اسماعیل دلفراز*
صنعت بیمه ، تجربه یا کهنگی
مهمترین ویژگی عصر کنونی عدم اطمینان، پیچیدگی، جهانی سازی و تغییرات فراینده تکنولوژی است. موفقیت در چنین شرایطی مستلزم تغییرات در فعالیت ها و وظایف سازمانی است. امروزه که سازمانها با تنگناهای رقابتی و تکنولوژی مواجهه اند تداوم روشهای سنتی راه را با مشکل مواجهه می کند و لزوم نوآوری به صورت بارزتری جلوه می نماید.
صنعت بیمه به عنوان یکی از بخش های مهم اقتصادی این قابلیت را دارد که با انباشت سرمایه زمینه های لازم برای تحرک و پویایی و توسعه بازارهای مالی و رشد اقتصادی را فراهم نماید که لازمه آن گذر از روش های مدیریت سنتی به روش های مدیریت نوین است.
بنظر می رسد عمده ترین چالشهای صنعت بیمه (عدم توجه به نیاز مشتریان، عدم آموزش نیروی متخصص، اشکال در رویکرد نظارتی بیمه مرکزی ایران، عدم توجه به مدیریت ریسک، نرخ شکنی های غیر فنی و...) و نهایتاً عدم توسعه یافتگی در مقایسه با کشورهای منطقه به نوعی ریشه در تفکر سنتی حاکم بر صنعت بیمه و پایین بودن خلاقیت و نوآوری داشته باشد.
فکری نشات گرفته از تفکر مدیران ارشدی که با سابقه سالها تجربه شاکله مدیریتی این صنعت را تشکیل می دهند. لیکن چیزی که صنعت بیمه امروزه شدیداً به آن نیازمند است تجربه یا حتی منابع بیشتر و داشتن سهم بهتر در بازار نیست بلکه نوآوری با اجرای نظام مهندسی مجدد سازمانی، ارتقاء قابلیت ها و توانمندیهای کارکنان و بکارگیری فناوری های نوین و پیشرفته با تکیه بر نیروهای خلاق و تازه نفستر است.
امروزه توقعات بازار آنقدر سریع تغییر می کند که دیگر فکر گروه اندکی از مدیران ارشد برای پاسخگویی به نیازها کافی نیست و این فرصت باید به همه کارکنان داده شود تا فکر کنند با دور ریختن آن بخشی از داشته های خود که به اسم تجربه بوی کهنگی گرفته اند با ساختار شکنی به تولید محصولات جدید بیمه ای منطبق با نیازهای بازار اقدام نمایند و سهم خود را نسبت به بهبود عملکرد سازمانی ایفا نمایند.
برای این منظور نیاز به مدیریت تغییر است مدیران نیز نه تنها نباید نگران تغییر باشند بلکه خود مدیریت بر تغییر و ایجاد چالش های ذهنی و فکری را عهده دار باشند و با تشکیل گروههای تخصصی سازمان یافته صنعت را به عنوان موجود زنده در تمامی تلاطمات یاری دهند و زمینه را به گونه ای فراهم نمایند که با بها دادن به کارکنان خود و تمرکز و سرمایه گذاری دراز مدت بر روی رشد و توسعه کارکنان تازه نفس تر به عنوان سرمایه های فکری که بنیاد و ریشه این نوآوری ها می باشند. شاهد رشد و بالنگی صنعت بیمه در آینده نزدیک باشیم.