موسسات رتبه بندی نمایندگان شرکت های بیمه وجود ندارد

مدیر امور شعب و نمایندگی های داخل کشور بیمه ایران:

موسسات رتبه بندی نمایندگان شرکت های بیمه وجود ندارد

نقدینه- مدیر امور شعب و نمایندگی های داخل کشور بیمه ایران گفت: تاکنون در ایران موسسه ای که بتواند نمایندگان شرکت های بیمه را رتبه بندی کند، وجود نداشته است.

به گزارش پایگاه خبری نقدینه،  با توجه به الزامات قانونی جهت اخذ کد نمایندگی در صنعت بیمه، توجه به آموزش مداوم نمایندگان و همچنین لزوم رتبه بندی آنها، با سیدعلیرضا میرآقایی، مدیریت امور شعب و نمایندگی های داخل کشور بیمه ایران، گفتگو صورت گرفته که در ادامه مشروح آن قابل مشاهده است:

 در آئین نامه 75 آمده که شرکت بیمه می تواند بخشی از اختیارات و وظایف خود در صدور بیمه نامه و پرداخت خسارت در رشته های مختلف را بر اساس رتبه نمایندگان بیمه به نماینده تفویض کند، به نظر شما این اختیارات و وظایف در حوزه صدور و خسارت باید به چه میزان باشد؟

شاید بهتر باشد که بگویم الان چگونه است! درجه بندی نمایندگان یکی از کارهایی است که بیمه ایران مشغول تهیه نرم افزار آن است و ممکن است این درجه بندی هر ساله بر اساس عملکرد نمایندگان، تغییر کند. مصوب این کار، مربوط به سال 93 و یک کار جدید می باشد. ولی سابق بر این بر اساس نظر واحد های اجرایی، نماینده ای که در شعبه ما کار می کرد اختیار صدور بیمه نامه در رشته های مختلف را با موافقت رئیس شعبه و در برخی از مواقع با موافقت حوزه های ستادی، صدور بیمه نامه انجام می شد.

 درخصوص خسارت برخی از نمایندگان حقوقی ما اجازه رسیدگی علی الخصوص در حوزه بیمه درمان دارند. در پرداخت خسارت بیمه های اتومبیل نیز مدتی تجربه شد اما تجربه ناموفقی بود، به همین دلیل آن را ادامه ندادیم. بعد از آئین نامه 57 و 75 اجازه رسیدگی به بخشی از خسارت به شبکه فروش قابل واگذاری شد. از حدود 4 سال قبل اصلا چاره ای نداشتیم که به سمت این موضوع برویم، حجم عظیمی از بیمه شدگان (حدود 2 میلیون نفر) را پوشش داده بودیم، بدون اینکه اجازه داشته باشیم نیروی انسانی جدید، وارد شرکت کنیم.

 بنابراین آئین نامه ای را در آن زمان مسئولین شرکت تدوین کردند و اجازه دادند که تعداد بیشتری از شبکه فروش اعم از حقیقی و حقوقی، که صاحب تجربه در بیمه های درمان بودند، بتوانند بخشی از مراحل رسیدگی به خسارت را انجام دهند. برای اینکه مجوز این کار صادر شود برابر آئین نامه، نیاز به تائید دو بخش از بخش های شرکت بود که این دو بخش در واقع بر این روند، نظارت داشته باشند. در بخش اول، شعب صلاحیت های فردی نماینده بر اساس سوابقش و اینکه تخلف نداشته باشد، خوشنام باشد و مسائلی از این دست را بررسی می کند. بخش دوم در شورای فنی شرکت بیمه ایران هم، صلاحیت های های فنی و حرفه ای نماینده در ارتباط با بیمه درمان ارزیابی می شد! هر نماینده ای که از این دو فیلتر می گذشت یعنی هم صلاحیت های فردی و هم صلاحیت های حرفه ای و فنی اش تائید می شد این اجازه را داشت که در این حوزه ورود پیدا کند و تقریبا می توانم بگویم چیزی نزدیک به ده درصد یا کمتر از شبکه فروش موفق شدند که در این حوزه ورود پیدا کنند.

 چرا تاکنون موسساتی بوجود نیامده اند که بر اساس شاخص های واحد، برای تمام شرکت های بیمه و نمایندگان آن ها، رتبه بندی داشته باشند و این رتبه بندی بتواند بصورت عام، در صنعت بعنوان یک الگو شناخته شود؛ یعنی اگر ما می گوئیم نماینده یک شرکتی رتبه c دارد، این رتبه c تمام موارد و شاخص ها را مشخص کند و برای شرکت های دیگر نیز این رتبه بندی مفهوم باشد، چرا این موسسات تشکیل نشده؟

فکر می کنم بیمه مرکزی مسئولیت چنین حرکتی را دارد، ظاهرا در ایران چنین موسسه ای وجود ندارد که بتواند رتبه بندی را انجام دهد! علی الخصوص در حوزه بیمه! ممکن است در صنایع و یا مشاغل دیگر این اتفاق افتاده باشد و موسساتی باشند که رتبه بندی انجام دهند. اما صنعت بیمه تاکنون از سوی بخش خصوصی حتی تقاضا نیز نداشته است!

