شرکتهای آتی متهم به ایجاد انحصار بود اما به مرور بازار پولی کشور به این بلوغ رسید که برای تجربه محصولات نوآورانه از یک سو و به ثمر رسیدن جوانب امنیتی از سوی دیگر نیازمند ظهور و بروز رقابت در این حوزه است و اینجا بود که شرکتهای مختلف آی تی جهت خدمت رسانی به بانک ها پا به عرصه ظهور گذاشتند اگر چه که هنوز هم بر شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان یک زیر مجموعه بانک مرکزی ، به دلیل ایجاد شرایط انحصاری نقد وارد است اما طی سال های اخیر شبکه بانکی تلاش کرده با ایجاد شرایط رقابتی مقداری از بار انتقادات وارده بکاهد.
اما گویا صنعت بیمه کشور برای ایجاد فضای رقابتی در قالب رعایت الگوی کسب و کار، اراده ای بر این موضوع ندارد چون دانش آن اندک است و به نظر می رسد برای ایجاد شرکتهای آی تی در حوز بیمه مدل های تشویقی نیاز است تا در راستای آن استانداردهای نرم افزاری تعریف شود ، اما بدون تردید تعریف استاندارد دانش می خواهد تا در نهایت منجر به انحصار نشود.
اگر این امر تحقق نیابد همیشه در حال حرکت همراه با نگرانی بر روی یک پل لغزنده ایم که شاید لین پل سالهای سال هم عمر کند و شاید فردا فرو ریزد.
چرا که در حال حاضر به جز چند شرکت محدود که با توانمند سازی سیستم آی تی در درون خود توانسته اند احتیاجات فناوارنه خود را پاسخ دهند ، مابقی شرکتهای بیمه از سیستم شرکت فناوران بهره می گیرند که عملا در بسیاری موارد سبب نارضایتی را فراهم کرده و از سوی دیگر از آنجا که شرایط رقابتی فراهم نبوده ، انتظارات بیمه گران را در کف قرار داده چرا که هیچ شرکت دیگری نبوده که محصولات بهینه تری ارایه دهد تا سطح انتظارات شرکتهای بیمه را ارتقا دهد در حالیکه اگر سطح دانش بالا رود دیگر شرکتهای بیمه به شرکت فناوران قانع نخواهند بود.
اما آنچه که مسلم است ، مدیران ارشد بیمه ای ساختار ذهنی شان در قالبهای قدیمی آنچنان به انجماد رسیده که نمی خواهند وارد بازی جدیدی شوند و حاضر نیستند در این راه هزینه کنند.
از همه خطرناک تر اینکه کل صنعت بر یک کشتی سوار است و اگر روزی سیستم قطع شود، امنیت همه به خطر می افتد .
گفتنی است ، برای اینکه یک مدل حرفه ای استخراج شود و راهکاری برای رهایی از انحصار ایجاد گردد باید افراد متخصص و با دانش جای خود را به دانشمندان با انرژی و ریسک پذیر تر بدهند .