تدابیر بانک مرکزی در پایداری مالی و رفع چالشهای اقتصاد ایران
نقدینه - نایب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران بر نقش کلیدی بانک مرکزی در مدیریت بحرانها و رفع چالشهای اقتصاد تأکید کرد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه ، امین شاکری، نایب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با خبرنگار ایبنا اظهار داشت: در سالهای اخیر، اقتصاد ایران با چالشهای متعددی از جمله تأمین مالی، نوسانات ارزی، عدم تعادل منطقهای در توزیع اعتبارات و گسترش فعالیتهای سفتهبازانه روبهرو بوده که این مسائل بهویژه در سالهای اخیر آسیبهای جدی به بخشهای مولد اقتصاد وارد کردهاند. در همین راستا بانک مرکزی با اتخاذ رویکردها و ابزارهای نوین تلاش کرده تا این فضا را مدیریت کند؛ بهگونهای که هم تورم مهار و هم ارزش پول ملی حفظ شود. به نظر میرسد این مجموعه اقدامات، در صورت هماهنگی با سایر ارکان اقتصادی کشور، میتواند نتایج مثبتی برای اقتصاد به همراه داشته باشد.
رویکرد نوین بانک مرکزی در مدیریت تسهیلات
وی افزود: رویکرد جدید بانک مرکزی در مدیریت استانی منابع و تسهیلات نیز اقدامی شایسته است؛ زیرا میتواند به توزیع عادلانه ثروت و منابع در سراسر کشور کمک کند. ایران در مناطق مختلف دارای ظرفیتهای قابل توجهی است که اگر بهدرستی از آنها بهرهبرداری شود، شاهد رشد تولید ناخالص داخلی و افزایش رفاه عمومی خواهیم بود.
این فعال اقتصادی ادامه داد: معتقدم استانهایی که سهم بالاتری در سپردهها دارند، لزوماً نباید بیشترین تسهیلات را دریافت کنند؛ چراکه در مناطق کمتر برخوردار نیز ظرفیتهایی برای جهش اقتصادی وجود دارد. سیاست تمرکززدایی منابع از کلانشهرها میتواند به بازتوزیع عادلانه منابع کمک کند. بیتردید تأمین مالی بنگاههای کوچک و متوسط که نقش مهمی در اشتغالزایی دارند نیز میتواند بسیار مؤثر باشد.
لزوم تقویت انضباط مالی برای مقابله با تخلفات مالی
شاکری با اظهار امیدواری به برنامههای بانک مرکزی برای مقابله با تخلفات مالی و پولشویی ادامه داد: اقداماتی مانند حذف حسابهای بانکی فاقد هویت معتبر، مسدودسازی درگاههای پرداخت غیرمجاز، محدودسازی صرافیهای متخلف و سایر اقدامات بانک مرکزی در راستای شفافسازی جریان مالی، میتواند به تقویت انضباط مالی و نهادینهسازی قانونمداری در نظام مالی کشور کمک کند. همچنین ارتقاء زیرساختهای حکمرانی مالی و استفاده از ابزارهای نوین برای کاهش تخلفات و افزایش اعتماد عمومی به نظام مالی نیز از ضرورتهای اساسی است.
ساماندهی رمزارزها؛ بستر قانونی و نظارت هوشمند
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران بر ضرورت ساماندهی رمزارزها و تنظیمگری توسط بانک مرکزی تاکید کرد و گفت: رمزارزها بهعنوان پدیدهای نوین در اقتصاد بینالملل، قابل انکار نیستند و با توجه به نقش آنها در فرار سرمایه، سفتهبازی و پولشویی، قطعا ایجاد بستر قانونی و هوشمند تحت نظارت بانک مرکزی بسیار ضروری است. بانک مرکزی نیز باید با توجه به مسئولیتی که به آن محول شده، چارچوبهایی برای فعالیتهای قانونی رمزارزها تعریف کند تا این ابزارها بتوانند در بیاثر کردن تحریمها و مدیریت ضابطهمند واردات نقشآفرینی کنند.
به گفته وی؛ مطمئنا استفاده صحیح از رمزارزها میتواند ارزش افزوده اقتصادی ایجاد کند و به کاهش هزینههای ناشی از تحریمها کمک کند اما باید مراقب مخاطرات احتمالی آنها نیز بود.
تقویت ذخایر طلا؛ سپری برای حفظ ارزش پول ملی
این فعال اقتصادی، افزایش و تقویت ذخایر استراتژیک طلا در حفظ ارزش پول ملی را بسیار تاثیرگذار دانست و افزود: بی تردید تقویت ذخایر طلا توسط بانک مرکزی نیز نقش مهمی در حفظ ارزش پول ملی و مدیریت بحرانهای اقتصادی دارد. طلا همواره بهعنوان دارایی باارزش و نقدشونده، پشتوانه ارز ملی در بسیاری از اقتصادهای توسعهیافته دنیا بوده است.
شاکری تاکید کرد: این سیاست میتواند ثبات و پیشبینیپذیری بیشتری در اقتصاد کلان ایجاد کند. تجربه کشورهایی مانند چین و روسیه نشان داده که اتکا به ذخایر طلا در دوران تحریم و بحرانهای ژئوپولیتیک میتواند بهعنوان سپری قوی برای کاهش آسیبپذیری و افزایش تابآوری اقتصادی عمل کند.
مالیات بر عایدی سرمایه؛ هدایت نقدینگی به اقتصاد واقعی
وی با اشاره به اینکه قانون مالیات بر عایدی سرمایه نقش مهمی در مدیریت بازارهای مالی و کاهش نوسانات بازار ارز و طلا دارد؛ ادامه داد: اجرای این قانون از اقدامات بسیار مثبت و ضروری است؛ چراکه میتواند از هجوم نقدینگی به بازارهای غیرمولد و سفتهبازانه مانند مسکن، ارز و طلا جلوگیری کند و نقدینگی را به سمت اقتصاد واقعی و مولد هدایت کند. هدف اصلی باید مولدسازی در اقتصاد و افزایش جذابیت سرمایهگذاری در بخشهای تولیدی باشد. با این حال، اجرای این قانون نیازمند برنامهریزی دقیق است تا به فعالیتهای مولد آسیب نرسد.
سرمایهگذاری در تولید نیازمند ابزارهای تأمین مالی ارزی است
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران به برنامههای بانک مرکزی برای تامین مالی ارزی اشاره کرد و گفت: تدابیر و ابزارهای ویژه بانک مرکزی از جمله انتشار اوراق مرابحه ارزی و پیشفروش ارز، تاثیر مثبتی بر تقویت سرمایهگذاری در بخش تولید دارد. همچنین این برنامهها میتواند امکان جذب ارزهای سرگردان را فراهم کرده و سرمایهگذاری در پروژههای ارزی را تسهیل کند. این ابزارها میتوانند نیاز به تأمین ارز از بازار آزاد را کاهش دهند و ثبات ارزی ایجاد کنند.
وی در پایان بر تقویت حکمرانی پول ملی و هدایت نقدینگی به سمت بخشهای مولد اقتصاد تاکید کرد و گفت: مطمئنا بانک مرکزی میتواند در صورت هماهنگی سایر نهادهای اقتصادی، به پایداری مالی، کنترل تورم و جهش تولید کمک کند.