آبان ماه، ماه حیاتی بازار سرمایه

انتخابات آمریکا و چرخش بازار سهام در ماه پیش رو؛

آبان ماه، ماه حیاتی بازار سرمایه

نقدینه - آبان ماه معمولاً برای بازار سهام بسیار حائز اهمیت بوده و طی چند سال گذشته محل چرخش بازار بوده است. از طرفی، انتهای هفته دوم آبان ماه با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مصادف خواهد شد و بسیاری از افراد منتظر نتیجه انتخابات آمریکا هستند. این احتمال وجود دارد که آبان ماه، ماه بسیار مهم و شاید کف زمانی بازار ما در سال جاری باشد.

به گزارش پایگاه خبری نقدینه ، مهدی دولت، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس‌نیوز مطرح کرد: در حال حاضر دو موضوع مهم درخصوص بازار سرمایه وجود دارد. در شرایط فعلی نخستین موضوع که از سایر مسائل بااهمیت‌تر است و تمامیت اقتصاد کشور را تحت تأثیر قرار داده، تنش نظامی با اسرائیل و جو ناآرام منطقه است که به دلیل پرریسک بودن بازار سهام، سبب می‌شود خروج پول از این بازار اتفاق بیفتد و به سمت بازار‌های امن‌تری همچون دلار و طلا سوق پیدا کند. این مسئله باعث می‌شود که مردم و حتی سازمان‌ها و حقوقی‌ها نیز به دنبال فروش و خروج از بازار باشند، چراکه ریسک افزایش این تنش‌ها را در نظر می‌گیرند.

 

 

وی افزود: موضوع مهم دیگر، مبحث سیاست‌های اقتصادی و مشخصاً بانک مرکزی است که نرخ بهره را به حدی بالا نگه داشته که هیچ‌گونه رغبتی برای سرمایه‌های بزرگ جهت ورود به بازار سهام وجود ندارد و با توجه به نرخ بهره ۳۰ درصدی و بالاتر و همچنین نرخ اخزایی که مجددا در حال نزدیک شدن به ۴۰ درصد است، پارک کردن سرمایه تا زمان کاهش یافتن نرخ بهره و صدور سیگنال خروج پول از سپرده و سود بدون ریسک توسط دولت و بانک مرکزی، امن‌تر به نظر می‌رسد. درصورت کاهش معنادار نرخ بهره، پول‌های پارک شده به سمت سایر بازار‌ها سرازیر می‌شوند. به طور معمول بازار سهام یکی از مقاصد این پول‌هاست.

دولت عنوان کرد: در مواجهه با حوادث و مسائل موجود، برخی ابزار‌ها وجود دارند، از جمله برخی صندوق‌ها که می‌توانند منابع و پول را به بازار وارد کنند و همچنین برخی قوانین که می‌توانند این امر را انجام دهند که نتیجه مقابل آن نیز وجود دارد. به وسیله قوانین و ابزار‌های موجود می‌توان خروج سرمایه از بازار و همچنین ورود پول به بازار را رقم زد.

کارشناس بازار سرمایه گفت: در شرایط فعلی تصمیم بر محدودتر کردن دامنه نوسان تصمیم مناسبی بود، اما فشار از سوی اهالی تریبون دار بازار سهام، سبب شد که سازمان بورس تجدید نظر کند و دامنه نوسان را به سه درصد بازگرداند. این اتفاق سبب شد بازار طی چند روز معامله شود و همانطور که جلوگیری از خروج پول به دلیل مسائل ذکر شده ممکن نیست، مجددا صف فروش در بازار قفل شد؛ چرا که به دلیل فروش هیجانی، از طرفی منابع خریداران بازار محدود میشود و از طرفی دیگر این شرایط باعث می‌شود، خریداران صبر کنند تا سمت و سوی بازار مشخص شده و حدود آن معیین گردد.

وی ادامه داد: بنابراین محدود کردن دامن نوسان تصمیم خوبی بود، اما بازگشایی مجدد آن به ۳ درصد اقدامی اشتباه بود و باید بر یک درصد باقی می‌ماند. مبحث ایجاد نقد شوندگی در بازار توسط باز شدن دامنه نوسان، صحبتی انحرافی بود و نتیجه‌ای را نیز به دنبال نداشت. باز کردن دامنه نوسان صرفا منتج به شدت گرفتن ریزش بازار شد.

