13 میلیون نفر زیر خط فقرهستند

مدیرکل بیمه‌های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی:

13 میلیون نفر زیر خط فقرهستند

نقدینه- با توجه به ظرفیت اقتصادی کشور حداقل دستمزد را مبنای خط فقر قرار دادیم و بر این اساس حدود 4 میلیون و 200 هزار خانوار یا به عبارت دیگر 13 میلیون نفر زیر خط فقر حداقل دستمزد مصوبه شورای عالی کار به شمار می روند و با احتساب پشت نوبتی ها به این آمار، حدود 3 میلیون و 100 هزار خانوار زیر خط فقر شناسایی شده اند.

اسماعیل گرجی پور، مديرکل بيمه‌های اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دومين نشست‌ هم‌انديشی و گفتگوی راهبردی پيرامون بيمه اجتماعی، رفاه و بازنشستگی گفت: حدود 120 نهاد عمومی خیریه و مساعدت در کشور فعال بوده و به صورت جزیره ای عمل می کنند که در این میان کمیته امداد و سازمان بهزیستی دو نهاد اصلی و فعال در حوزه رفاه و تامین اجتماعی کشور هستند که مسئولیت لایه مساعدت را برعهده دارند.

وی افزود: یکی از مهمترین مسایل، تعیین جامعه هدف در لایه مساعدت است به طوریکه سناریوهای مختلفی برای تعیین این گروه مطرح شد؛ ابتدا خانواده های زیر خط فقر شدید را مشمول این لایه قرار دادیم اما از آنجاییکه خط فقرهای متفاوتی توسط مسولان و سازمانهای مختلف اعلام شد و براساس اعلام وزارت رفاه که خط فقر را دوبرابر حداقل حقوق عنوان کرد، بسیاری از افراد تحت پوشش صندوق بازنشستگی مشمول این لایه می شدند.

مديرکل بيمه‌های اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: نگاهی به قوانین بودجه سالانه کشور نشان می دهد که سهم امور حمایتی و توانمندسازی 14 درصد منابع فصل رفاهی است در حالیکه منابع عمومی دولت باید عملا در لایه های پایین متمرکز شود اما متاسفانه این لایه ها محروم مانده اند.

گرجی پور افزود: علاوه بر آن بنیاد شهید امور ایثارگران نیز از جمله نهادهای عمومی است که به قشر خاصی از ایثارگران و خانواده های شهدا خدمات حمایتی ارائه می دهد.

وی گفت: این نهادهای خیریه در مجموع حدود 100 فعالیت حمایتی به افراد تحت پوشش خود ارائه می دهند به طوریکه سازمان بهزیستی 52 خدمت به افراد تحت پوشش خود عرضه می کند.

4 میلیون و 500 هزار نفر تحت پوشش کمیته امداد

مديرکل بيمه‌های اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد:4 میلیون و 500 هزار نفر و یا به عبارتی حدود 1 میلیون و 600 خانوار تحت پوشش کمیته امداد هستند و تعداد افراد مستمری بگیر آن 4 میلیون و 700 هزار نفر است.

گرجی پور افزود:همچنین جمعیت تحت پوشش سازمان بهزیستی حدود 1 میلیون و 600 هزار نفر و یا به عبارتی 477 خانوار هستند.

وی با بیان اینکه بنیاد شهید نیز حدود 2 میلیون و 600 هزار نفر جمعیت تحت پوشش دارد، افزود: در کل، مجموع جمعیت تحت پوشش مستمر خدمات حمایتی این نهادها در کشور حدود 8 میلیون و 600 هزار نفر است.

گرجی پور با بیان اینکه 1 میلیون خانوار، پشت نوبتی دو نهاد کمیته امداد و بهزیستی هستند، گفت: 200 هزار خانوار پشت نوبتی سازمان بهزیستی و 800 هزار خانوار پشت نوبتی کمیته امداد هستند که به دلیل نبود منابع همچنان از خدمات حمایتی محرومند.

مديرکل بيمه‌های اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در کشور 3 مکانیزم عمده مساعدت وجود دارد؛ انتقالات نقدی و غیرنقدی دولت از طریق نهادهای ذکر شده، مساعدتهای نقدی و غیرنقدی از طریق بنیادهای عمومی و شبه عمومی مانند بانکها و بنیادهایی که ممکن است زیرمجموعه دولت نباشند اما به حاکمیت وابسته هستند و یکسری از مساعدتها نیز غیررسمی و خصوصی است.

کسری 10 هزار میلیارد تومانی در لایه مساعدتی

وی ادامه داد: در کل ترناول مالی 120 نهاد مساعدتی در سال 94 حدود 4 هزار میلیارد تومان بوده است و در حال حاضر 10 هزار میلیارد تومان در لایه مساعدت دچار کسری هستیم.

گرجی پور گفت: نگاهی به قوانین بودجه سالانه کشور نشان می دهد که سهم امور حمایتی و توانمندسازی 14 درصد منابع فصل رفاهی است در حالیکه منابع عمومی دولت باید عملا در لایه های پایین متمرکز شود اما متاسفانه لایه های پایین محروم مانده اند و حدود 60 درصد منابع فصل رفاه به صندوق های بازنشستگی تزریق می شود.

 

وی کمبود اعتبارات، مناسب نبودن شرایط سازو کار شناسایی و پذیرش نیازمندان، نبود پایگاه اطلاعاتی متمرکز جهت شناسایی و پوشش صددرصد این خانوارها، کافی نبودن میزان پرداخت ها، ضعف رویکرد پیشگیری و همپوشانی در پوشش خدمات مساعدتی و عدم تعریف مشخصی از فقر را باعث ناتوانی در پوشش کل خانوارهای نیازمند در حوزه مساعدت دانست.

مديرکل بيمه‌های اجتماعي وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تعدد صندوق ها و سازمان‌های بازنشستگی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 18 صندوق اختصاصی در این حوزه صنفی فعالیت دارند که به هیچ عنوان تعدد این صندوق ها توجیه منطقی ندارد.

وی به مشکلات ناشی از تعدد صندوق ها اشاره کرد و گفت: غالب این طرح ها در غیاب چارچوب قانونی مناسب عمل می کنند علاوه بر آن تعدد این نظام‌ها، هزینه های اداره طرح را افزایش می دهد و همچنین عدم یکپارچگی طرح ها مانعی برای تحریک نیروی کار در داخل چرخه اقتصادی و استفاده بهینه منابع است.

https://naghdineh.ir/page/10339/
لینک مطلب :
چاپ print version