در نشست تخصصی ارزیابی ریزساختارهای بازار سرمایه مطرح شد:
بررسی طرحهای جدید سازمان بورس برای ریزساختارهای بازار سهام
نقدینه - در نشست تخصصی «ارزیابی ریزساختارهای بازار سرمایه»، ضمن تاکید بر نقش کلیدی ریزساختارها در بهبود کارایی و تقویت مکانیزمهای بورس، موضوعات مهمی چون دامنه نوسان، حجم مبنا و سایر ریزساختارهای بازار سرمایه مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه ، نشست تخصصی «ارزیابی ریزساختارهای بازار سرمایه» با هدف بررسی ابعاد مختلف و اولویتهای ریزساختارها، با حضور رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس، سجاد پاشای امیری، سرپرست اداره تحلیلهای اقتصادی و ریسک بازار سرمایه و جمعی از کارشناسان سازمان و نمایندگان بورس تهران و فرابورس در محل سازمان بورس برگزار شد.
در این نشست، موضوعاتی چون دامنه نوسان، حجم مبنا و سایر ریزساختارهای بازار سرمایه مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
اهمیت سیاستگذاری در حوزه ریزساختارها
قادر معصومی خانقاه، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس، در ابتدای این نشست گفت: براساس مصوبه شورای عالی بورس، موضوع ریزساختارهای بازار یکی از برنامههای ۱۷گانه اعلامشده و سازمان بورس است. از این رو، بررسی و سیاستگذاری در این حوزه بسیار حائز اهمیت است.
او با اشاره به لزوم استانداردسازی در این زمینه افزود: هر بازاری با توجه به نیازهای خود میتواند استانداردهای مخصوص به خود را داشته باشد. با این حال، در سیاستگذاری این حوزه باید تفویض اختیار حداکثری به بورسها صورت گیرد، همانطور که در بورس کالا و انرژی این اختیارات به بورسها واگذار شده است. البته این استانداردها باید با دقت و ظرافت در طبقهبندی بازارها اعمال شود.
ارائه تحلیل از ریزساختارهای بورسهای جهانی
در ادامه این نشست، سجاد پاشای امیری، سرپرست اداره تحلیلهای اقتصادی و ریسک بازار سرمایه نیز درباره کارکرد ریزساختارها در بورسهای مختلف دنیا نکاتی را مطرح کرد.
امیری با تاکید بر اهمیت ریزساختارها در اکوسیستم بازار سرمایه گفت: ریزساختارها نقش کلیدی در بهبود کارایی بازار و تقویت مکانیزمهای آن دارند. اعمال کنترلها و محدودیتهایی نظیر مدیریت دامنه نوسان و سفارشها میتواند به کاهش هیجانات، بهبود شفافیت اطلاعات و ارتقای عملکرد بازار منجر شود.
او در عین حال تاکید کرد: استفاده از ابزارهای بیمهای مانند بیمه سهام، ضمن افزایش نقدشوندگی، به کاهش ریسکهای سیستماتیک کمک کرده و از آسیبپذیری صنعت جلوگیری میکند.
ضرورت فناوریهای نوین و تنظیم سازوکارهای جدید
امیری با اشاره به تغییرات ساختاری در بازارهای سرمایه بینالمللی، بر ضرورت بهرهگیری از فناوریهای نوین تاکید کرد و گفت: تغییرات ساختاری در این بازارها پیامدهایی مانند تاخیر در کشف قیمت و افزایش هزینههای معاملاتی به دنبال دارد که مدیریت دقیق این تغییرات ضروری است.
او، همچنین به سازوکارهای پیشگشایش و حراج پیوسته پرداخت و گفت: هدف اصلی این سازوکارها، افزایش شفافیت و مدیریت بهتر رفتار مشارکتکنندگان است. عواملی نظیر کارمزدها، اطلاعات مظنه، شاخصهای زمانی و حجم مبنا باید به دقت تنظیم شوند تا کارایی بازار حفظ شود.
کنترل هیجانات و چالشهای تنظیمگری
یکی دیگر از محورهای اصلی این نشست، بحث درباره ابزارهای کنترل هیجانات در بازار بود.
امیری در این باره گفت: روشهایی مانند توقف خودکار کوتاهمدت یا توقف کامل بازار، که در سایر بورسهای دنیا نظیر نزدک یا برزیل، استفاده میشود، میتواند با کاهش استرس و هیجانات بازار به تعادل بیشتر کمک کند.
او به تفاوتهای دامنه نوسان ایستا و پویا نیز اشاره کرد و توضیح داد: دامنه ایستا به قیمت پایانی محدود است، در حالی که دامنه پویا با رسیدن قیمت به سطح جدید، وقفهای ایجاد کرده و امکان کشف قیمت جدید را فراهم میکند. این روشها در بورسهایی مانند لندن، هنگکنگ و نیویورک با ویژگیهای خاص خود اجرا میشوند.
امیری در پایان تاکید کرد: تغییرات در سازوکارهایی مانند دامنه نوسان و تیکسایز میتواند بر هزینههای معاملاتی، رقابتپذیری و عملکرد بازار تاثیر قابلتوجهی داشته باشد.
نتایج و برنامههای آینده
این نشست با بررسی چالشهای تنظیمگری و اجرایی مرتبط با ریزساختارها ادامه یافت و با تاکید بر اهمیت برنامهریزی دقیق برای پیادهسازی ریزساختارها، تعیین اولویتها و ارائه پیشنهادهای کارشناسی برای جلسات آینده به پایان رسید.