عضو انجمن حرفه ای صنعت بیمه:
بیمه مرکزی بدنبال تراز کردن زمین بازی باشد
نقدینه-عضو انجمن حرفه اي صنعت بيمه تاكيد كرد كه مهم ترين اولويت بيمه مركزي تراز كردن زمين بازي براي شركت هاي بيمه به گونه اي است كه همه بازيگران بتوانند در اين بازي نقش ايفا كنند.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، حميدرضا نورعليزاده عضو هيات مديره بيمه ملت، عضو انجمن حرفه اي صنعت بيمه و عضو هيات علمي دانشگاه علم و صنعت در گفت و گو با خبرنگار سایت تحلیلی-خبری آيين به بيان اولويت هايش براي رئيس كل جديد بيمه مركزي ايران پرداخت. آنچه در ادامه مي خوانيد، متن كامل گفت و گوي آيين با اين فعال صنعت بيمه است:
** به نظر شما، اولويت هاي بيمه مركزي در دوره جدید را چه مي دانيد؟
نورعليزاده: قبل از پاسخ به سوال شما مي خواهم بگويم كه در طول مدتي كه در صنعت بيمه حضور داشتم، جناب آقاي محمد ابراهيم امين از ديگر روسا در اجراي قوانين و مقررات حرفه ای تر و قاطع تر بود. به عنوان مثال، مكاتبات ايشان دراعلام ذخاير شركت هاي بيمه و یا تذکرات مرتبط با تخلفات آنها شجاعانه تر بود. همراهی نهادهای حرفه ای با بیمه مرکزی در این دوره نسبتا کوتاه رونق بیشتری داشت و خبرگان صنعت احساس می کردند که گوش شنواتری برای بیان دغدغه های خود یافته اند.
برخی روساي پیشین بيمه مركزي رفتار متفاوتی داشتند. باید تلاش گردد راه آقاي امين ادامه يابد. رودربايستي ها بايد كنار گذاشته شود و شركت هاي بيمه ولو نام هاي خيلي بزرگ، مكلف به رعايت قوانين و مقررات شوند. حتی اگر احیانا این قوانین و مقررات كامل نباشند.
اما درباره سوال شما، شايد در روزهاي اخير در رسانه هاي مختلف نيز مطالبي درباره اولويت هاي صنعت بيمه نوشته شده باشد اما به نظر من مهم ترين اولويت بيمه مركزي در مرحله نخست، تراز كردن زمين بازي براي شركت هاي بيمه به منظور ایفای نقش همه بازيگران و در مرحله دوم صيانت و حفاظت از زمين بازي تراز شده است
به نظر من نقش بيمه مركزي مانند نهادهای حاکمیتی در مسابقات فوتبال يا مسابقات ورزشي است. مردم در زمان تماشاي فوتبال، فدراسيون فوتبال و نهادهاي فوتبالي را نمي بينند و بيشتر تصوير فوتباليست ها در ذهن آنها نقش مي بندد اما فدراسيون فوتبال و نهادهاي مرتبط با آن، كار نهادهاي حاكميتي را انجام مي دهند. اين احساس نبايد در صنعت بيمه كشور وجود داشته باشند كه برخي از شركت ها ويژه خوار بوده و یا احیانا با رفتارهای پرریسک، اعتبار و آبروی صنعت را به حراج گذاشته اند. نرخ شکنی ها، برداشتن ریسک بیش از ظرفیت نگهداری و یا عدم توجه به شاخص توانگری، مواردی از این قبیل محسوب می شود. بايد فضاي حاكم بر صنعت بيمه به گونه اي باشد كه همه تصور كنند در زميني يكسان در حال مسابقه هستند.
اولويت دومي كه به آن اشاره كردم، ضمانت اجراي قوانين و مقررات است. بايد از قوانيني كه باعث تراز شدن زمين بازي مي شود، صيانت كرد
فرض كنيم كه منطق تدوين آئين نامه ها درست باشد اما آيا در زمان اجرا، آنها بدرستي اجرا مي شود يا در مقابل برخي از شركت هاي بيمه مماشات صورت مي گيرد؟
فكر مي كنم اگر رئيس كل جديد بيمه مركزي، 2 موضوع تراز كردن زمين بازي و ضمانت اجرايي قوانين و مقررات را در اولوبت دهد، كار بزرگي را انجام داده است.
** از موضوعاتي كه آقاي امين نيز بارها بر آن تاكيد داشت، وجود كسري ذخاير در شركت هاي بيمه و شناسايي سودهاي غيرواقعي بود. راهكار حل اين 2 موضوع در صنعت بيمه كشور چيست؟
نورعليزاده: پاسخ نظام مند آن بسیار روشن است؛ اکچوئر رسمی. ببینید که در قانون تجارت، حسابرس و بازرس قانونی از ارکان است. وظيفه آنها، افشای اطلاعات نهانی و یا تخلفات و تقلبات احتمالی است. البته در رویکرد جديدتر، بيان سوء مديريت ها نیز اضافه شده است. حسابرس ها جايگاهي رفيع دارند و از استقلال عمل برخوردارند. هرچند انتصاب حسابرسان برعهده مجامع است اما حسابرس نمي تواند برخلاف ضوابط حرفه اي اش عمل كرده و موظف به گزارش تخلفات است. قانون، شان حرفه اي را به حسابرسان رسمي داده است.
محاسبات آماري بیمه اما پیچیدگی های بسیار بیشتری از محاسبات معمول حسابداری دارد. نمي دانم چرا اینقدر به این موضوع کم توجهی می شود. صنعت بیمه بايد به "اكچوئرهاي رسمی" شان حرفه ای بدهد. اكچوئرها بايد پاسخگو باشند و شركت هاي بيمه نيز موظف به قرارداد با اكچوئرهاي رسمي باشند.
كار نهاد ناظر در دنيا اين نيست كه به حساب و كتاب شركت ها پرداخته و كسري ذخاير آنها را محاسبه كنند؛ بلكه اين كار اكچوئرهاست. اكچوئرها هستند كه بر فعاليت شركت ها مسلط مي شوند و گزارش هاي حرفه اي مي نويسند. البته محاسبه كسري ذخاير از سوي بيمه مركزي شروع خوبي است، اما سيستماتيك نيست. انجام اين كار به صورت پروژه اي و موردي از سوي بيمه مركزي، اقدامي ارزنده است اما تاكيد مي كنم كه سيستماتيك نيست. در تمام دنيا حتی کشورهای درجه دو و سه از جمله هند و پاكستان اكچوئرهاي رسمي فعاليت دارند. ما در ايران آئين نامه اي براي فعاليت اكچوئرها داريم اما اين آئين نامه نیازمند اصلاح و از آن مهمتر اجرا است.