دبیرکل خانه اقتصاد ایران اعلام کرد:
رکود، علت اصلی بالابودن نرخ سودبانکی
نقدینه-برای کاهش نرخ سود بانکی باید اجازه دهیم که مکانیزم بازار خودش این کار را انجام دهد زیرا با استفاده از فرمول های اقتصادی نمی توان این امر را پیش برد.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، مسعود دانشمند-دبیرکل خانه اقتصاد ایران، در گفت و گو با اخبار پولی مالی و در پاسخ به این سوال که در حال حاضرموانع کاهش نرخ سودبانکی کدام اند؟ گفت: مانع اصلی کاهش نرخ سودبانکی ،رکود است.
وی ادامه داد: با چرخش اقتصادی و تولید است که میتوان تورم را کنترل کرد، درحالی که تورم درحال حاضر به طور مصنوعی و با رکود کنترل شده است. کنترل تورم باید در شرایط رونق کنترل شود و درچنین شرایطی سرمایه ها از نظام بانکی خارج می شود و به سمت تولید حرکت می کند و در نتیجه نرخ سود بانکی از این طریق کاهش پیدا می کند.
وی افزود: اگر بتوانیم برای مواد اولیه و قطعات یدکی کارخانه جات مان به منابع مالی بانک های خارجی دسترسی پیدا کنیم و از یوزانس 6ماهه تا یکساله بانک های خارجی که نرخ بهره آن در حدود 6 درصد می باشد استفاده کنیم، متقاضی تسهیلات از بانک ها دست می کشند. در نتیجه چون بانک ها برای تسهیلات مشتری ندارند، خود به خود نرخ بهره خود را کاهش می دهند. از طرفی اگر بازدهی تولید افزایش پیدا کند، نرخ تسهیلات و هزینه های مالیِ واحدهای تولیدی کاهش پیدا می کند، به تبع سود سرمایه گذاری در واحدهای تولیدی افزایش پیدا می کند و سرمایه های مردم به سمت بازار سرمایه می رود و کمتر به سمتی می رود که در بانک ها بماند و سودبانکی دریافت شود. این فرآیند نرخ سود بانکی را با مکانیزم بازار کاهش می دهد.
دانشمند اذعان داشت: هرگاه ما بخواهیم نرخ سود بانکی را با استفاده از فرمول های اقتصادی که کاملا تئوری هستند و در اتاق های در بسته کاهش دهیم، بازار عکس العمل هایی نشان می دهد که عملا تصمیم گرفته شده را در نقطه ی مقابل خود قرار می دهد و شاید حتا باعث شود که برای مثال نرخ بهره افزایش پیدا کند. برای کاهش نرخ بهره باید اجازه دهیم که مکانیزم بازار خودش این کار را انجام دهد زیرا فرمول های اقتصادی تنها می تواند این روند را هدایت کند نه این که برای آن تصمیم بگیرد.
وی افزود: باید بین عرضه و تقاضای تسهیلات، یعنی بین سپرده های مردم و تسهیلات تعادل برقرار شود، تعادلی که درحال حاضر وجود ندارد. یا اینکه به پول به عنوان کالا نگاه شود، که در این صورت مسئله بسیار ساده حل می شود. برای مثال برنامه ریزی می شود که قیمت برنج کاهش پیدا کند، در گام اول باید بین عرضه و تقاضای این کالا تعادل ایجاد کنیم و سپس از مکانیزم های مختلف برای جهت دهی و ساماندهی آن استفاده کنیم. درباره ی پول هم به همین شکل است باید بین عرضه و تقاضای آن تعادل ایجاد شود. درحال حاضر تقاضا برای تسهیلات به شدت بالاست و چون تقاضا بالاست، نظام پولی سعی می کند این تقاضا را پاسخ دهد.برای دست رسی به این هدف، بنگاه های اقتصادی سعی میکنند نرخ بهره را بالا ببرند تا بتوانند سپرده ی بیشتری جذب کنند و با جذب سپرده ها، پول را به متقاضیان آن بدهد.هروقت این تعادل برقرار شد، با فرمول های مدیریت بازار پولی، نرخ بهره را کاهش دهیم.
وی تصریح کرد: برای برقراری تعادل نیز بهترین راه این است که ما بتوانیم برای مواد اولیه و قطعات کارخانه جات از بازار پولی بین المللی و بانک های خارجی در قالب خرید یوزانس با بهره ی 6 درصد تسهیلات دریافت کنیم. وقتی این بخش عمده را از بازار تقاضای تسهیلات بیرون بردیم، تعادل برقرار می شود، یعنی بانک ها پول دارند، متقاضی برای تسهیلات پیدا نمی شود. در اینجاست که فرمول های کنترل بازار پولی و مهار بهره، یاری گر است.