معاون ارزی بانک مرکزی اعلام کرد:
ویژگیهای بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران
به گزارش پایگاه خبری نقدینه ، نشست آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری عصر امروز در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد.
محمد آرام؛ معاون ارزی بانک مرکزی در این جلسه با اشاره به ویژگیهای سامانه معاملات بازار ارز تجاری، اظهار کرد: هدف اصلی در ایجاد این سامانه قدم گذاشتن به سمت یک بازار ارز کارآ و حرکت به سمت تک نرخی شدن است. بنیان این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شده است و الگوریتم کشف قیمت آن مشخص و با استاندارد بینالمللی است و از طریق فرآیند مچینگ کشف قیمت را انجام میدهد. هر روز، بر اساس میانگین موزون قیمت معاملات، قیمت نهایی و پایایی کشف میشود که مبنای معاملات روز بعد است.
وی افزود: هدف این بازار هم کشف قیمت است و هم محلی برای ارتباط تقاضاکنندگان و عرضهکنندگان ارز است. مرکز مبادله وظیفه مچینگ، جورسازی و همچنین تسویه معاملات را بر عهده دارد و با توجه به اینکه مکانیزم از طریق بانک انجام میشود، اطمینان از دریافت ارز و پرداخت ریال توسط مرکز مبادله ایران انجام میشود.
معاون ارزی تصریح کرد: در سرفصل ارز اشخاص تاکنون دعاوی مختلفی شکل گرفته و در برخی موارد یکی از طرفین یا در قبال پرداخت ارز و یا در قبال پرداخت معادل ریالی، عدم تعهد داشتهاند؛ اما سازکار بازار ارز تجاری نسبت به ایفای تعهدات اطمینان ایجاد میکند.
آرام بیان کرد: این سامانه با ثبت سفارشی که کد تخصیص معتبری دارد، تقاضا را ثبت میکند و از طرفی عرضه کننده بر اساس کوتاژ صادراتی مشخص و ارزی که مورد تایید بانک است، عرضه را انجام میدهد.
معاون ارزی با بیان اینکه سهولت در معامله، دسترسی بهتر خریدار و فروشنده و افزایش سرعت معامله از ویژگیهای این سامانه است، اظهار کرد: اطمینان خواهیم داد که معاملات به خوبی انجام خواهد شد؛ چراکه این سامانه نیازی ندارد ارز به یک یا تعداد محدودی خریدار فروخته شود و از طرفی هم تعداد خریداران افزایش پیدا میکند.
کنترل پذیری بازار ارز افزایش مییابد
وی ادامه داد: در بازار ارز تجاری، حداقل هزینهها دیده شده و کارمزدهایی که در گذشته بعضا خارج از چارچوب دریافت میشد، از بین رفته و تمام کارمزدها در سامانه ثبت میشود و قابل رصد است که به کنترلپذیری و تنظیمپذیری بازار کمک میکند.
آرام تصریح کرد: با توجه به اینکه نماد معاملات ممکن است متفاوت باشد؛ نوع ارز بر اساس کشورهای مختلف با نمادهای مختلف تفکیک شده است. یورو و دلار موجود در کشورها حتی با نوع کارگزار نیز بر اساس نماد معاملاتی امکان شناسایی دارد.
به گفته معاون ارزی بانک مرکزی، با توجه به مصوبه ۲۶ مهرماه، ارز اشخاص به عنوان اولین گروه در این سامانه عرضه خواهد شد. محل تخصیص ارز این گروه مرکز مبادله و همچنین محل رفع تعهد ارز اشخاص هم مرکز مبادله ارز و طلای ایران است.
وی تاکید کرد: بر اساس آمارها، از کل معاملات ارز ۵۰ درصد نیمایی، ۲۵ درصد ارز ترجیحی و ۲۵ درصد ارز اشخاص است. از ۲۵ درصد سهم ارز اشخاص، ۱۳ درصد مصارف شخصی شرکتها و حدود ۱۲ درصد نیز واگذاری به غیر است؛ بنابراین حدود ۱۲ درصد ارز اشخاص در این سامانه عرضه میشود.
آرام میزان و دامنه نوسان ارز در این بازار را حداکثر مثبت و منفی ۵ درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به اینکه میانگین نوسان بازار ارز در یکی دو سال اخیر حدود ۱.۵ تا ۲ درصد بوده ما دامنه را بیشتر از این میزان تعیین کردهایم تا ارز بهتر مبادله شود.
معاون ارزی بانک مرکزی تصریح کرد: برای شروع کار برای بخشهایی مثل کشتیرانی، روان کار، کربن، سیمان، لبنیات، کاشی و از این دست موارد به عنوان عرضهکننده خواهند بود. طرف تقاضا نیز واردکنندگان موبایل، تبلت، کشنده، خودروی CVU و سایر موارد اعلام شده، خواهد بود. همچنین به مرور زمان امکان معامله برای سایر صادرکنندگان و واردکنندگان نیز فراهم خواهد شد.