دولت اشاره کرد: در حال حاضر قفل شدن بازار با یک دامنه نوسان محدود یک یا دو درصدی باعث می‌شود که حداقل از سوء استفاده بسیاری از افراد برای مفت خری سهام و خروج اجباری بسیاری از سهامداران خسته جلوگیری شود و زمانی که اوضاع بهبود یابد و تقاضا به بازار بازگردد، بسیاری از افراد از فروش منصرف شوند. این اقدام باید توسط سازمان بورس صورت پذیرد.
وی بیان کرد: ابزاری که سازمان بورس در شرایط فعلی در دست دارد، سرمایه و دامنه نوسان است که سرمایه درحال حاضر وجود ندارد، اما محدودیت دامن نوسان تصمیم مناسبی بود که متاسفانه بازگشایی شد و افزایش شدت ریزش بازار را رقم زد.

دولت افزود: طلا یک دارایی امن بیمه است و بسیاری از افراد به دلیل شرایط فعلی و ریسک امنیتی موجود به خرید طلا روی می‌آورند، باز کردن دامنه نوسان صرفا موجب خروج شدیدتر پول می‌شود که مقصد خروج پول نیز صندوق‌های طلا است؛ صندوق‌هایی که در حال حاضر بیشترین ورود پول را از سوی مردم عادی و برخی از نهاد‌های مالی دارند که به جهت پوشش ریسک آن‌ها و بیمه پرتفو آن‌ها توسط خرید صندوق‌ها است. به این دلیل که روند طلا صعودی است، حتی اگر تقاضا نیز وجود نداشته باشد، قیمت آن رشد می‌کند.

وی یادآور شد: تقاضای موجود در بازار نسبت به صندوق‌های طلا، دو نکته را یادآوری می‌کند، اول اینکه احتمالاً غول‌های بزرگی هستند که از رخ دادن اتفاقات ناگوار خبر دارند و برای خرید اقدام می‌کنند؛ دوم اینکه شرایط بد بازار سرمایه باعث می‌شود که مردم به سمت بازار طلا هدایت شوند که البته هردوی این موضوعات نیز می‌توانند به طور همزمان صدق کنند؛ چراکه در شرایط فعلی هیچ جذابیتی در بازار سهام وجود ندارد و بازار طلا جذاب‌ترین بازار حال حاضر است.

کارشناس بازار سرمایه گفت: آبان ماه معمولاً برای بازار سهام بسیار حائز اهمیت بوده و طی چند سال گذشته محل چرخش بازار بوده است. سال ۱۴۰۱ نیز در اوج تنش‌های داخلی بودیم که در آبان ماه بازار کف ساخت و رشدی چشمگیر را تجربه کرد. بر این اساس محدوده زمانی آبان ماه بسیار مهم است، از سوی دیگر شورای عالی بورس و وزیر اقتصاد در حال پیگیری رفع موانع فعلی و جذابیت بازار _حداقل در صحبت‌های خود_ هستند. حذف قیمت گذاری دستوری خودروها، کاهش نرخ بهره و همچنین روند رو به رشد نرخ نیما سبب می‌شود شرکت‌های صادراتی عملکرد بهتری را ثبت کنند.

وی افزود: از طرفی، انتهای هفته دوم آبان ماه با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مصادف خواهد شد و بسیاری از افراد منتظر نتیجه انتخابات امریکا هستند. این احتمال وجود دارد که آبان ماه، ماه بسیار مهم و شاید کف زمانی بازار ما در سال جاری باشد.

دولت خاطرنشان کرد: بازار سرمایه در شرایط مساعدی قرار ندارد. در شرایط فعلی باید از سوء استفاده‌ها جلوگیری شود. افزایش دامنه نوسان تا زمان رفع نا اطمینانی‌ها اقدام اشتباهی است و مجدا باید به یک درصد بازگردد.

https://naghdineh.ir/page/113427/
لینک مطلب :
چاپ print version