سهامداران  بورسی در دوراهی ماندن و رفتن

روند نزولی هنوز ادامه دارد

سهامداران بورسی در دوراهی ماندن و رفتن

نقدینه- در یک هفته گذشته دو اتفاق شرایطی را فراهم آورد تا روند نزولی حرکت بازار سرمایه ادامه پیدا کند. انتشار اطلاعات تازه در مورد جابه جایی های مدیریتی در بورس و حضور یک مدیربانکی در راس بازار سرمایه، فضای غبارآلودی را پیش روی سرمایه گذاران قرار داده است.

 به گزارش پایگاه خبری نقدینه، بیشترین حجم اخبار و اطلاعاتی که طی سه روز پایانی هفته در مورد بورس در رسانه ها درج می شد، به این موضوعات اختصاص داشت.

فعالان بازار اعتقاد دارند بازار سرمایه حداقل مدتی پس از انتصاب رییس جدید فرصتی برای بازگشت به روزهای آرام گذشته را ندارد. از سوی دیگر ارائه لایحه بودجه به مجلس و ثبت قیمت 70 دلاری برای نفت و 2 هزار و 850 تومانی برای بورس، موجی از تحلیل ها در مورد آینده اقتصاد ایران را رقم زده است.

فعالان بازار اعتقاد دارند با توجه به قیمت دلار در بودجه سال آینده، قیمت دلار در بازار آزاد بالاتر از 3 هزار و 200 تومان باقی می ماند. در حال حاضر نیز قیمت دلار از این کف بالاتر رفته است. برهمین اساس امکان خریدهای بیشتر برای سرمایه گذاران وجود ندارد.

بررسی ارقام کمک های یارانه ای دولت به تولید و میزان بودجه پروژه های عمرانی نیز تایید می کند، دولت قصد دارد با جدیت موضوع خروج از رکود اقتصادی را پیگیری کند. در صورتی که فضای اقتصاد ایران از رکود دور شود، احتمال تازه ای برای رشد شاخص ها در بورس نیز رقم می خورد.

تمامی این اتفاقات نیز به صورت مستقیم به آینده قیمت نفت بستگی دارد. امروز هم  اظهارات وزیر نفت عربستان مبنی براینکه این کشور تصمیم به کاهش میزان تولید خود ندارد بر بازار اثر کرد و قیمت نفت را باز هم کاهش داد و به حدود 61 دلار نزدیک کرد. روز گذشته اما این قیمت مقداری افزایش یافت و نفت اوپک حدود 63 دلار به فروش رسید. اوپک در آخرین گزارش ماهانه خود پیش بینی کرده که تقاضا برای نفت کشورهای عضو این سازمان در سال 2015 به حدود 28.9 میلیون تن برسد که این رقم کمترین میزان طی 12 سال گذشته است.

همچنین گزارش دیگری از اداره اطلاعات انرژی دولت آمریکا (EIA) حاکی از این است که کاهش رشد اقتصادی در سال 2015 تقاضا برای نفت را 240 هزار بشکه در روز کاهش می‌دهد. گارس لوئیس استراتژیست بانک پاریباس پاریس نیز به رویترز گفته؛‌ شواهدی وجود دارد مبنی براینکه نیمه نخست سال 2015 تقاضا برای نفت ضعیف خواهد بود.

اما در همین حال که کشورهای منطقه به عنوان بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت با چالش کاهش قیمت جهانی نفت روبرو هستند، سازمان ملل متحد پیش بینی رشد اقتصادی مناسبی را برای کشورهای منطقه از جمله ایران در سال آینده میلادی دارد.

در گزارش سازمان ملل متحد آمده است؛ در حالی که اقتصاد هند با بهبود مناسب تا 70 درصد در خروجی این منطقه تأثیرگذار بوده اما اقتصاد سایر کشورها نظیر بنگلادش و ایران هم پیش‌بینی می‌شود رشد قوی‌تر اقتصادی را در این دوره تجربه کنند.

بر اساس گزارش خبرآنلاین، در صورتی که روند نزولی قیمت نفت تداوم پیدا کند، احتمال کسری بودجه اقتصاد ایران در سال آینده و کاهش حجم بودجه های عمرانی نیز تقویت می شود.

در همین حال در پایان معاملات هفته منتهی به  19 آذرماه 1393، شاخص کل با 817 واحد کاهش نسبت به هفته قبل، به رقم 71 هزارو 43 واحد رسید.

شاخص بازار اول با 480 واحد کاهش  به رقم 52 هزارو 313 واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با 2407 واحد کاهش عدد 139 هزارو 868 واحد را تجربه کرد و به ترتیب با 91 /  0 درصد و 69 / 1 درصد کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شدند.

در 5 روز کاری این هفته ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم به 7707 میلیارد ریال بالغ شد که نسبت به هفته قبل 37 درصد کاهش یافته است. در ضمن تعداد 3151 میلیون سهم در 254 هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت، و به ترتیب 2 /  31  درصد و 5 / 33 درصد کاهش را نسبت به هفته گذشته تجربه کرد. همچنین ارزش معاملات نرمال به 7707 میلیارد ریال و حجم معاملات نرمال 3151 میلیون سهم بالغ شد که نسبت به هفته قبل  35 درصد و 30 درصد کاهش یافته است.  بر این اساس 674718 هزار برگه اوراق مشارکت به ارزش 676 میلیارد ریال معامله شد که نسبت به هفته گذشته افزایش 44 درصدی را نشان می دهد.

طی هفته جاری سهام زراعت و خدمات وابسته با 33 / 7 درصد، ساخت محصولات فلزی با 36 / 5 درصد، ماشین آلات و دستگاه های برقی با 51 / 4 درصد و بیمه وصندوق بازنشستگی به جزتامین اجتماعی با 70 / 3 درصد  بیشترین تغییر در شاخص را نسبت به سایر گروه ها به خود اختصاص دادند.

پس از ادامه نزول شاخص کل بازار سرمایه، سایت رسمی سازمان نیز نمودارهای معاملات و روند حرکتی شاخص کل را به کاربران ارائه نمی دهد. این اتفاق در شرایطی رخ می دهد که سازمان بورس بارها تاکید کرده بود به سمت ارائه اطلاعات الکترونیکی پیش می رود ولی بازار حتی از ارائه نمودارها نیز بازمانده است. بررسی آرشیو سایت های معتبر جهانی بخصوص بورس لندن نشان می دهد که مشابه چنین اتفاقی در بازارهای بزرگ جهانی رخ نمی دهد.

https://naghdineh.ir/page/1625/
لینک مطلب :
چاپ print version