به نظر شما اگر موسسه یا موسساتی وجود داشته باشند که این رتبه بندی را انجام دهند، فعالیت آن ها چه مزایا یا معایبی ممکن است داشته باشد؟

قطعا کسانی که ادعای تخصص در این زمینه را دارند باید بیمه را به خوبی بشناسند. در اینصورت می توانند به فرمول واحدی دست یابند که برای کلیه موسسات قابلیت اجرایی شدن را دارا باشد. البته این موضوع را نیز نباید نادیده گرفت که ممکن است سیاست های داخلی شرکت های بیمه با یکدیگر متفاوت باشد و مثلا یک شرکت خاص، تمرکز خود را بیشتر بر توسعه رشته ای خاص مثلا بیمه عمر گذاشته باشد و گسترش این رشته جزء سیاست های اصلی اش باشد. بنابراین رتبه بندی نمایندگان خود را بر اساس نسبت فروش در این رشته انجام دهد! اما اگر سیاست شرکت ها واحد باشد، رسیدن به یک استاندرد خاص، کار چندان مشکلی نیست. اما در حال حاضر سیاست شرکت های بیمه با یکدیگر متفاوت است و هر شرکت برای ادامه فعالیت خود سیاست های متفاوتی را در نظر دارد!

 به نظر شما اگر شرکت ها و موسسات رتبه بندی شکل بگیرد، صنعت بیمه چه برخوردی با این موسسات خواهد داشت؟ آیا شرکت های بیمه از این اقدام استقبال خواهند کرد؟

باید خروجی نتایجی که شرکت های رتبه بندی در نهایت ارائه می دهند را مشاهده نمود و اینکه آیا نتایج ارائه شده از سوی موسسات، با سیاست شرکت ها منطبق است یا خیر؟ با توجه به عملکرد و روشی که از شرکت های بیمه در بازار مشاهده می شود من معتقدم که متاسفانه برخی شرکت های بیمه بصورت حرفه ای و اصولی به کار بیمه گری نمی پردازند و کارهای دیگری انجام می دهند. بنابراین نتایجی که از این رتبه بندی ها بدست می آید ممکن است مورد پذیرش و قبول آن ها نباشد.

 در ماده 4 آئین نامه 75، آزمونی با شرایطی خاص گذاشته شده است. این آزمون تا چه حد توانمندی های یک فرد بعنوان نماینده آتی یک شرکت بیمه را می تواند احراز کند؟ آیا این آزمون برای احراز صلاحیت نمایندگی کافی است؟

با توجه به اینکه در آزمون 75 که توسط بیمه مرکزی اجرا می شود، کف استانداردهای لازم در نظر گرفته شده است، لازم است شرکت های بیمه بر اساس اولویت های خود شرایط دیگری را نیز برای نمایندگان درنظر بگیرند. بعنوان مثال آئین نامه 75 حداقل مدرک لازم برای یک نماینده را دیپلم می داند، اما ما مدرک لازم برای یک نماینده را در شرکت خود، لیسانس می دانیم. ضمنا با توجه به تقاضای زیاد ورود به بازار نمایندگی، اگر صرفا مطابق آئین نامه 75 رفتار شود جمعیت کثیری ممکن است مشمول اخذ نمایندگی شوند که نمی توان پاسخگوی این حجم متقاضی بود! بنابراین باید شرایط دیگری لحاظ شود تا باعث جذب افراد نخبه شود. یعنی خود شرکت های بیمه شرایط نماینده را نخبه گراتر نمایند.

 پس از اینکه نماینده کد نمایندگی می گیرد و وارد شرکت بیمه می شود، شرکت های بیمه موظف به آموزش نماینده می باشند، این آموزش ها را تا چه اندازه مناسب می دانید و آیا شرکت های بیمه در آموزش نمایندگان خود، مناسب عمل کرده اند یا خیر؟

آموزش ها تقریبا در کلیه شرکت های بیمه بصورت یکسان اجرا می شود. برخی از شرکت ها امر آموزش را در شرکت خود، برون سپاری کرده اند اما برخی دیگر از شرکت ها این کار را در داخل خود انجام می دهند. آنچه مسلم است این است که آموزش کاری مهم و ضروری است و ما در بیمه ایران این کار را در 2 بخش تئوریک و عملی انجام می دهیم به این صورت که افرادیکه پس از گذراندن دوره تئوریک در آزمون پذیرفته شوند قبل از اخذ کد نمایندگی ملزم به گذراندن یک دوره 15 روزه عملی نیز هستند. کسانیکه در آزمون انحصاری بیمه ایران قبول شوند به بیمه مرکزی معرفی شده تا در آزمون بیمه مرکزی نیز شرکت کنند. در حال حاضر آموزش نمایندگان در بیمه ایران، توسط دانشگاه علمی – کاربردی بیمه ایران انجام می شود.

 اما در برخی شرکت ها به این روش عمل نمی شود. آن ها صرفا برای نمایندگان خود یک دوره آموزشی که در خارج از شرکت شان برگزار می شود، تدارک دیده اند! برخی از شرکت ها نیز کلا فاقد آموزش است و تنها مدرک می دهند! برخی از شرکت ها نیز صرفا آئین نامه 75 را اجرا می کنند و پس از آنکه شخصی در آزمون بیمه مرکزی قبول شد، یک دوره آموزشی برای پذیرفته شدگان آزمون بیمه مرکزی در نظر می گیرند تا این بند آئین نامه را نیز اجرا کرده باشند!

منبع: سایت تحلیلی-خبری آیین

https://naghdineh.ir/page/10199/
لینک مطلب :
چاپ print version