معاون سازمان بورس خبر داد:
راهاندازی بورس ارز بدون نیاز به تکنرخی شدن دلار
نقدینه- معاون سازمان بورس خبر داد: راهاندازی بورس ارز نیازی به تکنرخی شدن دلار ندارد. درحالیکه بورس ارز از زمان طرح راهاندازی تاکنون، با پستی و بلندی زیادی مواجه بوده است.
به گزارش پایگاه خبری نقدینه، حسن امیری خاطر نشان ساخت: هدف از راهاندازی بورس ارز، ایجاد بازار مشتقه ارز شامل معاملات آتی و فیوچر است.
امیری درباره آخرین وضعیت این بورس در سازمان بورس تصریح کرد: درهیات مدیره سازمان درباره کلیات آن مذاکره شده و هماکنون در دستور کار کمیته تخصصی شوراست، اما درمجموع هنوز در مراحل ابتدایی کار هستیم. کار مطالعاتی ازاینجهت که الزاماتش چیست، چه ضرورتی دارد و با چه مکانیزمی باید انجام شود و مقرراتش چه خواهد بود. این اقدامات هماکنون صورت گرفته است اما بایستی همه عواملی که در این فرایند درگیر هستند کنار هم قرارگرفته و به یک تعامل برسند.
وی خاطر نشان کرد: بانک مرکزی، بانکهای عامل، واردکنندگان، صادرکنندگان و صرافیها که این عوامل همه در فرایند راهاندازی بورس ارز دخیل هستند، البته در بحث مشتقه که در فاز اول به دنبال اجرای آن هستیم درصد متفاوت وزنی این عوامل است، اما درمجموع اگر بخواهیم بازار نقدی و واقعی ارز داشته باشیم درآنصورت نقش این عوامل بسیار اساسی می شود که ما الان در این فاز به دنبال تحقق آن هستیم.
امیری در پاسخ به این سؤال که آیا راهاندازی بورس ارز نیازمند تکنرخی شدن ارز است، به آواگلد گفت: بازار مشتقه چندان ربطی به این موضوع ندارد، بهعنوانمثال در حال حاضر مگر سکه تکنرخی است که بازار آتی دارد، بنابراین ارز هم میتواند بازار مشتقه داشته باشد که این موضوع در شورا مطرح است.
همچنین چندی پیش، مدیرعامل بورس کالای ایران درباره لزوم تأسیس بورس ارزها به توصیف شرایط کنونی بازار ارز پرداخت و گفت: دونرخی بودن بازار ارز، فقدان شفافیت در عملکرد ارکان بازار، عدم مکانیسم شفاف کشف قیمت ارز، عدم توانایی جهت پوشش ریسک برای تجار و بازرگانان، عدم وجود ساختار مناسب جهت تعامل میان فعالان بازار ارز و سیاستگذاران بازار و عدم وجود ابزارهای کنترلی جهت نظارت بر بازار ارز، شرایط کنونی این بازار را به نمایش میگذارد که بورس کالای ایران با هماهنگی و همکاری بانک مرکزی بهعنوان متولی بازار ارز کشور، تصمیم دارد با راهاندازی بورس ارز، گامی اساسی در جهت شفافیت معاملات این بازار بردارد.
وی با اشاره به لزوم حضور معامله گران بازار آتی ازجمله پوششدهندگان ریسک، سفتهبازان در بورس ارز افزود: کشف شفاف قیمت، از بین بردن ریسکهای اعتباری طرف مقابل، قابلیت دسترسی برای تمام شرکتکنندگان در بازار و نقدشوندگی بسیار بالا ازجمله مزیتهای ابزار آتی، بهمنظور تحقق پوشش ریسک است که این ویژگی ها شامل بازار قراردادهای آتی ارز نیز خواهد شد.