ترسی از جنس پالایشگاهی
در حالی که مدیران سازمان بورس دلیل بسته شدن طولانی مدت نماد پالایشگاهیها را کیفی سازی عنوان می کنند، برخی از کارشناسان معتقدند ترس مدیران بورسی از ریزش بیش از حد شاخص بورس مانع بازگشایی شرکت های پالایشگاهی است.
مذاکرات با وزارت نفت ادامه دارد"؛ این اظهارنظری است که در ماههای گذشته بارها از زبان مدیران بورسی در توجیه دلایل بسته شدن طولانی مدت نماد پالایشی در تالار شیشهای عنوان شده است و سهامداران و سرمایهگذاران این صنعت کماکان با حبس داراییهای خود در بورس مواجه هستند.
صنعتی که معامله گران بورسی از آن به عنوان صنعت وسوسه انگیزی یاد می کنند که با رفع تحریم ها نگاه سهامداران بورسی را به خود جلب خواهد کرد؛ چرا که واحدهای پتروشیمی در سال گذشته با وجود اعمال تحریمهای بینالمللی درآمدهای صادراتی مناسبی از محل افزایش نرخ ارز کسب کرده اند.
البته هر چند به نظر میرسد با کنترل نرخ ارز در محدوده قیمتی 3000 تا 3200 تومان و در مقابل آن افزایش قابل توجه نرخ خوراک مصرفی این مجموعهها، امسال نمیتوان دوباره شاهد روند رو به رشد سودآوری آنها بود و شرایط حاکم بر وضعیت تولید و فروش آنها سال متفاوتی را از لحاظ بازدهی برای آنها رقم زده است؛ اما نماد شرکت های این صنعت ماه ها است که در انتظار ورود به تالار شیشه ای لحظه شماری می کنند.
با این وجود برخی کارشناسان معتقدند کاهش و لغو تحریمهای بینالمللی میتواند منجر به باز شدن درهای بازارهای خارجی به سوی محصولات تولیدی پتروشیمیها شود، به گونهای که با رفع موانع صادراتی پیش روی پتروشیمیها بازارهای مقصد برای صادرات محصولات پتروشیمی گسترش مییابد. همچنین درآمدهای ارزی حاصل از فروش خارجی محصولات و نقل و انتقالات بانکی نیز با سهولت بیشتری نسبت به قبل انجام میگیرد و مشکلات موجود بر سر راه دریافت درآمدهای ارزی مرتفع خواهد شد.
با این وجود نیم نگاهی به وضعیت نماد شرکت های فعال در صنعت پتروشیمی و پالایشی در بورس نشان می دهد از زمان سر به زیر شدن شاخص بورس در دی ماه گذشته تاکنون این صنعت به عنوان لیدر بازار سرمایه همیشه مورد توجه مدیران بورسی قرار داشته تا با حرکت رو به جلوی آن شاخص بورس رکوردهای قبلی خود را پس بگیرد و مواظب باشند کاهش قیمت سهام شرکت های این صنعت موجب سقوط بهمنوار شاخص بورس نگردد.
با این حال بهانه بسته شدن نماد پالایشگاهها در بورس به خاطر کیفی سازی پالایشگاه ها موضوعی است که گفته می شود در قوانین بودجه سالهای 90، 91، 92 و 93 بر آن تاکید شده و مورد توجه و رعایت شرکت های این گروه قرار نگرفته است.
بر این اساس هر چند که برخی دلیل اصلی بسته شدن طولانی مدت نماد پالایشگاهیها در بورس را ترس مدیران بورسی از ریزش بیش از حد شاخص بورس عنوان می کنند؛ اما تازگیها رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از رایزنی های سازمان بورس با وزارت نفت و برگزاری جلساتی برای بازگشایی نمادهای این شرکت های بورسی خبر داده است و تاکید کرده این سازمان موضوع بازگشایی نمادهای پالایشگاه ها و پتروشیمی های حاضر در بورس را از طریق پیگیری های مداوم و مذاکرات دنبال می کند.
به گفته صالح آبادی در صورتی که پالایشگاه ها منابع کافی در اختیار داشته باشند، کیفی سازی آنها امکانپذیر است و اگر منابع کمتری در اختیار داشته باشند، کیفی سازی منتفی است، بر این اساس بسته شدن نمادها به دلیل کیفی سازی منطقی نیست و به ضرر آنها خواهد بود.
با این وجود برخی نیز بر این باورند که موضوع کیفی سازی نه تنها کمک به پالایشگاه ها نمی کند حتی به ضرر آنها است؛ چرا که پالایشگاه ها در صورت دارا بودن منابع می توانند کیفی سازی و اگر منابع کمتری داشته باشند، نمی توانند در این زمینه اقدام کنند.
منبع: تسنیم