عملکرد بازار سهام در نهمین ماه سال
نقدینه-روند معاملات در آذر ماه تحت تاثیر 10 عامل کلیدی قرار گرفت و روزهای سردی برای بورس رفم خورد به طوری که در پایان ماه بازار سهام 5 هزار و 575 میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، آذر ماه برای فعالان بازار ماه خوش یمنی نبود و به رغم انتشار اخبار خوب سیاسی روند کلی بازار سیر نزولی در پیش گرفت به طوری که قیمت سهام شرکت ها شدیدا کاهش یافت و میزان پی به ای بازار تا محدوده 4.5 افت کرد.
در این ماه نقدینگی قابل توجهی از بورس خارج و به سمت بازارهای ارز و طلا کشیده شد و بسیاری از صنایع بزرگ حاشیه نشین شدند. این در حالی است که دراین ماه پرونده PMD ایران بسته شده و گام بزرگی در توافق هسته ای برداشته شد.
از سویی دیگر افت قیمت جهانی تا محدوده 35 دلار ضربه سختی به بازار سهام وارد کرد و باعث شد بیشترین افت شاخص در سه ماهه پاییز در این ماه رقم بخورد. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار عمده دلایل افت بازار در آذر ماه به شرح زیر است:
در همین حال نقدینگی پایین بورس فضای تالار شیشه ای را به محل مناسبی برای تحرکات سفته باز ها و نوسان گیران تبدیل کرد به طوری که با هدایت اندک نقدینگی بازار به سمت سهام مورد نظر خود باعث رشد کاذب قیمت آن سهم شده و بعد از رسیدن به حد سود مورد نظر نسبت به خروج از سهم مربوطه اقدام می کردند.
در میان امید بسیاری از فعالان بازار به حمایت های دولت و سهامداران حقوقی بود که در این مورد حمایت ها تنها به انجام معاملات بلوکی و مثبت کردن شاخص در دقایق پایانی خلاصه می شد و عملا تغییری در جو حاکم بر بازار ایجاد نمی شد.
تحرکات شاخص
شاخص بورس در ابتدای آذر ماه کار خود را در 62 هزار و 889 واحد آغاز کرد و در پایان ماه به 61 هزار و 518 واحد رسید در مجموع با افت 1371 واحدی نسبت به ابتدای ماه بازدهی منفی 2.18 درصدی را نسیب سهامداران کرد.
بالاترین رقم ثبت شده برای نماگر بازار در طول آذر ماه 92 هزار و 924 واحد بود که در تاریخ یک آذر رقم خورد و پایین ترین رقم ثبت شده 61 هزار و 501 واحد بود که در 29 آذر برای بورس ثبت شد.
به این ترتیب 20 روز کاری بورس در آذر ماه به نحوی سپری شد که نماگر بازار11 روز منفی و 9 روز مثبت را تجربه کرد در دو جدول زیر 5 روز که شاخص بورس بیشترین رشد و 5 روزی که بیشترین افت را داشته به نمایش در آمده است.
همچنین ارزش روز بازار سهام شرکت های بورسی در ابتدای آذز ماه 271 هزار و 652 میلیارد تومان بود که در پایان ماه با افت 5 هزار و 575 میلیارد تومانی به 266 هزار و 77 میلیارد تومان رسید.
در این ماه با وجود افت شاخص وارزش بازار حجم و ارزش معاملات نسبت به ماه قبل رشد قابل توجهی داشت به طوری که در 20 روزمعاملاتی آذر ماه 9012 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 1623 میلیارد تومان در 576 هزار و 169 دفعه میان سهامداران داد وستد شد که در این میان حجم معاملات 9.4 درصد افزایش ارزش معاملات 11.7 درصد افزایش داشت اما تعداد دفعات معاملات کاهش 1.5 درصد را تجربه کرد.
صنایع برتر
همچنین در میان 39 صنعت فعال در بورس 10 صنعت بازدهی مثبت، 26 صنعت بازدهی منفی و 3 صنعت بدون تغییر به کار خود خاتمه دادند که در این میان سه صنعت ابزار پزشکی، اپتیکی و اندازه گیری با بازدهی مثبت 33.15، رایانه و فعالیت های وابسته به آن با بازدهی مثبت 2.89 و محصولات چوبی با بازدهی مثبت 2.78 بهترین عملکرد و در مقابل سه صنعت استخراج ذغال سنگ با بازدهی منفی 13.42، محصولات کاغذی با منفی 12.81 و فراورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای با منفی 12.50 ضعیف ترین عنلکرد را در میان صنایع بازار داشتند.
در این ماه دو صنعت کاشی و سرامیک و سیمان تحت تاثیر رکود حاکم بر صنعت ساختمان دچار رکود سختی شدند و حجم م عاملات در این صنایع بع شدت افت کرد.
عرضه های اولیه
در این ماه عرضه اولیه «خدیزل» در فرابورس اتفاق افتاد، بهمن دیزل در تاریخ 8 آذر 94 با قیمت 340 تومان در فرابورس عرضه اولیه شد اما با توجه به شرایط بازار و بالا بودن قیمت نتوانست بازدهی مطلوبی نسیب سهامداران کند و تنها یک روز در صف خرید قرار داشت این سهم هم اکنون در قیمت 3677 ریال مورد داد وستد قرار می گیرد.
چشم انداز دی ماه
پیش بینی می شود با توجه به افت شاخص در اذر ماه و همچنین احتمال لغو تحریم ها بازار سهام روزهای متعاذل داشته باشد شاهد افزایش قیمت سهام شرکت ها و به دنبال آن رشد شاخص باشیم.
از سویی دیگر هم زمان با لغو تحریم ها صادرات نفت ایران حدود 500 هزار بشکه افزایش خواهد یافت که تاثیر منفی بر قیمت جهانی نفت خواهد گذاشت و به تبع آن بر سود شرکت های پالایشی تاثیر گذار خواهد بود.
در مقابل هم زمان با لغو تحریم ها چهار صنعت خودرو ، بانک و پتروشیمی و حمل و نقل ظرفیت رشد قابل توجهی خواهند داشت و پیش بینی می شود این صنایع بازدهی مطلوبی را نسیب سهامداران کنند.